cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

narancssárga gumó

2015. július 14. - gordiuszblog


66666.png
A számítógéphasználat, gyakorlatilag az internetezést jelenti. Kapcsolatot tartunk, informálódunk, játszunk, megosztunk és dolgozunk a felhőben. Az Interneten érjük el az e-mail üzeneteinket, híroldalt, közösségi hálózatot. Mindezekhez internetböngésző programot használunk.
Bármennyire is szép számítógépünk van, néha lehet új is, ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat, egyszer-egyszer el kell mélyülnünk egyes funkcióiban - például az internetböngésző beállítása néha megoldhatatlan feladat elé állítja a kezdő felhasználót.

„a gyakorlott felhasználó sem feltétlenül tud annak tűnni, ha távolról, xul.dll hibát kell elhárítania vele”

Ha kék gumó ikon van a képernyőn, akkor azt Internet Explorer-nek szokás nevezni, ha a gumó narancssárga, akkor Mozilla Firefox-nak. Ez utóbbi egy un. internetböngésző, ennek beállításai kerülnek bemutatásra.


mozil.png
telepítés [legyen a program a gépen, hogy használhassuk szépen]

Ha esetleg nincs narancssárga gumónk vagy elvásott, akkor telepíteni kell. Ehhez szükséges egy alternatív gumó, lévén narancssárgánk nincs, használjuk a kéket!

# bal alsó Start felirat, Programok vagy bárhol, akár az Asztalon: Internet Explorer feliratra kattintva indul el a program

 

# a legfelső fehér csíkba [Címsor] kattintva, majd beírva az alábbi un. linket indul el a magyar nyelvű Mozilla Firefox [2o15-o7 v39] letöltése:

 

$ https://download.mozilla.org/?product=firefox-39.0-SSL&os=win&lang=hu

 

# a „legfelső fehér csík vagy Címsor” az a része az internetböngészőnek, ahová a meglátogatni kívánt honlapok címét gépeljük be

 

$ ha papírból dolgozunk vagy még nem megy a szöveg kijelölés és beillesztés másolással, akkor könnyebb begépelni az alábbi rövid címet, mely ugyan oda vezet: bit.do/moz39


bicsball.png
Fenti művelettel letöltöttünk 1 db. fájlt a számítógépre. Ez megtalálható lehet például az Asztal-on, mely a számítógép, indítást követő nyitóképernyője. De a Letöltések nevű mappában is lehet, melyet a Dokumentumok mappa tartalmaz. Ha megvan jó, ha nincs, ideális esetben az Internet Explorer a letöltést követően felajánlja, hogy: megbízik benne? bizonyosan? ok? futtatja? ..
Ha „futtatjuk” vagy megtaláltuk az Asztalon, illetve a Letöltések mappában majd kétszer rákattintunk a „Firefox Setup 39.0” elnevezésű fájlra, akkor a nehezén túl vagyunk, elindult a telepítés.
Pár komolynak hangzó: megbízik benne? bizonyosan? ok? futtatja? tovább? ok? kérdést követően a Mozilla Firefox elnevezésű internetböngésző telepítésre került a számítógépen. Ennek jele egy narancssárga gumó az Asztalon vagy valahol legalul az un. Tálcán.

nyt_1930.png
könyvjelzők [a gyakran látogatott weboldalak sorba, hogy a begépeléssel ne legyen gondja]


Ha van valahol a számítógépünkön egy bookmarks nevű fájl, akkor az további bonyodalmakat okozhat. Ha nincs, akkor ez a bekezdés átugorható.
Ahhoz, hogy egy korábbi mentésből lássuk a könyvjelzőinket az újonnan telepített böngészőben, importálnunk kell a bookmarks nevű fájlt.

# a legfelső fehér csíktól vagy Címsortól jobbra van egy kicsi csillag, amellett egy a Szomszédokból ismerős modern, napvitorlával felszerelt gazdagréti lakótelep sziluettet ábrázoló ikonra kattintva hívhatóak elő az importálási lehetőségek

 

$ Minden könyvjelző mutatása, azon belül > Import és.. >> Import.. HTML-ből >>> meg kell mutatni a fájlt, hogy hová mentettük és a tallózás/megnyitás/ok hatására bekerülnek a könyvjelzőink a helyükre


basketball.png
kezdőoldal [a Tikos könyvjelző helye a Felhő]


Mi sem egyszerűbb egy kezdőoldal beállításánál, hiszen órák kérdése és elérjük a Plútót! Mindössze három kattintás és ezzel már benne is vagyunk abba a mezőbe, ahová a kezdőoldalunk címét írhatjuk be.

pluto2.png

$ a legfelső fehér csíktól vagy Címsortól jobbra van egy ikon, amely három egymás tetején lévő vízszintes csíkot ábrázol, erre kattintva előugrik egy ablak, melynek közepe táján van egy „Beállítások” felirat

 

# A Mozilla Firefox 39 Beállítások ablakának nyitóképernyőjén egy darab írható mező van, középtájékon, ide lehet beírni a nyitóoldal címét

 

$ https://.. vagy http://.. valami.hu vagy .htm

 

181881181.png


nélkülözhetetlen add-onok

Egy friss böngészőtelepítést követően nem ülhetünk egérre tett kézzel, további teendőink a következők:

böngészőbeépülők:

- HTTPS Everywhere
https://www.eff.org/https-everywhere

- µBlock
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock
vagy
- Adblock
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus
- és esetleg kiegészítésként az Element hiding
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/elemhidehelper

- Disconnect Search a keresőmotorok közé
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/disconnectsearch

- Google Disconnect
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/gdc

- magyar helyesírási szótár
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/hungarian-dictionary

- A Ghostery, NoScript, Privacy Badger, Random Agent Spoofer mind remek alkalmazások, de az elérni kívánt cél a TOR kiszolgálóval bővített Mozilla Firefox-ban könnyebben kivitelezhető

punki.png
megígérem, óvatos leszek!


A Mozilla Firefox motorházteteje alá a címsorba beírt „about:config” paranccsal tekinthetünk be. Itt például arra van lehetőség, hogy:

- az új Tab/füleken a kezdőoldalunk nyíljon meg

$ browser.newtab.url bejegyzés kezdőoldalra történő átírása


- a követés megnehezítésére és a digitális lábnyom csökkentésére

# privacy.trackingprotection.enabled bejegyzés átkattintása true-ra


Tovább cizellálhatjuk böngészőnket a Configuration Mania add-on segítségével, kicsit barátságosabb felületen.

nyt_1966.png
DWB


Adobe Flash Player? Silverlight? Java? Videókodek? Dinamizmus? Személyre szabás? Felhasználói felület? Teljesítményigény, CPU és memória használat? PDF-megjelenítő? Shockwave? QuickTime? ..
Mindezek beleférnek 198 kilobájtba, fut a videómegosztó, pillanatok alatt betölt a hírportál és nehezen talál fogást rajta kártevő:

https://packages.debian.org/wheezy/dwb

dwb.png

„All versions of Adobe’s Flash Player plugin are currently vulnerable.„

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr737627880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása