cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

híd a rancor verme felett

2015. július 19. - gordiuszblog


A.D. 2o2o

A bűnüldöző szervek munkája és a személyesadatkereskedő óriáscégek piacai a célcsoportazonosítás végleges ellehetetlenülése miatt kontraproduktívvá váltak.
A HID és az internetes kommunikáció teljes titkosítása veszélyeztette mind a biztonság megteremtésének lehetőségét, mind pedig a reklámkampányok sikerességét. Azonban két erős lobbi dolgozott a megoldáson.

A korábbi évek fejlesztése a HID nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tudomány és technológia a Hash ID-ban látta meg azt a kiegyensúlyozott középutat, mely az állampolgárok adatvédelmi igényét egyesíteni tudja a modern szolgáltatások igénybevételéhez szükséges azonosítással.
A HID egy biometrikus azonosításra épülő anonimizáló technológia. Olyan módszer, mely jogosultságot igazol, de személyazonosságot nem. A Hash ID kezelését egy független nemzetközi szervezet látta el, a nemzetközi egyezmények egységes igénylési és infrastrukturális körülményeket biztosítottak helyi kirendeltségeken keresztül. A HID-at egyszer kellett minden embernek igényelnie és széleskörű tevékenységre adott lehetőséget. Egyszerre biztosított névtelenséget és jogosultságot. A jogosultsági szinteket, illetve azok kiterjesztését új szolgáltatások igénybevételére már online és anonim módon lehetett elvégezni, azonban bizonyos korlátokat szabott a keretrendszer: a biometrikus azonosítók alapján generált HID-at, a megváltoztathatatlan beviteli adat jellege miatt nem lehetett többször igényelni és akiét egyszer letiltották, a feketepiacon sem tudott új azonosítóhoz jutni, hivatalosan pedig a második igénylés már komoly korlátozásokkal volt csak kivitelezhető.

A HID egyik jellemző hatása volt, hogy a „leugrom valami ehetőért a sarki thai étterembe” kifejezés már úgy szólt: „megyek a ponthoz” A pontok sűrűn hálózták be a nagyvárosokat, a csomagátvételi pontok mintájára. Megszűnt a postacímek, a nevek és a telefonszámok készletezhetősége. Mindenki a HID-azonosítójával rendelt titkosított online csatornákon az eBay kínálatából vagy a pizzériából. A kereskedelmi morált javította, hogy egy kihűlt és kifizetetlen Capricciosa akár a megrendelő HID-jának korlátozását is maga után vonta, ellentételezésként, ha a futár 30 percen belül nem csekkolt be a szállítási ponton azzal az étterem, a HID-keretrendszer használatát veszélyeztette. A postaforgalmat is a pontok bonyolították szkennerek és nyomtatók oda-vissza irányú kommunikációjával, mígnem már senki nem szkennelt nyomtatható képeslapot.

Az offline lakossági tranzakciók anonimizációja mellett az online kommunikáció értékelhetősége is nagy mértékben lecsökkent. A korábbi évek adatpolitikája és az erre válaszul életbe lépő kereskedelmi gyakorlat a teljes, és visszafejthetetlen titkosítás felé fordult. Az internetes szolgáltatók, már semmilyen azonosításra alkalmas elemet, személyes adatot vagy titkosító kulcsot sem tároltak szervereiken, így biztosítva előfizetőik bizalmát, azaz, hogy politikai nyomásra vagy technológiai beavatkozásra sem képesek felfedni a megrendelőt és annak tevékenységét.

2o16 végén először a Kryder-törvény bizonyult önbeteljesítő jóslatnak, majd megdőlt a Moore-törvény, a végletekig miniatűrizált atomizálódó informatika már 2o15-ben sem volt technológiai szingularitás, hiszen a molekuláris hárdver, majd a neuron mintájú processzor is gyártósorra érett fejlesztési szakaszba lépett.

A megoldás két út felé vezetett. Egy fiatal amerikai kutató M.Β. Dyson kiberdinamika szakértő vezetésével, nemzetközi összefogás keretében, augusztus 29-én útjára indult az Operation Rancor Pit.

..


A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr987640578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása