cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

<<<- infotech karácsonyra

2014. december 29. - gordiuszblog

s2_2.jpg
A XIX. század közepén a klórvizes kézmosás és a halálozás közötti statisztikus megfigyelések értetlenséget és ellenállást váltottak ki a helyi egészségtudósok körében.
Az ifjú Higiénia megváltoztatni igyekezett korának beidegződéseit, a tudományosan elégséges módon alátámasztott megszokásokat, hitvilágot és közhiedelmet.
Semmelweis Ignác ma technológiai start-up céget indítana, gyógysegédeszközként talán szappant forgalmazna, különböző méretű viselhetőtechnológiás okoseszközei a kórokozókat jeleznék ki az egymással kommunikáló mosdószenzortól, az intelligens kötszeren át a steril-kapuig. A szappanba ágyazott érzékelő jelezné a gyártónak az utánpótlás szükségességét.
Extrémturizmust kiszolgáló víztisztító és gyorskötszerek mellett a partidrogszenzorhoz hasonló ütés és vízálló, emberi fogyasztásra alkalmas folyadék analizáló készüléket rendelhetnénk, mely az okoseszközünk GPS-koordinátáit alapul véve, a mobilfizetést követően drónnal szállítaná ki a megrendelt terméket. A Semmelweis Technologies termékpalettáján természetesen nanorobot által a fertőzés helyére szállított antibiotikum adagolók és implantátumok is szerepelnének.

Az idei utolsó cikk, a karácsony szellemében igyekszik bepillantást engedni a haladó informatika néhány irányvonalába, illetve felhasználási lehetőségeikbe az egészségügyi ellátás területén.

Big Data‭ - az ünnepi vásárlás

Advent időszakában az ajándékvásárlás komoly teher lehet azoknak a szerencséseknek, akik több embert örvendeztethetnek meg a fa alatt. Érdemes már október végén elkezdeni gondolkodni azon, hogy kinek, mit és honnan szerzünk be. Az év közben elejtett szavak, vágyak és utalások gondos jegyzetelésével elősegíthetjük a "mit?" kérdéskör információhalmazának szűkítését.
A karácsonyi vásárlás problémaköre az, hogy mit vegyünk és az hol van a legközelebb, lehetőleg a legolcsóbban. Budapesten, Szegeden vagy egy webáruházban Hejlungcsiangból rendelve. Széleskörű információhalmazzal kell megbirkóznia az emberi agynak.
A nagy mennyiségű nyers, strukturálatlan adattömeg módszeres felhalmozásából technológiai támogatással történő analizálást, majd a feldolgozott metaadatokból különböző szűrési feltételekkel történő információkinyerést nevezzük Big Data iparágnak.
Az adatelemzés nem csak a betegutak, de több egyéb terület mellett a betegadatok strukturált feldolgozásához is segítséget nyújthat, valamint a döntéselőkészítési szakaszokat is támogatni tudja.

IoT - a karácsonyfa talpa

Semmi sem árnyékolhatja be úgy az ünnep reggelét, mint a karácsonyfatalp felapplikálásával járó esetleges barkácsmaraton.
A minket körülvevő tárgyak digitálisan azonosíthatóvá-, és interneten történő kommunikációjuk lehetővé tétele, az általuk szolgáltatott adatok strukturált információvá alakítása, mindennek az alapja az: Internet of Things.
Vonalkód van szinte minden árucikken, RFID vagy QR-kód beolvasásával a kereskedő weboldalán további mellékhatásokhoz juthatunk, adatot gyűjt az internetböngésző, adatot gyűjt az internetkapcsolat, adatot hoz létre az egészségügyi asszisztens a háziorvosnál. Az is adat, hogy egy tehén mennyi gázt termel – az eszközök,‭ ‬élőlények,‭ ‬objektumok hálózatosítása, a kommunikáló elemek összefogása, teszi az IoT-t a struktúra első szintű technológiájává.

s1.JPG

M2M - karácsonyfaégő

A karácsonyfa díszítésének kelléke a fényfüzér, mely akár az év többi napjában, fenyő nélkül is hangulatos dísze tud lenni egy belső térnek. Az égősor színes körtéi kábelen keresztül kapják egymástól az energiaellátást és ami most fontos: az információt is, arra vonatkozóan, hogy milyen ütemben kell felvillanniuk.
Az M2M, szintén angol nyelvű „machine to machine‭” feloldása a gépek közötti adatáramlásra utal.
Az automatizált, működési hatékonyságot célzó gépek közötti kommunikáció az egészségügy területén például a távgondozásban lehet közreműködő technológia. Létezik a "viselhető" technológiás eszközök között olyan padlószőnyeg, ami pániküzenetet küld abban az esetben, ha túl sokáig érzékel bizonyos súlyt egy meghatározott területen, azaz elesett valaki és nem tud felkelni, de például több eszköz is képes arra, hogy a szenzoraival mért egészségügyi paraméterek konkrét határértékénél üzenetet küldjön: vészjelzést.

nanorobotok - jóllakva

A Szentestén elfogyasztott karácsonyi vacsora erős motiváció az utána következő böjthöz vagy fogadalomhoz, hogy Szilveszter éjjelén kevesebbet eszünk, illetve fokozottabban igyekszünk hígítani.
A testbe juttatott implantátumok, illetve a nanorobotok által, a véráramon keresztül, a fertőzés, kezelés helyére juttatott célzott gyógyszeradagolás lehet az új hordozóanyagtechnológia a gyógyszerkutatás területén.

applikáció - a szűk rénszarvasos pulóver

A távoli, rég nem látott rokonoktól kapott karácsonyi ajándékok okozhatnak meglepetéseket. Nagy a kötött sapka, vagy hóemberes, illetve villanyvonatot kaptunk - negyvenhez közel - mert hallották, hogy érdeklődünk a technológia iránt.
Az okostelefonos applikációk veszélyes területe a fejlesztésnek. Egyrészt azért, mert azonos márkanév alatt egy verzióváltással sokszor teljesen más felhasználói felületet kapunk. Másrészt, mi csak az alapvetően biztonságosnak mondott frissítésre vágyunk, de ehelyett egy esetleg kártevővel preparált verziót sikerül megalkotnia az új üzleti trendeket szem előtt tartó fejlesztőknek, ami nekünk nem jó. Például minden készüléken hasznos egy fájlkezelő. Windows területen Intézőnek hívják, de, ha a frissítéssel már rá sem ismerünk a korábban megszokott programra és a felhőintegrációs szinkronizáció szeretne lenni a nagy dobás, ami a képes- és szöveges tartalmainkat kérdés nélkül lövi fel a sztratoszférában található szerverműholdra, majd élőben sugározza személyes adatainkat egy sportcsatorna, akkor lehet, visszaállunk a korábban jól megszokott verzióra és leszokunk a frissítésről.
Azonban sok, hasznos, Magyarországon fejlesztett okoseszközös applikáció foglalkozik egészségügyi tematikával, a betegadatok mobil tárolása, sürgősségi szituációk bemutatása és a tünetekkel kapcsolatos útmutatások területén is, nem beszélve az viselhető eszközökkel kommunikáló egészségügyi paramétermonitorozásról.

megosztás alapú gazdálkodás - 44-es öltönyt cserélnék 44-es bakancsra

Minden ajándéknak örülünk és megköszönjük, ez már óvodai középső csoportos tananyag, de jó, ha megkapjuk azért a blokkot is, mert az ünnepeket követően kezdődik a cserekereskedelem. Visszavisszük, eggyel nagyobbra cseréljük, ráfizetünk, levásároljuk, becseréljük, lecseréljük, elcseréljük, kicseréljük.. nem véletlenül van erre ennyi hasonló szó.
Ha rendelkezünk valamivel, de az nem jó nekünk vagy nem használjuk ki teljes mértékben, akkor megoszthatjuk azt. Például egy túrahátizsák örök darab lehet, de ha minden nap azzal hoznánk fel a szenet, már nem tartana olyan sokáig. A hátizsákot kölcsön tudjuk adni, sok baja nem lehet és cserébe mi is kérhetünk szívességet. A szívességeken és a birtokolt erőforrások jobb elosztásán alapuló áramlat a sharing economy‭.
Például egy kórház esetében egy nagy értékű, de az amortizációs küszöb alatti gyakorisággal kihasznált diagnosztikai berendezés vagy akár egy takarítógép, jó cserealap lehet a megosztásra, ha mobil a berendezés átszállítható és a kezelői szaktudás is rendelkezésre bocsájtható, de egyéb módja is van a gazdaságos kihasználásnak. Nagyobb, közeljövőben szavatosságukat vesztő raktárkészletek szintén mozgathatóak lehetnek a rendeltetésszerű felhasználással elkerülve a selejtezést.
Webportálokkal és mobil applikációkkal támogatott közösségi terek léteznek már a polgári megosztás területén, autó, fűnyíró, tortaforma, szőnyegtisztító, kanapén egy éjszakai szállás, nyaraló.. gazdaságosabb kihasználására és a szükségletek cserealapú kielégítésére a klasszikus kereskedelem helyett.

bioetika - a liturgia

A karácsonyi liturgia adja meg az ünnep keretét, az önmagunkba tekintést és a mások felé fordulást, a rohanás utáni megnyugvást Szentestén.
A különböző újtechnológiai trendek mellett az ellensúly a bioetika, mint újtudomány. A több tudományterületet egyesítve gyakorló irányzat igyekszik filozófiai úton megtalálni a megfelelő arányokat a fejlődés útkereszteződéseiben. Elveszik-e a munkánkat a robotika fejlesztései? Meddig terjedhet a 3D nyomtatásos protézis technológia határa? Milyen döntéseket hozhat meg a mesterséges intelligencia? Hová kerülnek az adataink és ki fér hozzá a jelszavakat hamarosan leváltó biometrikus alapú beléptetés során? Ki és mikor tekintheti meg betegadatainkat és hogyan legyen lehetőségünk bizonyos információkat letiltani a keretrendszerekben? A létrehozott tárgyaink hogyan viszonyulnak a környezetvédelmi szempontokhoz? A drón vs. függöny kérdés? Etikusak-e az állatkísérletek, ha az állati genom nem egyezik a humánéval? A feltörhető, kártékony kóddal fertőzhető biometrikus implantátumok és viselhető eszközök veszélyeztető hatása az emberi életre? Milyen tulajdonság szüntethető meg géntechnológiával? Megannyi kérdés, melyre jó lenne akadémiai és közösen elfogadott válaszokat kapni, valamint a szinte havonta megjelenő új technológiákkal szembeni ellenérzések gyors tisztázása és szabványosítása is a bioetika: az ökológia, biológia, orvostudomány, szociológia és egyéb tudományok gyűjtőfogalmi körébe tartozik. Elég sok munka van e téren: a mesterséges reprodukcióra, a lesújtó erejű embervírusok közös kezelésére, és például az eutanáziára kialakított általános szabályozás sem tart még ott, hogy egyszerű és egyértelmű kereteket adjon mindennapi életünknek az információs technológia amúgy is szinte követhetetlen sebességű fejlődése közepette.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr237019567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása