cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

úton - 3728 km

2015. szeptember 17. - gordiuszblog

„ha űzött rohan
semmi suhan
csak ott lesz olyan
újra olyan
ember”

Ha el kell indulnunk, jó, ha magunkkal vihetjük az emlékeinket, fotókat, családi videót, iratok-, oklevelek digitális másolatait, munkát/kutatást, receptet, egészségügyi adatokat, bármi mást. Ha ezek az információk az eredeti helyen megsemmisülnek, felértékelődik az adathordozó, ami esetében lehet, hogy egy pendrive-ra esett a választás, mert sietve kellett távoznunk.

Jó választás a pendrive, mert kézzel fogható, de elveszthető, elvehető, eláztatható..
Azonban a rajta lévő emlékeink, hogy kik voltunk, vagy kik, hogyan mosolyogtak azok közül, akiket szerettünk, nem pótolhatóak - érdemes az első adandó alkalommal felhőbe menteni mindent. Két felhőbe, mindent, mert nem csak a pendrive sebezhető.
- Dropbox
- Copy
- Mega

3.jpg

Ha van időnk és lehetőségünk, némileg tervezetten elindulni, akkor informatikai szempontból felkészülhetünk a kényszerű utazásra.

a pendrive-on:


- egy un. USB-installer segítségével elkülönített területen létrehozható egy önálló operációs rendszerként indítható Debian Linux, mely arra jó, hogy egy idegen számítógépen, tiszta környezetben, biztonságosan dolgozhassunk: internetböngészővel, videólejátszóval, irodai programcsomaggal..
[a Research Clinic-en edződött gonzók esetében a Tails operációs rendszer tudja biztosítani az elvárásokat]

- a TrueCrypt program Windows-on és Linux-on is használható, segítségével egy olyan konténert [mappát] hozhatunk létre egy adathordozón, melyben a személyes adatainkat tartalmazó dokumentumokat, jelszavakat titkosítva tárolhatjuk

- lehetséges, hogy lassú internetkapcsolattal rendelkező Windows-t futtató számítógépen kell kommunikálni, ehhez jó, ha előre elraktározunk pendrive-unkra pár un. portable programot, melyeket nem kell telepíteni, futtathatóak magukban: például a Linux ihlette Lynx szöveges böngészőt, Skype-ot, beépített Flash-t használó Chrome böngészőt..

- végezetül az emlékeink kerülhetnek a pendrive-ra: fotók, videók, dokumentumok

Abban az esetben, ha egyszerűen nincs lehetőség megbízható eszköz használatára, de dolgoznánk, kommunikálnánk, bátran tekintsünk a számítógépre egyszerűen úgy, mint evőeszközre. Csak vas, nem számít kié, milyen operációs rendszer van rajta, annak mi a nyelve. Napjainkban a számítógép perifériává vált. Az adat az, amely személyessé teszi ember és gép mindennapi kapcsolatát.

Szinte bármilyen számítógéphez hasonló eszközön elindíthatunk pendrive-ról egy Linux-ot és az operációs rendszer internetböngészőjével kinyithatjuk akár a haza vezető ajtót, beléphetünk a megszokott környezetünkbe. Mindez kissé kényelmetlen kezelés mellett, de okostelefonon is kivitelezhető, internetkapcsolattal.

pár példa:


- kedvenc weboldalaink címe: híroldalak, felhők, eldobható e-mailek, felhasználónevek, kevésbé fontos jelszavak, jegyzetek - egy Dropbox-ból lehívott htm-dokumentumban tárolhatóak, melynek URL-jét, egy jelszóhoz hasonlatosan fejben tartjuk, ez megkönnyíthető például a bit.do használatával - a „Titkos könyvjelző”-höz hasonlatosan

- adatainkat számtalan felhőben tárolhatjuk, ha van lehetőség webböngészőn keresztül elérni őket, akkor rendelkezésre állnak bárhol

- képszerkesztő munka területén többféle Photoshop alapfunkció elérhető az interneten, azonban több webalkalmazás futtatásához Flash szükséges, de terjedőben a HTML5 ezen a területen is. Az alapvető műveleteken túl egy kép hátterének törlésére alkalmas például a picozu.com, a freebackgroundremoval, a 190.lunapic, illetve Flash alapú képszerkesztő webalkalmazás a Sumopaint.

- talán speciális terület a wysiwyg editálás, erre is több webes alkalmazás érhetőe el: tinymce, htmlinstant, bestonlinehtmleditor..

- az un. "browser in the browser" webapplikációs technológia mintájára lehet hasznos útitárs a Portable Apps kínálatához hasonló RollApp. Ezen az oldalon internetböngészőn belül használhatunk egy másik internetböngészőt, vagy OpenOffice-t, LibreOffice-t, de a Linuxos területen elterjedt KolourPaint vagy Gimp grafikus környezet, a File Roller csomagoló használata mellett akár Mahjongg-ozhatunk is böngészőn keresztül - munkánkat például a Yandex.Disk hozzákapcsolásával menthetjük el vagy nyithatjuk meg.

- a hazai fülnek furcsán hangzó lengyel Koszmail vagy az anonbox.net oldalakon eldobható e-mailekkel regisztrálhatunk, kommunikálhatunk, de a Facebook közösségi kapcsolattartást elősegítő oldal is kínál már un. „hidden service”-t, beléphetünk az oldalra TOR-on kersztül is, ha szükséges az anonimitás megőrzése

- az irodai tevékenységet végző, úton lévők munkáját a Zoho Docs és a Google Drive segíti

- abban a sajnálatos esetben, ha valaki egy darab okostelefonnal kénytelen elindulni, akkor az un. „eyeWitness to Atrocities” Android applikációval oly módon örökítheti meg élményeit, hogy az ígéret szerint, a felvétel azonnal felkerül egy jogvédő szervezet szerverére, ahonnan könnyedén megosztható a világgal.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr547797000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása