cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

a tejeskörlésű e-sportoló

2015. december 08. - gordiuszblog


Ahogy az Excel táblázatok gyártásához elég egy saláta ebédre vagy valami leves baguette-tel, úgy a komolyabb munkákhoz komolyabb számítógép kell. Aki irodai ülőmunkát végez, nem süt kenyeret, hajlít vasat, csak kattintgat naphosszat, beéri valami kalóriaszegény tejeskörlésűvel és homeopátiás-mentes vízzel öblítheti le.
Az ideális számítógép-vásárló képet szerkeszt, videót vág, egészségesen él: e-sportoló, sok ramos, sok magos kompjútert keres karácsonyra, hogy Szenteste, valóság-realisztikus moziélmény-hűségű virtuális világában mészároljon rég levadászott pixelzombikat.

Néhány éve a technológia túlhaladta a négypentiumos Intel processzorcsaládot. Core-okon át egyre újabb megoldások szolgálják a számítási teljesítmény mennyországot, az ember azonban nem multitasaking, nem kiborgosodunk kellő sebességgel.

"..just a little bit more than enough.." - Jimi Hendrix

kekgep.png

Core i3 | 4 GB RAM | 5oo GB HDD | Linux | 1oo.ooo forint

Amíg egy 5-1o éves számítógép képes egyszerre két internetböngészőben több fület/tab-ot futtatni, közben zenét lejátszani, levelezni és egy másik operációs rendszert virtualizálva képszerkesztő programot működtetni, nehéz lehet eladni a fúziós reaktortechnológiát egy hétköznapi fogyasztónak, akit nem zavar a mindennapi számítógéphasználati szokásai mellett az - a mai és a tegnapi számítógépek előtt munkálkodva -, hogy az űrkutatásra önként rendelkezésre bocsátott számítási teljesítmény mellett valamelyik program titokban Bitcoin-t bányászik a háttérfolyamatok közé rejtőzve.

Keveseknek tűnik fel, hogy a boltok akciós ajánlatai között trendi hívószavakkal kisminkelt második, illetve nulladik generációs architektúrák kerülnek árúba, mivel az akciós vaj is át van címkézve, lejárt 2 hete és már nem is 1oo g, hanem csupán 8o, hasonlóan a tábla csokoládéhoz - "mivel országos felmérést követően a Vajgyártó/Csokoládégyártó/Számítógépgyártó engedett a többség akaratának.." - és/vagy növekedett a köpülő/.. exportvámja is a mongúzokhalak kihalása okozta veszélyre reagáló EP döntés alapján..

Core i3 | 4 GB RAM | 5oo GB HDD
Dual Core | 4 GB RAM | 5oo GB HDD
Pentium IV | x GB RAM | 5oo GB HDD

Manapság csak és kizárólag az i3 jó bármire, belépő szint, néhány éve csak a Core 2 volt jó bármire, ezt megelőzően csak a Pentium volt jó bármire, minden más elavult elektronikus hulladék csupán, ócskavas, nem érdemes rá fejleszteni.
Azonban a felhasználás területe nem változott, nem sokan lettünk multitaskingabbak, mint 2011-ben vagy az ezredfordulón voltunk.

Az Intel Pentium IV-es, kifutó/kiforrott processzorcsaláddal és a köré épült környezettel megszűnt az áramfogyasztás némi minimalizálásán kívüli tényleges, hasznos fejlődés lehetősége, mert nem használjuk ki a további hertzeket, nincs nagyobb teljesítményigényű feladata egy átlagos számítógéptulajdonosnak.

Ha a hardverfejlesztők előtt csak a szoftveroldal mesterséges teljesítményigénynövelése vagy a tervezett elavulásfejlesztés nyílik meg, mint lehetőség, akkor elkezdenek engedély nélkül, a háttérben települni az új operációs rendszerek, szoftverek - az lesz majd a rossz világ, hiszen ki hallott még ilyet..
Természetesen a bevételoptimalizálásra még ott a Holdon, baktériumokkal történő szilícium kondenzátorgyártás, mint lehetőség, a drága és emberi jogokkal rendelkező megbízhatatlan gyerekmunkások helyett.

A digitális kompetenciafejlesztés rossz üzlet, nyilvánvalóan ezen a területen sem jó, ha a fogyasztó ért a termékhez, amit igényel, sokkal jövedelmezőbb a fokozódó reklámnyomás és például az e-sport promótálása, ahol kéthavonta lehet versenyt mosogatni otthon az új hardverért, hogy a legújabb matricamárka váltson ki verejtékező mancsocskájú placebo hatást - a kereskedelmi elképzeléseknek/elvárásoknak megfelelően.

Közelednek az ünnepek, hamarosan érkeznek a legújabb mobilok a boltok polcaira, új fétisekkel telnek meg a webáruházak forráskódsorai, már nem 1 vagy 2, hanem mindjárt 3 GB memóriával! A jövő fiataljai talán már 4 GB-os mobilt is kezelhetnek majd! Négypentiumos monitorokkal a kézben igazi sport közben lehet majd e-sportolni, és a kiválasztottak talán a virtuális világon beül is elvonulhatnak majd kicsit, megpihenve, hogy a másodlagos, kiterjesztett valóság mobilon hazaszóljanak: sajnos már csak 85 grammos tejföl van a boltokban, ami lejárt és legyen inkább megint saláta ebédre, paprikás krumpli helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr928150408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása