cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

Operation Rancor Pit

2015. július 20. - gordiuszblog

[II. rész]

A.D. 2o2o

Az online adatok titkosítása és az offline tevékenységek anonimizálódása során kialakult helyzetet egy párhuzamosan futó tervvel kívánták orvosolni: egy nyilvános, társadalmi konzultáció keretébe ágyazott másodlagos technológiai művelet támogatásával.
A közvetítő, független nemzetközi szervezetek koordinációjával párbeszéd kezdődött a biztonság kontra adatvédelem témájában, az állampolgári képviseletek, valamint a tudományos és technológiai szereplők közreműködésével. A konzultáció, az online kormányzat területén a korábbi években kiemelkedő eredményeket elérő Észtország felügyelete alá tartozó kibertéreben zajlott, lokális szervereken és infrastruktúrán.

A konzultáció során minden résztvevőt és látogatót böngésző ujjlenyomat és internethasználati mintázat, valamint nyilvánosan elérhető adatok alapján igyekeztek azonosítani. A bűnüldözői szervek szempontjából, az új célcsoportba tartoztak a téma iránt érdeklődők és érdekképviselők: gondolkodók, ellenzékiek, iskolázottak, műszaki kompetenciákkal rendelkezők, terroristák, médiamunkások, újságírók, emberi jogi aktivisták és mindannyiuk kapcsolati hálózata.

Az elgondolás szerint, aki szembeszáll a Rancor-ral figyelemre méltó és potenciális információforrás, aki viszont a verem valamelyik rejtett zugába húzódik, az olyan életet igyekszik élni, mely szempontjából inkább áldozat lesz, mint bűnös.
A korábbi évek technológiai tendenciáinak fényében egyértelművé vált, hogy a minden internetes kommunikációt és adattárolást átszövő magas szintű titkosítás feldolgozására nincs megfelelő infrastruktúra, tudományos, illetve technológiai lehetőség. A titkosított adat sem tárolva, sem útközben nem feloldható. A figyelem az adat létrehozásának szakaszára irányult. Az adatok megjelenítésének szakaszát, mint beavatkozási lehetőséget az első körben vetették el.


beviteli eszközök naplózása


Az érintőképernyő egyaránt alkalmas biometrikus jellemzők gyűjtésére és a billentyűmozgás naplózására is. A módosított funkciót tartalmazó frissítés egyenes és megbízható úton érkezett a műveletben meghatározó lobbistaként szerepet vállaló két nagy platform készülékeire. Majd a 40 legnépszerűbb, hirdetési rendszerben érdekelt kereső, portál és közösségi oldal kódjából útjára indulva 168 óra alatt a Föld lakosságának majdnem kétszeresét kitevő: 11.000.000.000 eszközön vált elérhetővé. A technológiai óriáscégek csatolták hárdvereik beágyazott firmware-eibe és szoftvereik frissítéseibe a beviteli eszközök naplózásához szükséges hazabeszélő kódot, a régi, hagyományos billentyűzeteket használó másodlagos célcsoport pedig a hírekben arról olvashatott, hogy egy távoli ország bányászati eredményeinek köszönhetően, valamint egy új, fiúcsapatként megjelenő start up innovációjával, immár negyed áron vásárolhatóak meg a tengerentúlon már használt és a magazinokban trendi kiegészítőként megjelenő divatcikkek, az új, több színben kapható energiatakarékos és környezetbarát USB-s érintő-billentyűzetek, melyek, amellett, hogy ergonomikusak és vízállóak, van rájuk egyedivé tévő, személyre szabható tok és megvásárlásukkal harmadik világbeli nehéz sorsú emberek mindennapjait lehet támogatni.

A konzultáció résztvevői ajándék billentyűzetet kapnak a globális összefogás és társadalmi egyeztetés emlékére, melyet a párbeszéd logója díszít.


személyes adatok blokkosítása


A konzultációs kísérlet arra irányult, hogy melyek azok az adatfajták, melyek megismerése és publicitása nem ütközik széles körű, adatvédelemmel és személyiségi jogokkal összefüggő akadályokba. A Nagy Algoritmus azt vizsgálta, szétválaszthatóak-e az érzékeny magánéleti vagy egészségügyi adatok/metaadatok, például a hasznos fogyasztói preferenciáktól, illetve az egyes kiemelten védett adatblokkokon belül van-e mód a metaadatok anonim hasznosítására.
Egy párkapcsolat születése közvetlenül nem váltható bevételi forrássá, azonban a kommunikáció elemzése során, a kulcsszavak feltűnésének ismeretében célzottan hirdethető a résztvevőknek online virágküldés vagy divatos érintő-billentyűzet, mint apró figyelmesség a következő találkozón.
A konzultáció kitért arra is, hogy az azonos városban lakók, egy munkahelyen dolgozók vagy azonos érdeklődési körrel rendelkezők [kivéve a militaristák], kommunikációja tulajdonképpen nem releváns információ bűnüldözési szempontból, mivel a helyi bűnözők inkább személyes találkozókon terveznek kisebb társadalmi hatású cselekedeteket. Azok viszont, akik széles kapcsolati hálóval, országokon átívelő kommunikációt folytatnak, netalán több nyelven és sűrűn váltogatják partnereiket, kiemelt figyelemben részesíthetőek és adatblokkjaik megkülönböztetett struktúrában elemezhetőek annak érdekében, hogy például a gondolkodók, ellenzékiek, iskolázottak, műszaki kompetenciákkal rendelkezők, terroristák, médiamunkások, újságírók, emberi jogi aktivisták és mindannyiuk kapcsolati hálózata ne veszélyeztessen államérdeket vagy közbiztonságot.


készpénz követő algoritmus


A technológia fejlődésével nehéz lépést tartani. Az offline világ felzárkóztatása és az analóg adatok digitalizálása fejlődő iparág. A nehezen elemezhetősége miatt eddig kiaknázatlan piac.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr267643214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása