cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

Pszeudonim: Avatar

2015. augusztus 23. - gordiuszblog


Egy hamis profil, az álszemélyiség alkalmas internetes zaklatásra épp úgy, mint vadászatra szexuális ragadozók után. A különböző nemzetközi brand-ek a közösségi médiában bérelnek jó véleményt alkotó ezreket termékükkel kapcsolatban. Államok troll-hadsereggel támogatják ideológiájukat. A felelősségre vonás veszélye az ügyfélszolgálati munka napi problémája a magyar cégeknél, legyen az internetszolgáltató vagy akár behajtó, így itt is találkozhatunk álnevekkel. A Fülöp-szigeteken lájkgyári munkásnak lenni jó megélhetés. A közösségi média hazai vizein több mint 4oo.ooo hamis profil van. Pár éve a kormányzati intézményrendszeren is végigsöprő [social engineering] spam szerint egy fiatal magyar egyetemista lány, a weboldaltartalmak elgépeléseinek megtalálását szerette volna némi támogatásért elvégezni, hogy a tandíjára gyűjtsön - álnéven, egy eltűnt amerikai tinédzser fotójával hirdette szolgáltatásait. Mindez jóval a trójai faló előtt kezdődött..

jabbapple_2.png

az egó, alteregóban teljesedhet ki igazán

Valaki, réges-régen egy messz csinált egy hatalmas tréfát. Eladta azt az ötletét, hogy az emberek nem látnak az utcán elég cipőt, autót, kompjútert, hanem mutogatni kell nekik cipőt, autót, kompjútert és, akkor majd megveszik. Sokakkal elhitette, hogy az emberek Pavlov kutyáihoz hasonlóan cselekednek, gondolkodás nélkül, reflexből fogyasztanak: nem a szükség és a lehetőség teremt üzletet, hanem a látvány és a hitel. Bizonyos persze, hogy vannak született fogyasztok, szükséges is valahol, hogy mindenkinek legyen kenyér és cirkusz - betevő a táplálékláncban.

Az internetes kereskedelem két szembetűnő módszere a weboldalakon, az ingyenes tartalmat/szolgáltatást lehetővé tévő reklámszennyezés valamint a személyes adatok gyűjtése, elemzése. A zavaró reklámok könnyedén eltüntethetőek eszközeinkről, az internetböngésző által előhívott weboldalakról. Az „ágyúval verebekre”: mindenhol, mindenkinek villódzó reklámozás testvére a személyre szabott hirdetés, mely a keresési előzményeinket veszi alapul és spam-mel egészül ki, valamint az elektronikus levélcímünk mellett a telefonszámunkra érkező hangalapú hívásokkal és üzenetekkel: egyszeri, kihagyhatatlan ajánlatokról szólnak, csak nekünk, most féláron.

kingkong_chewbacca_2.jpg

A cégek, informatikai megoldásokkal összeszedegetik, tömegesen elemzik, kétes forrásokból megvásárolják, adjak-veszik-csereberélik személyes adatainkat, vásárlási preferenciáinkat. Nem nehéz egy darab internetes regisztráció után pár héttel nyolcféle cégtől ajánlatokat kapni e-mailen. Az adatainkat könnyű begyűjteni, ha például ingyenes szolgáltatásokra jelentkezünk vagy különböző promóciókban veszünk részt, de a közösségi média használata is „terülj, terülj, asztalkám” ebből a szempontból.
PayPal ide, Bitcoin oda, a lekeresettebb valuta a személyes adat. Perifériaországként nem muszáj túl nagy jelentőséget tulajdonítani egy koreai szolgáltatásra történő regisztrációnak, de okozhat kellemetlenséget a személyes adataink kiadása utáni reklámcunami, valamint az adataink - az apály után - követhetetlen csatonákon járnak be törölhetetlen karrierutat, mely személyiséglopásban is kiteljesedhet.

ki ne kapna szívesen levelet:

daspam.png

Az anonim üzenetküldés üzleti szegmens, csak úgy, mint minialkalmazásokat készíteni a közösségi médium névtelen használatához, melyet támogatnak és kezdeményeznek is a különböző platformok [kereslet = kínálat].

A villogó reklámokat inkább korlátozzuk böngészőnkben vagy blokkoljuk az esetleg rosszindulatúnak bizonyuló kódok lefutását. A személyes adatainkat pedig jobb, ha inkább helyettesítjük.

avatar létrehozása


A kétlépcsős azonosítás nagyon komoly és fontos dolog az internetes biztonság területén. Főleg abban az esetben remek megoldás, ha ugyan arra a feltört telefonra érkezik az SMS, ahonnan belépni kívánunk egy védett oldalra. Ellenben sok esetben elkérik az mobilszámunkat egy regisztrációnál, hogy ellenőrző kódot küldjenek. Ez azért jó, mert, ha egyszerre felejtjük el a felhasználói nevünket, jelszavunkat, az e-mail címünket és annak jelszavát, akkor még utolérnek minket telefonon és el tudják küldeni a jelszavunkat. A jelszavunk mindig a PIN-kódunk legyen! Ebben az esetben nem hibázhatunk, minimum a telefonunkba bejutunk majd.
Az ingyenes szolgáltatásokra történő regisztráció során nagy esély van arra, hogy nem mobilon fogunk attól kezdve kommunikálni, így a szolgáltatónak igazándiból semmi szüksége a valódi telefonszámunkra, de ha mégis kell egy: az interneten több oldal foglalkozik ingyenes SMS-fogadás lehetőségével, de vigyázzunk, van ahol a regisztráció mobilszám megadásához kötött..: receivefreesms.net, receivesmsonline.net..

zajlik3.png

Az elektronikus levélcím megadásának megkérdőjelezhető szükségessége már többször volt téma. Ha nem egyszeri igény merül fel és látunk esélyt egy szolgáltatás későbbi használatára, illetve a jövőbeli kétirányú e-mailes kommunikációra, akkor megadható a spam-eknek létrehozott e-mailcímünk. Ha előreláthatólag nem fogunk levelezni a szolgáltatóval, akkor eldobható e-mailcím lehet a megoldás: harakirimail.com, dispostable.com..

Magyar levelezési címet könnyű kitalálni, viszont, ha külföldi identitással tudjuk megvalósítani önmagunkat, akkor egy generátor szolgáltatót kell felkeresni. Idő szűkében, komplett személyes adat-avatart nyújt mások mellett a fakenamegenerator.com. Megadhatjuk, hogy honnan szeretnénk származni és még születési dátumot is kapunk, telefonszámmal, de többen biztosítják a lehetőséget például a régiókorlátozások megkerülésére: randomlists.com, namegenerator.in

r2d2_kuka_4.png

Egy bizonyos országból érkező, személyes adatait boldogan megadó embernél nincs fals pozitívabb! Annak befolyásolását, hogy honnan érkezünk, mint látogató a hagyományos anonimitást biztosító módszerekkel nehéz kivitelezni, viszont egy un. proxy szerveren keresztül tűnhetünk Egyesült Államokból internettévézni akarónak vagy meglátogathatjuk akár a Nagy Kínai tűzfalat is, belülről - ugyanis itt kiválaszthatjuk, hogy melyik ország szerverén kívánunk kijutni a webre: proxy4free.com

Az álnév választása sem okozhat túl nagy gondot, de, ha mégis, van lehetőségünk orknév felvételére a virtuális keresztségben: fantasynamegenerators.com. Magyar nyelvterületen a leggyakoribb öt vezetéknév: Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth; a környéken pedig a: Müller, Nowak, Melnik, Popescu, Jovanovic. Keresztnevek esetén alábbi leggyakoribbak közül válogathatunk: Anastasia, Mia, Julia, Milica, Ema.

Mr Botar'Tar Tuskchewer from Tokyo

Fontos az avatarok nyilvántartása is, mert ha nem jegyezzük fel, egy gyors regisztrációt követően sosem fogunk emlékezni például az ork nevünkre. Ha több szolgáltatást vennénk igénybe egy avatarral, a namechk.com oldal segítségével választhatunk olyan felhasználónevet, amely az igénybe venni kívánt oldalakon még szabad.

gotham_darth_end_2.png

Végezetül, ha minden körülmények között fel akarnak minket hívni és hangalapú hívással kívánnak meggyőződni létezésünkről valamint, hogy emlékszünk-e a regisztrációkor megadott személyes adatainkra, kommunikációs csatornáinkra és ki tudjuk-e mondani újdonsült ork nevünket, akkor az időszakos, humanitárius vagy természeti katasztrófa sújtotta területek karitatív támogató telefonszámát adjuk meg és keressünk alternatívát, mert manapság mindenre van, szolgáltatásra is és fogyasztóra is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr317727804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása