cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

digitális kompetenciák [számkijelzős-elektronikus jártasság]

2015. január 16. - gordiuszblog


- Elnézést! Szokott Ön sportolni?
- Nem. Nekem arra nincs időm. Túlkorosnak érzem magam, hogy belekezdjek. Nincs ilyesmire szükségem. Nem érdekel a téma. Sajnos idén nem férte bele, de tervbe van véve. Nem értek hozzá. Biztos sokba kerül.

Hasonló menekülési útvonalak biztosítottak többek között az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre, az igazi könyvek olvasását firtatóakra, a karitatív cselekedetekre és egészségügyi szűrésekre vonatkozókra, a nyelvtanulásra, az ablakpucolásra, a szelektív hulladékgyűjtésre és bizony a számítógép használattal összefüggő udvariatlan kérdésekre is, sok esetben ezeket a válaszokat kapjuk és adjuk, kombinálva.

Alapszinten a legtöbbünknek pont jó, egy kicsit több mint elég, hogy futunk a busz után, van hagyma a hamburgerbe, katalógust is hoz néha a postás és megelégszünk azzal, ha elindul a számítógép, rákeresünk valamire és arról valaki, valamikor írt valamit, jó esetben rákérdezünk a közösségi oldalon, ahol mindenki mindenhez ért és elegendő ingerhez és információhoz jutunk a mindennapok bizonytalanságában, ünnepnapokon pedig írunk egy e-mailt.

A tudás, az igények fejlődéséhez vezet. Igényhez, az alaptól az összetett felé haladásra. Jó lenne tudni, hogy milyen tudni. Hogy milyen az informatika tudományterület támogatásával, összetett tevékenységekkel megkönnyíteni a sport, a hulladékválogatás, a répapucolás és egyéb teendők miatt amúgy is túlterhelt napirendet.
Csekket fizetni a posta helyett interneten. Weben vásárolni és visszaküldeni, ha nem megfelelő. Például a világ egyik legnagyobb találmánya, hogy valaki hazacipeli helyettünk a havi tej/krumpli adagot. Vagy akár okostelefonos applikációval pótolni az elveszett személyigazolványt, mert már erre is van nagyon kényelmes módszer, de kell hozzá Ügyfélkapu regisztráció, ami szintén összetett felhasználásnak minősül. Mindezeket pedig biztonságban lenne jó elvégezni, érdemes lehet tudni azt is, hogy hogyan tehetünk meg adatain védelmében minden tőlünk telhetőt.
A szabályozás sokmindenben támogatja az internetes tranzakciókat és több esetben még kedvezőbb feltételeket is teremt a hagyományosnál, például a fogyasztóvédelem területén.

Mi kell a digitális írástudás fejlesztéséhez?

49 ezer forint és egy tál borsófőzelék fasírttal.
Ennyi pénzből már vehetünk egy használt notebook-ot is, ami céljainknak pont megfelel.
A borsófőzelék + feltét azért szükséges, hogy az ismerős szomszéd unokaöccse, a tehetséges informatikus fiú átjöjjön és étkezéssel nettó 2 óra alatt felrakjon a számítógépre egy ingyenes Xubuntu operációs rendszert, bármit is jelentsen, beállítsa, rávegye az internetkapcsolatra és elmutogassa a lényegesebb fogásokat: például a bekapcsolás és az internetböngésző elindítása. Ezek után lehetséges, hogy még szükség lesz rá, de, ha áthívjuk, legalább eszik valami rendeset, kicsit mozog és éri természetes fény újdonsült mentorunkat, mert karikásak a szemei..
A 49.000 forintban benne van még 3 kilogramm gyümölcs vagy zöldség, egy kis adomány, 3 színben kukászsák a szelektív hulladékgyűjtés megkezdéséhez és 2-3 hónap mobilinternet díja is - ennyi idő alatt kiderülhet érdemes volt-e belevágni.

Az Európa Tanács útmutatása szerint a tanulási képességgel párhuzamosan fontos tulajdonság a digitalizált világban történő boldogulás, olyan alapkészségek mellett, mint például a számolás és az anyanyelvi kommunikáció.
Ha az eszközünk megvan és csatlakozunk az internethez, akkor túlságosan nagy tudásanyagba botlunk ugyan, de lassan megtanulhatjuk, hogy mi hol van és mi az, ami hiteles. Ez motiváció kérdése. Ha szívesen válnánk e-állampolgárrá, e-pácienssé vagy tartalmat hoznánk létre például, mint blogger, e-learning módszertannal tanulnánk, netbankolnánk, irodistának álltunk, kipróbálnánk egy webáruházat, mint vásárló vagy, mint eladó, biztonságba helyeznénk vagy megmutatnánk másoknak a képeinket egy felhőben, egyéb on-line szolgáltatások iránt érdeklődnénk vagy a munkaerő-piaci értéknövekedés a célunk, akkor az már nincs messze.

A kiberbiztonság, az okoseszközök használata, a digitális énkép tudatos alakítása, a gyermek- és serdülővédelem, a titkosítás, az on-line szórakozás, az anonimitás kérdése, a hasznos programok megismerése.., izgalmas részei lesznek majd a megismerendő tudásnak, de itt, az elején, a nélkülözhetetlen alapműveleteket érdemes elsajátítani, amik az elsősegélynyújtás mintájára az elvárható minimumok.

Senki, semmiről sincs lemaradva. A fiatalok legtöbbje is csak néhány weboldalt, szolgáltatást használ készség szinten és csak azért tűnik úgy, hogy jól értenek az internet világához, mert többet tartózkodnak benne, több részinformáció morzsolódik rájuk a tudásanyag perifériájáról, de a számítógép hasznosítási lehetőségei ennél sokkal széleskörűbbek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr526957225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása