cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

Konyharobotika

2015. május 05. - gordiuszblog

a majonézzel mindent lehet csinálni, kivéve: ráülni - Anthelme Brillat-Savarin

Tegyük fel, hogy van egy konyhánk. Jó kiindulópont, gyakoribb a háztartásokban, mint a számítógép. A konyhaeszközök között könnyebben igazodunk el, mint a számítógép és az internet világában, hiszen enni kell, sűrűbben, mint megosztani vagy telepíteni. Nem baj, ha nem vagyunk mesterszakácsok, a digitális kompetenciafejlesztés területén csupán az alapvető összefüggések átadása a cél.

konyharobotika_gordiusz.jpg

párhuzamok


Vendégeket várunk, rengeteg időnk van, kitakarítva, kipihenve, kisminkelve elhatározzuk, hogy főzünk valamit. Valami nem hétköznapi ételt, így hát fellapozunk egy receptkönyvet. Kiválasztjuk, majd miután sikertelenül próbáltuk párosítani a hozzávalókat a hűtő vagy a kamra és egyéb rekeszek tartalmával, fogjuk a szatyrot és elmegyünk bevásárolni.

Hazaérve beteszünk valamilyen zenét, amivel kellemesebben telik az idő, előszedjük a főzéshez vagy sütéshez szükséges eszközöket és mielőtt bármilyen szakmunkához hozzákezdenénk, kibontunk egy üveg bort, mely serkenti a kreatív alkotókedvet.
Az előkészületek folyamán vágunk, kavarunk, kóstolunk, sütünk, főzünk, darálunk, habarunk, szaggatunk, irdalunk, gyúrunk - mindezen konyhai tevékenységre rengeteg szavunk van.
Megfőzünk és a vendégség után eltakarítunk, talán másnapra is marad mit ételhordóba elvinni és lesz ebédünk.

Cikket írunk, az időnk fogyóban, előző este jól sikerült a vendégség, ebédünk is van, már csak az ihlet hiányzik. Egy jó bevezetés megteremti a kellő hangulatot és elősegíti az átadni kívánt információk befogadhatóvá tételére tett kísérletünket. Nos, ennek hiányában keresünk egy jól hangzó idézetet a cikk elejére. Fellépve az internetre találhatunk még egyebet is, például alkalmas munkadalt, ami a háttérben szól és jótékony hatása van a fogalmazásra. A számítógép, ideális esetben rendelkezik szövegszerkesztő programmal, melynek az alapvető formázáson kívül nagy előnye a helyesírásellenőrző. Szinte minden adott, így elvégezhetjük a munkát vagy legalábbis elnapolhatjuk az erre szánt idő végén. A szöveget elmentjük például felhőbe vagy pendrive-ra, hogy este tovább gondolkodhassunk, ha elcsendesedik a ház.

konyha = számítógép


Közös pont a konyha és a számítógép között a kuka. Ha valami nem kell, akkor kidobjuk, itt is, ott is a Kukába kerül. Tovább gondolva a párhuzamokat, képesek vagyunk párosítani a különböző színterek funkcióit és így egyszerűen behelyettesíthető, hogy mi mire való, hiszen, ha tudjuk, hogy a konyhában mi micsoda és ismerjük annak „informatikai párját”, akkor egyszerűbben elboldogulhatunk a számítógép és az internet világában.

A valós élet és a virtuális világ közötti párhuzamra alábbi néhány példán keresztül ismerhetünk rá.

Vendégség alkalmával találkozunk egymással és élményeket osztunk meg, illetve közösségi teret alkotunk, mindez a számítógépen a különböző médiumok Megosztása, közösségi oldalak böngészése.
Egy receptkönyv fellapozásával külső forrásból származó információt igyekszünk felhasználni, melyre jó példa lényegében az egész Internet, ahol zenét is hallgathatunk vagy sorozatepizódokat nézhetünk főzés közben, egy levitézlett tabletet újraértelmezve.
A bolt, illetve a piac, a kukához hasonlóan egyértelmű megfelelője a Webáruház. Ha ingyenes tartalmat fogyasztunk, az a Letöltés és a számítógépünkre kerül, de tényleges fizikai formában létező termékekért internetbank közreműködésével fizetünk, érte megyünk vagy kiszállíttatjuk.

A konyhaszekrény tartalmaz minden olyan eszközt, mely arra szolgál, hogy elképzeléseinket megvalósítsuk a konyhában, ennek megfelelője a számítógépen a programok-, Szoftverek adta széleskörű lehetőség virtuális falatok elkészítésére, módosítására.
Ha megpucoltuk, megmostuk, felvágtuk, begyúrtuk.. és betettük a fazékba vagy a sütőbe, akkor nincs visszaút. A számítógépen ez a Mentés. A konyhai munka során 5-10 % göngyöleget és feleslegesnek ítélt komposztot termelünk ki, valamint az étkezést követően is marad pár százalék nem oda való dolog az edényeken. A számítógépen, az internetes adatforgalom és a fájlcserék alkalmával felmerülő problémák szűréséről a Vírusirtó program gondoskodik, ez a funkció a konyhában az a fajta higiénia, melyet a mosogatás jelent, illetve jó esetben a mosogatógép végez el. Az ételhordó is magától értetődő példa lehet, a virtuális valóságban ez a Felhőbe mentés, illetve a kissé kézzelfoghatóbb megfelelője: a Pendrive. A tárolásnál és rendszerezésnél folytatva, a számítógép merevlemeze adatokat, Fájlokat tartalmaz, ennek megfelelője a hűtőszekrény vagy a kamra. Ha valamiről tudjuk, hogy nem használjuk a héten vagy felhalmoztuk, akkor biztonságra törekszünk és a hűtőládába kerül, mely nem feltétlenül hozzáférhető közvetlenül, azonnal. Hasonlóan értelmezhető az adatok Biztonsági mentése, mely egy elszeparált adathordozón kerül archiválásra.
Végezetül, ha valami gyorsan kell, akkor berakjuk a mikroba, csak úgy, mint a Google kereső használata, mely nem tényszerű és nem szofisztikált információk megtalálásában segít minket, hanem kereskedelmű szemléletű, könnyen fogyasztható szolgáltatás formájában nyújt gyors segítséget.

Az egyértelmű példák: kuka, bolt, ételhordó – kuka, webáruház, pendrive. Valamint a vágódeszka, melynek analógiája az..

asztal


A számítógép mappastruktúrája felhasználói szempontból három figyelemre méltó területre oszlik:
- Asztal
- Cserélhető meghajtó, avagy pendrive
- Letöltés mappa

A Letöltés mappa az internetböngésző beállításai között átirányítható, hogy minden rögtön az Asztal-ra kerüljön, így már ezzel nem is kell foglalkoznunk.

A Cserélhető meghajtó, más néven pendrive egy nagyon egyszerűen kezelhető problémakör, ugyanis az ember indukálja ennek létezését. Ha csatlakoztatunk a számítógéphez egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt, akkor létezik, ha nem, akkor nem kell vele foglalkoznunk. Ha nem nyílik meg automatikusan, elérésére két módon van lehetőség: a számítógép „Asztal”-án van egy Sajátgép nevű ikon, valamint a bal alsó sarokból indítható „Start” gombra kattintva a „Számítógép” lehetőséget kiválasztva.

Ha dolgozni kényszerülünk, elmegyünk a munkahelyünkre. Ha pihenni szeretnénk, lefekszünk az ágyunkba. Nagybevásárolni a piacra megyünk vagy áruházba. Fürdeni a fürdőben szokás és, ha meg akarunk nézni egy filmet, akkor moziba megyünk.
Mindenféle programnak és cselekvésnek helye van.
A gépek kialakításakor, a mechanikus mozgás vagy a felhasználói felület és navigáció igyekszik lemásolni az ember mozgását és a gondolkodásmódunkat. A legtöbb eszközt a kényelmes és hosszútávon alkalmazható módon alakítják ki a mérnökök, mindez igaz a használati tárgyainkra úgy, mint például egy számítógép billentyűzetére és magára a szoftverre is, melyet használunk éppen.
Vannak emberek, akik szép rendet tudnak tartani maguk körül, felcímkézve, sorba rakva, kifényesítve, digitálisan indexálva, archiválva, kulcsszavazva, státuszriportokkal fűszerezve - mások napi küzdelmek között igyekeznek uralkodni a káoszon.
A mindent a helyén tartók és a minden helyet fejben tartók irigylésre méltóak - mindenki másnak ott a kreativitás, a káosz és az Asztal!

A különböző operációs rendszerek, asztali környezetek, fájlkezelők, ablakkezelők vagy Intézők alapértelmezetten az udvarias rendszerezést ajánlják fel, külön tárolhatjuk a fotókat, külön a videókat, külön a dokumentumokat, programokat, zenét és elveszhetünk több merevlemez, hordozható meghajtó, pendályv és a szinkronizációval bonyolított felhős adattárolás, így már kevésbé rendezettnek és átláthatónak tűnő struktúrájában.
Egy asztal sok mindennek helyet tud adni. Telepakolhatjuk porfogókkal. Dolgozhatunk, alkothatunk, ehetünk és szórakozhatunk is körülötte, de táncolhatunk is rajta. Jó gombfocizni, csak sokszor kimegy, alkalmas ezen felül félig kivágott unikornis, maradék csokoládé, lendkerekes mozdony, narancssárga repülőgép és nadrág tárolására is.
Mindaddig persze, amíg van rajta annyi hely, hogy univerzális funkcióját ellátni képes.

A számítógép, bejelentkezést követő kezdőképernyőjét hívjuk Asztal-nak, melyen ikonok vannak és operációs rendszertől függően [Windows, Linux] valamelyik sarokban egyéb indikátorok. Az Asztal-on lehetnek mappák, programokat elindító parancsikonok, valahol egészen máshol elhelyezett fájlok szimbolikus linkjei és szép háttérkép egy szép terítőhöz hasonlatosan.
Ha eljutottunk oda, hogy virtuális vágódeszkánkon már nem nagyon fér el új dolog vagy, ha igen, akkor nem találjuk meg, akkor büszkén mondhatjuk, hogy legalább 100 fájlunk, mappánk, parancsikonunk van, ami nem csak átláthatatlan káoszt jelent, hanem azt is, hogy van 100 ikonunk, amiket mi hoztunk létre - ez óriási eredmény a digitális kompetenciafejlesztés területén.

Ha kiélveztük a pillanatot, elkezdhetünk rendet rakni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr857432088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása