cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

RSS hírcsatorna - a hírektől 10 percre | 2. rész

2016. január 12. - gordiuszblog

quite1.png

Az RSS elnevezésű technológia már majd 15 éves, mint a korábbi posztban olvasható, nagyban megkönnyíti az Olvasó dolgát, aki nem csak úgy böngészik, netezget, olvasgat, hanem önállóan meghozza azt a felelősségteljes döntést, hogy mondjuk naponta 10 percet szán választott érdeklődési körének újdonságaira. A kezdeti nehézségeken átjutva [keresés], rendelkezik 5-10 olyan weboldal címmel, amik hitelesen és gyakran tájékoztatnak adott témában. Ezeket a hírforrásokat kell oly módon összegyúrni, hogy kényelmesen és gyorsan fogyaszthatóvá váljanak, azaz, "átpörgethetővé", hogy a napi 10 perc elegendő legyen a korábban említett 5-10 szakmai oldal kínálatának átfutására és a hasznos tartalom elolvasására.

Azonban a technológia korából adódóan előfordul olyan új médium, ahol már a szerveroldalt nem ruházzák fel az RSS-folyam közvetítésével, így terelve át az olvasókat azokra a felületekre [weboldal, közösségi portál], ahol hirdetési felületet lehet értékesíteni. Az RSS-olvasókban ugyanis a legtöbb esetben nem érkeznek meg az oldalakon látható reklámok [a cikknek álcázott hirdetések igen], csak a szövegtörzs, így igazándiból RSS-csatornát üzemeltetni, a közszféra kivételével nem feltétlenül megtérülő vállalkozás.

Viszont kereslet van rá: jó dolog sötét háttéren világos betűkkel olvasni tartalmakat, zavartalanul - az inverz [dark theme] vizuális környezet elősegíti a koncentrációt és gyorsabban lehet végezni a napi penitenciával.

Az RSS-sel nem rendelkező oldalak esetében ad kiemelkedő megoldást - több hasonló oldal mellett - a page2rss.com. Mint címéből is kiderülhet, a szálytok és az RSS-olvasó program közé ékelődve biztosít átjárást, weboldalakat alakít át RSS-csatornává.

page2rss_com.png

nincs túlbonyolítva


Abban az esetben, ha megzavar minket például a twitter.com túlzsúfoltsága, de szeretnénk követni egy személy vagy szervezet bejegyzéseit, a twitrss.me oldal használatával egy Twitter-csatorna RSS-csatornává alakítható át, melyet RSS-olvasónkban követhetünk:

https://twitrss.me/twitter_user_to_rss/?user=Pontifex

quite2.png


Ha egy nem túl személyes [sem a saját, sem mások valós adatait nem tartalmazó] e-mailcím forgalmát szeretnénk figyelemmel kísérni, hogy csak akkor kelljen belépni, ha valami fontos megkeresés érkezik, a harakirimail.com, korábban már említett eldobható e-mail szolgáltató kínál megoldást a problémára - ideiglenes/eldobható címünkre átirányíthatjuk a „nem túl személyes” postafiók tartalmát/fejlécét és a változásokat RSS-en követhetjük figyelemmel:

https://harakirimail.com/rss/atiranyitott

Számítógépen, a Liferea RSS-olvasó szoftver mellett a „QuiteRSS nyílt forrású kereszt-platformos RSS/Atom hírolvasó” kezelheti a fenti csatornáinkat egy mozgatható un. opml állomány formájában.

csatornáknak nevezzük például a fenti példák mentén:

- az 5-10 db. minket érdeklő témákat feszegető szakmai oldalak RSS-csatornáit
- a Page2RSS oldal által generált csatornákat
- Ferenc pápa twittjét [tweetjét, tvittyét?]
- átirányított e-mailcím forgalmát


De hagyományos RSS-csatornák is felvehetőek az RSS-olvasó által szemlézett tartalmak közé, mint például:

- az index.hu Tudomány mellékletének hírei
- közeli vendéglő napi menüjét közvetítő RSS
- moziműsor.. bármi


A QuiteRSS megoldása még Windows-on is elérhető, sőt hordozható [portable] kivitel letöltésére is van lehetőség.

Android operációs rendszerű telefonok, tabletek esetén az inverz témával is rendelkező spaRSS az, ami kimaxolja a hordozhatóság, feldolgozhatóság, fogyaszthatóság követelményeit. Az applikáció az F-Droid portálon is elérhető:


http://downloader-apk.com/?id=spaRSS

Egy RSS-olvasó általában 10 percenként frissíti [szinkronizálja] a csatornákat, azaz tölti le a változásokat a honlapokról. Ez a funkció ki is kapcsolható és le is rövidíthető, hogy tíz perc se álljon köztünk és a hírek között.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr898264520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása