cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

titkosítás és adatvédelem 2.43

2015. május 14. - gordiuszblog


A TOR böngésző frissítése két újdonságot hozott az adatvédelem rajongóinak.

A számítógépek internetböngésző programjai azonosításra alkalmas adatokat szolgáltatnak. Ennek terminológiája a "böngésző ujjlenyomat", melyről a 2. részben már szó esett.
A probléma kiküszöbölésére a TOR böngésző fix ablakméretben jelenik meg, legyen akár 27"-os a monitor, mely előtt a programot használjuk. A képernyőfelbontás és a betűtípuskészlet is olyan adat például, melyből az azonosításra alkalmas "ujjnyomat" összeáll. Minél több ilyen adat áll rendelkezésre [operációs rendszer, IP-cím, bővítmény-verziószám..], a profilalkotás annál egyértelműbben elvégezhető.

diszkoo.png

A korábban Google Disconnect néven használható Mozilla Firefox böngészőkiegészítő, annak megakadályozására volt használható, hogy a Google, valamelyik szolgáltatásából kijelentkezve, tovább kövesse a felhasználó böngészési szokásait, adatokat gyűjtsön a keretrendszer elhagyása után is.

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/gdc

diszkooo.png

A fejlesztő egy keresőszolgáltatásra épülő parazita rétegként a személyes adatok szivárgását igyekszik meggátolni a Disconnect Search-el. Úgy kereshetünk például a Google-ben, hogy nem hagyunk nyomot magunk után, mely összekapcsolható lenne esetlegesen aktív gmail, G+ profilunkkal. Mindezt hasonlóan más megoldásokhoz un. proxy-n keresztül, de kényelmesen. Ez a kezdeményezés megegyezik azzal, amit a Tutanota igyekszik megvalósítani a titkosított levelezés területén: bizalmas és biztonságos szolgáltatás, egyszerűen, észrevétlenül.

https://search.disconnect.me
[https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/disconnectsearch]

diszko.png

A Google keresőszolgáltatása nagyon hasznos, például jól paraméterezhető, hogy mekkora, milyen jogállású, színű, típusú képet keresünk, milyen időintervallumban.. Azonban a mindennapi keresések nagy százalékánál nincs szükség ennyire jól behatárolt találatokra. A francia Qwant kereső hétköznapi használata, kiegészülve a speciális alkalmakkor a Google-lel egy jó megoldás lehet elkerülni a fizetett hirdetéseket, adatkészletezést.
A Qwant keresőben is használható a „site:.hu” kulcsszó-kiegészítés a keresőszó mellé, így magyar tartalmakat böngészhetünk a találatok között.

https://www.qwant.com

kvant.png

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr997460190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása