cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

az árnyékmásolat szexi?

2016. május 26. - gordiuszblog


A néni az a fajta számítógép-felhasználó, aki internetes képeslapokat küld évfordulókon és Word-ben a bold az egyéni csúcsa?
Tessék szíves lenni archiválni!

Ön az a számítógép-felhasználó, akinek internetes képeslapokat küldenek az ismerősei, ezzel spamlistára hányva az e-mailcímét?
Kérem, archiváljon!

Tartasz otthon éghető dolgokat?
Az adattároló merevlemez is lehet tűzkáros, archiválj!

Előfordult már, hogy letettél a számítógép mellé egy pohár vizet?
Az adattároló merevlemez nem vízálló, archiválj!

Nem akarsz ezzel az egész számítógépes dologgal foglalkozni?
Jó rendben, csak archiválj!

Szeretsz mindenre rákattintani, csatolmányfétisisztaként vonzanak a gyönyörű linkek, mint a zsákbamacska meg a heti remény? Lehet persze, csak archiválj!

thinker8bit.png

Nem akarsz archiválni? Jó, hívjuk izolációnak, de, ha öntudatos vagy, akkor talán ismered is a trükköket.

A frissítés nyűg, az antivírus keretrendszer meg csak lassítja? Archiválj!

Rettenetes számítógépes vírusokról olvasol lead-eket, amik kórházakat esznek meg és atomreaktorokat támadva maghasítanak c&c szerverek kénye kedve szerint? Archiválj!

A Bitcoin számlakezelés megtanulása vonzóbb feladatnak tűnik számodra, mint elkerülve a titkosított váltságdíjfizetést, bedugni 2-3 hetente egy USB-s HDD-t és rámásolni pár friss fájlt?

Vagy inkább szívesebben ismerkednél meg az árnyékmásolatokkal, lappangó titkosító vírusokkal, automatikus homokozókkal..? Gyanús, hogy egyszerűbb és jobb archiválni.

Azokról a régimódi, a napi rémhírfolyamokba már bekerülni sem képes problémákról nem is beszélve, mint egy egyszer csak magától elromló számítógép, pici füstcsíkot hátulján eregetve, akár egy hirtelen kattogás és velealszik a zümmögés vagy egy hétköznapi rámentés vagy nemmentés okozta adatstressz esetében is hasznos lehet az archiválás.

Póttelefon, pótakkumulátor, pótelem, pótkocsi, pótkulcs.. pótcselekvés lenne a pótadat? Archiválj!

Minden nap fürdünk, étkezés előtt kezet mosunk, fogat is néha és hetente archiválunk – ez ma már az élet több területén alapvető higiénia.

Mi ez az archiválj, olyan, mint a legalizálj*?

Az archiválás egy rendkívül sokrétű eljárás: egészséges, alkalmas egy csomó betegség kezelésére, energiatakarékossága mellett környezettudatos és bizonyított, nyugaton csak ez megy, a sztárok van, hogy naponta négyszer is archiválnak és természetesen posztolnak róla, ezen felül luxy, fancy és paleo! Akár..

Ha ránk omlik a ház fala, mert például egy IFA ott parkolna vagy leég a lakás, mert komoly tűzijáték nélkül nincs szülinap és előbb a fotó, aztán az oltás, árvíz alkalmával elúszik a számítógép a lenyugvó nap irányába, ellopja egy mosómedve az eszközt még a közös szelfi előtt, véletlenül ott marad valaki egész másnál a notebook, aki ennek örül, valaki csak kicsit akarja megnézni, hogy mi van a monitorunkon, számítógépünkön, de egyszer csak túl hirtelen történik minden, szégyelljük rendszeresen, de egyszerűen nem bírunk ellenállni egy Chewbaccas pucér fotó ígéretének és kattintunk.. Ezek ellen a balszerencsék és gyarlóságok ellen is véd, az "Archiválj!" ® [x] ©

ifa8bit.png

Az árnyékmásolat nem szexi és sajnos az archiválás sem túl borzongató, valamint a vibrálás is csak az olvasófejet csavarja el.
Régen [persze ez ebben a kultúrában egy relatív fogalom] a titkosítóvírusok elrontották a fájlokat, manapság még a nevüket is átírják a kiterjesztésük mellett, hogy még inkább összezavarják és felbosszantsák a felhasználókat. Ezt az újítást is értékelhetjük gyenge pontként, mivel, ha a számítógépünk automatikusan szinkronizál ilyen-olyan távoli számítógépre, akkor eredeti fájljaink nem íródnak felül a más nevű állományokkal. Használhatunk felhőt is HDD helyett, az amúgy is menő.

Rohanó világunkban nyilván többeket megzavarhat, ha egy szép májusi napon egyszer csak: megállna a számítógép, elvesznének fotók, munkák. Napokig nem férnénk hozzá a digitális tápanyagforrásokhoz. Teljesen mindegy, hogy víz, bug, tűz, vírus, túláram, tolvaj, komondor - a gép pótolható, az adatok nem. R-GO, nem feltétlenül a számítógépre kell a nagyobb figyelmet fordítani [üzleti megoldások a sajtótrendeknek megfelelve]. Hanem az adatokat egyszerűen át kell másolni néha. Azaz archiválni egy külső akármire.

Ha egy szörnyű betegségre keresünk rá, akkor szinte eláraszthat minket az aggodalom és a panasz. Azonban azok, akik ezt a betegséget nem kapták el, nem fogják jelezni, sőt senki nem írja meg, hogy az összes betegségből mi az, amivel nem birkózik. Azaz, az internet felnagyítja, torzítja a veszélyhelyzeteget, csak úgy mint az egészség, úgyis mint az informatika területén. A fertőzések olyan gyakoriak, mint a személyes élmény alapú villámcsapás vagy a séta közben fejünk fölé tornyosuló 8G-vel közeledő zongora.

vas + rendszer + adat

Egy megsemmisült számítógép helyett kérhetünk egy másik használtat, vehetünk újat, egy bedöglött, fertőzött gépet pedig nem túl nagy kaland újratelepíteni, ha jóban vagyunk a szomszédunkkal. Linux használatával például időt nyerhetünk, míg el nem terjed és nem lesz a Windows-hoz hasonló kommersz termékké, de minimum megéri majd a klónozott heccer eszközöket akár ingyen is letölthetővé tenni. Ez lehet, nem a mi életünkben következik be. Egy kisebb fajta [füstje persze nagy] háborúból maradunk ki, ha rendet tartunk, elpakoljuk az adatainkat és archiválunk: féltucat blogger, üzletkötők, hackerek, vírusszakértők, script kiddyk, tech-cégek, informatika, szomszédok, natív hirdetőpiac.. prioritásokkal bűvészkedő násztánca.
Persze van akit ez felettébb szórakoztat és talán olyan is, aki szerint ez szexi.

 

illusztráció: 8 bites kék IFA és Rodin Gondolkodója

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr908746474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása