cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

a nagy Fájlhadművelet

2015. február 17. - gordiuszblog


Sokunknak egy idegen civilizáció kapcsolatfelvételével egyenértékű nehézségi fokozattal bír egy úgynevezett fájl vagy e-mail csatolmány kezelése.

mi az a fájl? - mivel fogyasszuk?

A fájl a számítógépen olyan, mint a konyhában egy kanál. Vannak evőeszközök: kés, villa, kanál, mint olyan tárgyak, amiket az étkezéssel és főzéssel kapcsolatban használhatunk. A számítógépen fájlok vannak, például, ha a konyhában az étkészlet egyes elemeit [kés, villa..] nézzük, akkor az irodisták irodai fájlokat használnak: szövegfájlt, táblázatot. A konyhában a tortakészítés egyik eszköze a tortaforma, a számítógépen a grafikusok képfájlokat használnak.
A konyhabútor pediglen maga a számítógép, a szoftverek pedig mi vagyunk.
Mivel a fenti levezetésbe sehogy sem sikerült beleszőni az űrutazással kapcsolatos idődilatációt, ezért tekintsük egyszerűnek.

mit főzünk?

Alapműveletekről lesz szó. Nem sok összetevőből álló bonyolult ételek elkészítése a cél, nem is hosszú időn át érlelődő kiviaq a menü: csupán egy egyszerű rántotta.

Egy kanálnak, amellett, hogy mire használjuk, vannak egyéb tulajdonságai. Például, hogy kitől kaptuk vagy mikor vettük. Ezüst kanál vagy fakanál, előbbi esetben érdekes lehet a súlya, eldobható vagy mosogatógépben is tisztítható, mokkás vagy merő.. Vagy éppen az, hogy melyik fiókba tettük.

Egy fájlnak, amellett, hogy mire használjuk, vannak egyéb tulajdonságai. Például a létrehozás vagy módosítás dátuma. Van mérete, hogy mennyi helyet foglal el. Szöveg vagy kép, zene vagy film.., illetve hol található meg a számítógépen.

ha van egy dédmamától örökölt ezüst mokkáskanalunk, akkor feltétlenül beszélnünk kell a szövegfájlokról

Ha dédmama eszcájgja a kis kredenc jobb oldali fiókjában van, akkor abból egyenes következtetés, hogy a fájlnak is kell lennie valahol.
A konyha területe az a hely, ahol a dugóhúzó és a konzervnyitó a leglehetetlenebb helyekre tud eltűnni. Ennek megfelelője számítógép esetén a merevlemez, amin a dolgok látható és kezelhető monitorképpé alakulnak. Egy fájl helyét szokás még elérési útnak is nevezni.

Az ezüst mokkáskanalunknak története van. Ünnepekkor, ha összegyűlik a család vagy ha megáll a szó és az unoka csak a telefonját nyomkodja, akkor el lehet róla mondani, hogy ez a kanál: „annak idején, amikor dédmama elment bálba, piros ruhába, és a mezőn, a patak melletti hintás tölgynél, vihar után, a kifordult rög alatt találta.. utána odaadta nagymamának, aki a nagy háborúk idején, április harmadikán, amikor először meglátta a bombázókat, ijedtében elejtette, de nagypapa bátran kiment és megtalálta, ezért lett belőle később nagypapa, majd utána még Latinovits is evett vele Füreden, illetve csak kavart, Ruttkai Éva kávéját..”

A fájlnak van neve, alakulhat hasonlóan kalandosan is, mint a kanál története, de, ha hivatkozunk rá, akkor nevén nevezzük. Ezt a nevet örökölhetjük is, de, ha nekünk úgy tetszik, akár még át is lehet nevezni, hogy könnyebben meg tudjuk különböztetni a többitől vagy, hogy megtaláljuk a későbbiekben.
Ha dédmamának van kanala, akkor egész biztosan akad szakácskönyve is, melynek begépelésére sikerült már valamelyik gyereket rávenni, így megtalálható a családi számítógépen:

dedmama_szakacskonyve_isten_aldasaval.doc néven, ami egy szövegfájl neve.

Hogy mikor volt az az első bál? Amikor abban a piros ruhában ment dédmama, ami még most is megvan? 1890. július 26-án. Akkor találta meg a kanalat. Családi ereklye, csak karácsonykor és bombázások alkalmával szokás elővenni – kicsit nézegetni, megtisztogatni..
Legutoljára 2014. december 24-én került elő a kanál [kis kredenc jobb oldali fiók].

Egy fájl is keletkezik valamikor, azaz létrejön, és, ha megnyitjuk, módosítjuk, ez az időpont szintén a fájl egy tulajdonsága lesz.

összegezve

Nem akármilyen kanalunk van, Dédmamáé! 1890-ben találta, ott tartjuk a konyhakredencben, legutóbb karácsonykor vettük elő. Szép, ezüst mokkáskanál - minden évben megcsodáljuk.

Egy fájl, hasonlóképpen rendelkezik bizonyos alapvető tulajdonságokkal:

- van neve [Dédmama kanala]
- ki készítette, ki a tulajdonosa [Dédmamáé volt]
- létrehozásának dátuma [1890-07-26]
- elérési útja, hol található a számítógépen [konyha:\kredenc\fiok]
- mikor módosították utoljára [2014-12-24]
- típusa van, hogy milyen fajta, mire lehet használni [mokkás]
- végezetül pedig egy fájlnak mérete is van [ezüst kanál súlya]

részletezve

Nagy kérdés, hogy mire hasznosítható mindez? Kérdésekből nincs hiány, például az űrutazás területén, végre valahára visszakapcsolódva az idődilatáció jelenségéhez – felmerül, hogy miért nem kering Google Earth műholdhoz hasonló virtuális sétát biztosító Google Venus vagy Google Mars, esetleg Google Hold, ha csak sietve akarunk távozni?
Vannak olyan kérdések, melyek sokunknál megválaszolatlanok maradnak, mint például ez utóbbi, viszont a fájl vagy e-mail csatolmány kezelése nem ilyen! Mindennapi probléma mind otthon, mind pedig a munkahelyen. Maradva a fenti témáknál, feltevésünk a következő:

- elterjedt Google levelezőrendszert használunk az interneten [postafiok.hu]
- kapunk egy üzenetet, mely nem idegen civilizáció kapcsolatfelvétele
- az üzenetben van 2 darab fájl
- már nagyon vártuk, szeretnénk eltenni őket magunknak

leto_3.png
2 db. e-mail-melléklet és a letöltés gomb jelzése piros karikával


a teendők a következők:

1. Letöltjük a fájlokat a bekarikázott, lefelé mutató nyílra kattintva.

2. Megkeressük a számítógépen a letöltött csomagot.

Dokumentumok között vagy a Letöltések mappában vagy egyszerűen az Asztalon lesz, ez az internetböngésző beállításától függ.

3. Egyszerűbb dolgunk lenne, ha csak 1 db. fájlt kapunk, de nem ez a gyakori, így most ki kell csomagolnunk: jobb klikk az egéren > „kibontás ide” vagy valami hasonló.

4. Lett egy új mappánk, benne a 2 db. e-mailen kapott fájlunkkal, a letöltés helyén.

A mappa hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fájl, ez egy tároló, mint az irattartó dosszié. A mappában fájlok vannak.

5. Célunk, hogy eltegyük magunknak valahová ezeket a fájlokat, így ki kell venni a letöltött és kicsomagolt, új mappából és bele kell tenni egy másik mappába, ehhez mindkét mappát meg kell nyitnunk.

6. Az új mappában ki kell jelölni a fájlokat, majd jobb klikk az egéren > „másolás”.

7. A célmappához kell most navigálnunk [a hely, kredenc], majd jobb klikk az egéren > „beillesztés”.

Ez egy gyakori, de bonyolult fájlművelet, hiszen 7 db. pontból áll és vannak benne buktatók, mint például a kijelölés, amit könnyű mondani, de nehéz bármihez is kötni, hiszen a való életben sem úgy mennek a dolgok, hogy megyünk az utcán és egyszer csak kijelölünk. Meg is kell előbb találni azt a bizonyos csomagot, de ez sem egyszerű, hiszen nem tudjuk hogyan néz ki, sőt a nevét sem – ezeken a nehézségeken a hit segít át, melyet a gyakorlás táplálhat magabiztossággá.

A kijelölés, az egérrel véghezvitt bűvész trükk, jobb klikk, majd valamire bal klikk helyett egyszerűsíthető a folyamat billentyűhasználattal, de ez sem hangzik túl barátságosan:

- egy mappában kijelölhető egyszerre minden fájl a leghosszabb alsó billentyű környékén elrejtett „Ctrl” feliratú és az A-betűs mintát ábrázoló gombok egyszerre történő lenyomásával
- beilleszteni szintén a „Ctrl” gombbal tudunk, jó ha addig sem engedjük el, nehogy eltűnjön, nyomjuk le a V-betű-vel egyszerre a célmappánál – ennek hatására oda másolódnak a fájlok

Mostanra, lehetséges, hogy egy vagy akár több fájl büszke tulajdonosai vagyunk. Azok, akik nem elégednek meg a kis kanál-nagy kanál összefüggésrendszer megnyugtató harmóniát teremtő egyszerűségével vagy esetleg akit gyermekkorában a francia nevelőnő, a csipketerítős intarziás-barokk asztal körül kergetett zongoraórára, tudhatja, hogy a kanál témát eléggé meg lehet bonyolítani, csak úgy, mint a fájlokét.

Több fajta kanál van és több fajta fájl is. De értelmezhetőek úgy is a különbözőségek, hogy a konyhában nem csak eszünk étkészlettel, hanem főzünk is, használunk tésztaszűrőt vagy sütünk, tortaformában.
A fájlok is meghatározhatóak úgy, hogy mit lehet velük csinálni, például:

- a szövegfájlt gépeljük és olvassuk
- a hangfájlt felénekeljük és meghallgatjuk
- a képfájlt a fényképezőgéppel hozzuk létre és nézegetjük
- a videofájl elé pediglen popcorn-t teszünk

t1.png
Ha várakozásunk ellenére egy fájl nem az elvártak szerint viselkedik, át is lehet nevezni, csupa kis betűsre, ehhez a jobb klikk > „átnevezés” parancsot kell választanunk.
Legvégső esetben pedig törölni is tudjuk: jobb klikk > törlés, de el is küldhetjük valaki másnak, e-mailen, akár a Holdra, jó messzire, abból majd tanul.




A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr947142823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása