cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

iroda az őserdőben

2015. június 02. - gordiuszblog


A kreativitás egy jobbára pozitív fogalom. Ugyan az intelligencia hátráltatja a szántást, de ötletelésből születhet újszerű, szép, hasznos, akár környezetbarát vagy esélyegyenlőséget teremtő eredmény is.


ovoda_az_oserdoben_01.jpg


2o16-ot írunk, kifutott az X-, az Y- és a Z-generáció, a felsorolásban a különleges karakterek használatára kényszerülünk, a @-generáció a jövő nemzedéke.
Az emberfeletti erőfeszítések meghozták gyümölcsüket: a digitális kompetenciafejlesztés teljes siker, az informatikai infrastruktúra kiépítése befejeződött.
A @-generáció képviselői nem csak képet küldenek és rövid lol-kódolású szövegeket posztolnak, hanem átérzik, tisztelik és felelősséggel alkalmazzák a hálózati topológiák összefüggésrendszerét, valamint önállóan tömörítenek, felhőbe.
Ilyen kollégákkal jó együtt dolgozni, vigyük el őket kirándulni!

ovoda_az_oserdoben_02.jpg


Alábbi egzotikus természetjárás a kihelyezett IT mellett a kreatív IT-ről szól.

Otthon, számítógéppel olyan dolgokat csinálunk, mint a munkahelyünkön.
A munkahelyünkön olyan dolgokat csinálunk a számítógépen, mint otthon.

Van különbség?
- ingyen van a fénymásoló papír
- bizalmas dolgokat küldözgetünk egymásnak
- elérünk olyan mappákat és fájlokat, amiket bizalmasan küldözgethetünk egymásnak
- ha tönkremegy a számítógépünk, az informatikus segít

 ovoda_az_oserdoben_16.jpg

háló


A kisvállalati weboldal - az a fórum, ahol elérnek minket és kommunikálni tudunk a külvilággal - megfelelője a magánszférában az e-mail címen kívül a közösségi oldal, a videó- és képmegosztó. Ezek a kommunikációs fórumok kezdenek oly módon beszivárogni az irodai környezetbe, hogy egy jól becsatornázott cégnek már elhanyagolható forgalma van a honlapján, azaz a legegyszerűbben a célcsoport ott érhető el, ahol van, ott érdemes zajt kelteni, ahol megszokott felhasználói felületen folyamatosan elérhető. Közösségi oldalon, egyéb médiumon. Ezzel elkerülhető az ismeretlen szempontrendszert és követhetetlen algoritmust használó keresőszolgáltató kétes találati helyezés aukciója és megspóroltunk egy webszervert is.


ovoda_az_oserdoben_12.jpg

saját erőből


Egy közepes cégnél vagy kisirodai környezetben - ahol nem mozog több adattárháznyi adatbázis - felmerülő informatikai szolgáltatást próbálunk helyettesíteni a nyílt forráskód és a web 2.0 [3.0, 4.0?] segítségével, mert otthon is megoldjuk valahogy, lényegében pont ugyan azt, kicsiben. Annyi a különbség, hogy egy irodában sokan vagyunk, de nagyon hasonló dolgokat csinálunk itt is, ott is.


Szolgáltatások


ejjeli_muszak_ugyanaz_a_kornyezet_mint_a-munkahelyen.jpg

 

Éjjeli műszak? Otthon ugyan az a környezet, mint a munkahelyen.

 
- megszokott irodai környezet
AD, azaz Active Directory: bejelentkezés alapú hozzáférés menedzsment, e-mail, nyomtatás, hozzáférés közös mappák tartalmához csoportmunka során, biztonsági házirendek kialakításának lehetősége, szoftverfrissítés ütemezése Windows környezetben.

 

jogosultsagmenedzsment.jpg

 

jogosultságmenedzsment

- iroda az őserdőben
Őserdei irodánkban Debian Linux operációs rendszerre esik a választásunk, ritkábban foglalatoskodik saját magával frissítés terén, mint például az Xubuntu, de a Windows-nál biztosan kevesebb gondunk lesz a vírusok és vírusvédelem területén, valamint a patch management-tel. Gépünkre felhasználónevünkkel és jelszavunkkal lépünk be, csak úgy, mint webmélünkbe, a saját- és a központi felhőbe. Ideális esetben 4 jelszóval kezdjük a napot, hátrányos esetben 11 db. különbözővel.

- iroda
File szerver, ezen tartjuk a nagyon fontos és nagyon bizalmas dolgokat. Sokan elérjük, van aki jobban. Fájlok olvasása és létrehozása közös felületen.

- őserdő
A webes technológia túlhaladta a funkciót. Például az 1 óráig aktív, lokáció alapú quack.space egy kiemelkedő alternatíva. Mivel a lokáció nem GPS alapú, hanem az IP-címből próbálja kikövetkeztetni a hollétünket, ami inkább nem sikerül, mint igen, azonban őserdei irodánkban egy internetkapcsolaton osztozunk, melynek következtében a webes szolgáltatás közös tartózkodási helyen azonosítja a csatlakozókat. De ez csak a gyorsan átküldős feladatokra ideális, a tartós fájltárolásra ott a számtalan felhős fájlmegosztó és taroló, mint például az 500 GB-os Krotix. A csoportmunkára pedig szintén sok alternatíva kínálkozik, például a Zoho kollaborációs tere vagy akár a Google Drive. Gyakori gond ebben a kultúrában, hogy mi legyen az ebéd. Ebben a file.pizza lehet a megfelelő segítség, mely szintén fájlmegosztással kombinálható. Vegyes platformokon ott a bizalmasság elvét követni igyekvő Digify - és mindezek funkcióit keverő klónok: Dropmocks, Micropoll, rengeteg részfeladatra tucatnyi alternatíva kínálkozik..

 

kicsiben_nagyban.jpg

 

kicsiben, nagyban


- iroda
Internetkapcsolat, folyamatosan és munkára alkalmas sebességgel.

- őserdő
Internet és wifi – a nagyok is úgy csinálják, hogy fizetnek érte és ha leáll telefonálnak, hogy megtudják hol vágta el a markológép a kábelt.. Ma már ritka az olyan router, ami ne tudna vezeték nélküli jelet szórni, otthon is talán megszokhattuk mindezt. Egy megfelelő sávszélességű csomag és az egymás mellett élés irodában is érvényes azon szabálya, hogy nem munkatársaink internetelérésének terhére video stream-elünk, töltögetünk, megadhatja a minimumnál élvezetesebb kapcsolat lehetőségét.

 

hoztal_routert.jpg

 

Bumba Mama! Wifi-s router-t hoztál?

 

- iroda
VPN: arra való, hogy otthon, úton, kiszálláson elérjük a levelezésünket, fájljainkat, melyeket a központi meghajtón tárolunk. Nem az Asztal-unkat és nem a „D-meghajtót”.

 

halozat_kiepitese.jpg

 

a hálózat kiépítése


- őserdő
Egy sziporkázóan huszáros mappaparancsikonátnevezési beállítással elérhető, hogy a „D-meghajtó” az őserdei felhőnk legyen, mely, lévén on-line szolgáltatás elérhető bárhonnan - és a Debian-unkon egy kliensszoftver gondoskodik a felhős mappa automatikus szinkronizálásáról.

- iroda
Beléptető rendszer: csipogó, kártya, biometria, https://youtu.be/JQ-qktuyMoI?t=46

- őserdő
Jó reggelt vagy helló. Az offline tevékenységeknek megvan az a varázsa, hogy az emberek megismerik egymást.

- iroda
A Help Desk rendszer gondoskodik arról, legyen szó munkalapkövetéssel szigorított vagy személyes szolgáltatásról, hogy az eszközök hibáit összegyűjtse és javításra kiadja a szakértőknek, valamint az Office programcsomag sötét oldalán járatlanok támogatásáról.

- őserdő
A közösségi médiában kérdezünk egészségügyi probléma esetén tünetre, receptre, duguláselhárítóra, esti programra. Tudjuk ki szült, ki főzött már, ki burkolt harmadszor idén és azt is jó esetben, hogy ki az aki érthetetlen tartalmakat osztogat meg informatikai tag-ekkel. Mindez természetesen a @-generációnál fel sem merül és, ha mégis, oktatással orvosolható.

oktatas.jpg

 

beszéljük meg

 - iroda
Kliens oldali vagy authoritatív DNS, webszerver, domain, honlap..
Jó, például ha van webáruházunk vagy authentikációt igénylő tartalmunk, sok-sok olvasnivalónk és egy csomó kiskosztümben-mosolygós, sikeresen-előadós stock fotónk. Szerverfenntartás, honlapmotor, szakszemélyzet, frissítések, akadálymentesítés, DDoS, design, Like.. megannyi gond.

- őserdő
Dzsungelcégünk a közösségi médiában éri el a célcsoportját, termékeit ott osztja meg, az eléréseket például a bit.do statisztikája alapján méri, képeket, további tartalmakat felhőből oszt meg, a rendezvényeket is ezen a csatornán, eseményként promótálja, e-mailt küld, az összes divatos fórumon képviseli magát, próbál napi 2-3 hírt adni magáról, ami ritkán jön össze a mamutfenyő iparágban.

hackerek_spammerek.jpg

 

hackerek, spammerek

 - iroda
Levelezés biztonságosan, archiválás, spam szűrés. Exchange Server, Domino, mail server, Lotus, Outlook..

- őserdő
Alapvetően weben levelezünk, akad rá lehetőség, több szolgáltató foglalkozik ezzel a témával. Ha a csoportmunkát és a munkatársak egyéni felhőjét, valamint a levelezést szeretnénk megúszni egy darab jelszóval, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy választásunk a Google-re essen. Itt felmerülhet még az adatvédelem [furcsa kontextus] - az infokommunikációs törvény nem örül, ha országhatáron kívüli szerveren tárolunk például ügyféladatokat. A spam- és vírusszűrés valamilyen szinten minden webmail szolgáltató portfóliójában szerepet kap, de lehet ezen a ponton egyszer csak véget ér a kalandunk, mert napi 12.000 spam önti el a sátortábort. Választhatunk titkosított levelezőrendszerek közül is, mint például a Tutanota vagy alkalmazhatunk un. Securegmail böngészőbeépülőt. A kollaboráció, mail, felhő.. szolgáltatásokat kezelhetjük együtt is a Zoho.com-nál, mely jó alternatívája a Google-nek, továbbá keresgélhetünk Észtországban és Lettországban is.

nem_vettek_dominot.jpg

 

nem vettek Domino-t, még szerverük sincs - szerintem linuxosok

 - iroda
Alkalamzások: iktatás, szabadságigénylő, jelenlét nyilvántartó..

- őserdő
Egy pár tíz fős közösségben ezeket az igényeket 1 db. táblázat pár füllel pont kiszolgálja, azonban a gazdasági oldal számlázó, bérszámfejtő tevékenysége - on-line csatlakozás például egy bankszámllához - okozhat némi zavart az elképzelések megvalósításában, de ezekre is van a weben megoldás. A problémának nem úgy kell nekifutni, hogy bérszámfejtő szoftvert keresünk, mert biztos találunk pár fizetős alternatívát, sőt - az emberi munkát kiiktató/helyettesítő szoftveres megoldást is lehet már tesztelni. Magát a szükséges funkciókat kell körbejárni és, ez minden igényre igaz: találhatunk olyan weboldalt, ami egészen másról szóló szolgáltatást nyújt, de azt a struktúrát alkalmazni tudjuk például barkács-készletnyilvántartásra vagy hobbi-iktatásra.

 

lehetnek_problemak.jpg

 

lehetnek problémák

 Megvalósítás


A hosszú bevezetést egy rövid lezárás követi. A megvalósítás, a fentiekhez hasonlóan több szolgáltatás másképp értelmezésén alapul. A belső kommunikáció eszköze az intranet, mely esetünkben egy valahonnan futó tartalom. Egy zárt csoport üzenőfala vagy statikus htm oldal, sokféle formában kialakítható. Mindenkinek személyre szabott internetes kezdőoldal van beállítva és a kevéssé kockázatos weboldalak felhasználóneve és jelszava el van mentve a böngészőjében. Az egyedi kezdőoldalak természetesen bárhonnan elérhetőek és a kreatív IT oldal szerkeszti őket. Formára úgy néznek ki, mint a korábbi cikkben leírt „Titkos könyvjelző”. Az újabb igényeket kiszolgáló webes funkciókkal folyamatosan frissülnek, beágyazott tartalommal színesíthetőek, kombinálhatóak akár mások felhős megosztásaira mutató linkekkel, jelszavakkal..
Másképpen értelmezni sok mindent lehet, a gyakorlatban úgy, hogy nem arra használunk tárgyakat, mint amire kitalálták őket. Így van ez a webes szolgáltatásokkal is: a Periscope videó riporter applikáció felhasználható rendezvényhangosításra, mondjuk kültéren, ahol nincs áramforrás. A mind map funkcióval tervezhetünk lakásbelsőt, irodai szolgáltatást és ülésrendet is. De tartós analógia, hogy minden tárgy, egyben sörnyitó is.

 

szines_webes_szolgaltataspaletta.jpg

 

színes webes szolgáltatáspaletta

Biztonság


Ingyen inkább csak vakmerőség van és kockázat, de a tisztességes, 8 szerveres, Microsoft-gépes, Domino-s környezetben is van épp elég munka, hogy ne legyen adatvesztés, szolgáltatáskiesés és néha ott is hiba csúszik a számításba. A redundancia itt is alkalmazható, azaz hogy rendszerek és tartalmak megtöbbszörözve, elemek vagy komplett szolgáltatások kiesése esetén is rövid időn belül helyettesíteni tudják egymást vagy szolgáltatni tudják a tartalmakat - az Őserdő Irodában is pont úgy oldhatóak meg, mint a komolyabb helyeken. Üzleti döntés, hogy mit és milyen sűrűn szinkronizálunk másik felhőbe vagy szedegetjük össze az egyéni felhőkből a nehezen felkockázott táblázatokat. Kérdés, hogy mennyit ér a Szent Excel vagy a fotóadatbázis.

 

a_szent_excel_eltunese.jpg


a Szent Excel eltűnése

Debian


A legújabb Debian 8 nyílt forráskódú operációs rendszer beépítve tartalmaz ingyenes irodai szoftvert, levelezőklienst, médialejátszót és minden szokványos célszoftvert. Tárolóiban nagyon nehéz olyan funkciót keresni, amire nem találunk megfelelő programot.

 

ovoda_az_oserdoben_32.jpg

 

illusztráció: F. Györffy Anna, Magyar Diafilmgyártó Vállalat - 1963

 

..folytatása következik..

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr297509126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása