cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

ne lessél, ne kövessél - variációk paranoiára

2016. május 30. - gordiuszblog


az internethasználók követésének megnehezítése a Firefox elnevezésű böngészőprogramon bemutatva

A vadonatúj operációs rendszer akkor is telemetriás adatokat gyűjt az internetböngészésről, helyadatról, ha kikapcsoljuk a követés lehetőségét. A vadonatúj operációs rendszer akkor is települ, ha nem akarod. A népszerű közösségi oldal immár azt is követni kívánja, aki nem regisztrált rá, hogy személyre szólóbb hirdetésekkel tudja szolgálni azokat a felhasználókat, akik nem felhasználók. Az elterjedt keresőszolgáltató sem tétlenkedik, hiszen erős vetélytársak mellett kell azonos célokat megvalósítania.

mert ez a felhasználók érdeke

 

villam_zootropolis.gif

Flash, Zootopia | via Giphy

level 0


Az igazán korrekt felhasználó felelősségteljes, hisz az ő magas szintű szaktudásának hasznosítása is pénzbe kerül, így tökéletesen tisztában van vele, hogy kizárólag a hirdetések olvasásával támogathatja a tartalompiacot. Windows 1o operációs rendszert használ Internet Explorer böngészővel.

nem éri meg biztonságban lenni

Az exhibicionista huszonéves érvényesülési lehetőségeit nagyban befolyásolják a néhány éves aktív buliidőszakban kialakított kapcsolatai. A későbbi egzisztencia nem a tanulás-, szorgalom- vagy akár a tehetség mértékével korrelál, hanem a kapcsolatokkal. A közösségi média használat így kötelező, az adatvédelem fel sem merül. Windows 1o operációs rendszert használ Chrome böngészővel és a Facebook-on kívül n+1 közösségi alkalmazásban aktív. Ezzel nem csak a kirekesztést kerülheti el, hanem a gyorsétteremláncokat, hajléktalanná válást, külföldön fekete mosogatást, MLM-et..


level 1

1_para_firefox_felkel.png


Amennyiben a digitális higiénia igénye alakulófélben van, első lépésként le kell cserélnünk a kék gombócot rókásra. Az Internet Explorertől elbúcsúzunk, Mozilla Firefox nevű böngészőt telepítjük, mely nem Microsoft termék és ez már önmagában nagy lépés.


level 2


A Mozilla Firefox böngészőt könnyebben tudjuk felkészíteni a követés megnehezítésére. A reklámok szűrése technikailag közel áll a követés tiltásához, a fekete leves ugyanonnan jön. Három kényelmesen telepíthető, különálló összetevővel már csavaros észjárású 1.0-ás felhasználóvá léptünk elő.

2_para.png

- uBlock origin
A µBlock, Adblock Plus, Element Hiding, Adblock Edge, Flashblock különös és bonyolult családregényéből az uBlock origin keveredett ki független és kis teljesítményigényű szűrő add-on-ként.

- https everywhere
Az internet jedi-jei által fejlesztett összetevő hasznos biztonsági komponensnek bizonyulhat, ezért idecsempészem.

- Ghostery
Klasszikus követésblokkoló, ott hat ahol az uBlock nem fájt eléggé, két végéről égetjük a gyertyát.


level 3

3_para.png


Megtettük az első és nagy lépést adataink és böngészésünk védelme érdekében, most már hátra is dőlhetünk. Persze felmerülhet, hogy, ha ők úgy, hát akkor én így, a versenyszellem megteremtheti azt a tudatos felhasználót, akinek a végén akár csak minden második videó indul el. De sebaj, mit nekünk a felhasználói élmény, amikor megéreztük az ellenállás ízét - a veszteségekkel számolni kell.

Hiszen a kezdő fondorlatos igyekszik felvenni a harcot a köpönyegforgató sumákkal. Mint Dávid és Góliát, a firnnyákos keres frappáns fortélyt az álszent alakoskodóval szemben. A felhasználó érdeke nem az, hogy lehallgassák, hanem talán az, hogy legyen egy megbízható mikrotranzakciós gomb, amit benyomva elismerésünket fejezhetjük ki egy szerző felé vagy aprót szórhatunk a kintornásnak a gangról.

Szóval, lehet még fokozni Firefox ad-on-okkal, melyek letiltják a legtöbb esetben gonosz szkriptek futását, megváltoztatják az azonosításunkra alkalmas böngésző ujjlenyomatot, egy kijelentkezést követően tényleg kiléptetnek adott szolgáltatásból nem csak úgy ímmel-ámmal-követhetően és a hyperkukit is törlik: Privacy Badger [jedi cucc], Random Agent Spoofer, NoScript, Disconnect.. megannyi derék fejlesztés, ami a digitális önvédelem kiegészítője lehet.


level 4

4_para_elink.png


A Mozilla Firefox is igyekszik a kényelmes-személyreszabós áramlatot megülni, rendelkezik szinkronizációs lehetőséggel. Ez nem baj, bizonyosan van, akinek ez örömöt okoz, de legalább nem muszáj használni. Például nem kötelező megosztani a könyvjelzőinket a Mozilla szervereivel mert azonosításra/kihasználásra alkalmas metaadatok ezek is, amikre vigyázunk. Ha egy könnyebben kezelhető könyvjelző-szisztémát igénylünk a Titkos könyvjelző-nél, akkor használjuk az elink.io termékét. A szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy interneten - helytől és eszköztől függetlenül bármin elérjük [és szerkeszthetjük] a könyvjelzőinket, melyek URL-jét egyszerűen felmásoltuk az elink-ünk szépen alakítható felületére. Másik előnye az elink-nek az átkattintás elmaszatolása, azaz, használatával egy semleges oldal címét mutatjuk a statisztikában arra vonatkozóan, hogy honnan érkeztünk.

Természetesen, ahogy a bejegyzés, úgy a tanács sem azoknak a haladó felhasználóknak szól, akik 4oo+ könyvjelzővel dolgoznak nap nap után és a hosts fájljuk nem férne rá egy HD floppy-ra.


level 5


Azért esett a választás a Mozilla Firefox-ra mert vannak olyan beállítási lehetőségei, amelyekkel már az alap rétegben is beavatkozhatunk a nem kívánt terjesztés ellen. Amellett, hogy a programból kilépés esetén beállítható a hagyományos cookie-k [3rd party +] törlése. A Firefox körmönfont-felhasználói beállításait ugyan úgy hívhatjuk elő, mint egy weboldalt, a címsorba pötyögjük..

- about:config, majd rákeresünk a privacy.trackingprotection.enabled értékre, amit „true”-ra állítunk. Ezzel a beállítással egy alapszintű követéstiltásra igyekszünk rávenni a böngészőnket.

- about:config > dom.storage.enabled > false
Az érték letiltásával a szuperkukik ellen igyekszünk védelmet nyerni, bármit is jelentsen mindez. De ez már okozhat meglepő elváltozásokat a böngészőben megjelenített weblapok esetében. Például egy Joomla admin a szívéhez kap vagy egy open365-ből prezentáló előadó stresszesen verejtékezni kezd..

- about:support > profilkönyvtár mappája gomb
A számítógép mappastruktúrájába keveredünk a gomb megnyomásával, ahol is az igen árulkodó SiteSecurityServiceState fájlt szükséges alakítgatnunk. A fájl - egyszerű szövegszerkesztőben megnyitva - ékes bizonyítéka annak, hogy melyik alamuszi webtracker szolgáltatás milyen csúf néven hív minket a hátunk mögött. Ebben a fájlban azt látjuk, hogy ki, milyen ügyfélszámon azonosítva követ minket. Ez valamiféle démoni maxikuki. A fájl tartalmát töröljük ki, mentsük el és a fájl tulajdonságai között állítsuk át írás/olvasás-ról csak olvasható jogosultságúra.


level 6


A Facebook domainek hosts-ból történő tiltása plusz ~ félezer cím figyelését jelenti. Az egyéb közösségi szolgáltatások blokkolása majd 1ooo sorral dobja meg az így dupla méretűvé gömbölyödő fájlunkat.

 

level 7

startpage.png

A népszerű keresőszolgáltató infrastruktúráján élősködő rétegek valamelyikének használatával is hasznos védelmi vonalat húzhatunk magunk köré. Például a Startpage egy olyan keresőoldal, ahol nem a keresési előzményeink alapján kapjuk a találatokat. A startpage.com jobb oldali hamburgermenüjében generálhatunk magunknak egy saját linket, ami a megszokott felhasználói felületen, mondjuk fekete alapon inverz témát használ, magyar területen keres, megússzuk a nyomkövető kukik eltárolását, az IP-címünk feljegyzését és az egész keresgélősdit egy un. ixquick proxyszolgáltatáson keresztül éri el a Google szervereit, hogy mindenkinek annyira legyen csak jó, mint még sosem volt.


level 8


Ha a legvégsőkig el kívánunk menni a személyes adatok védelme, a metaadatok készletezése ellen, az érdeklődési kör-, a böngészési szokások.. megóvása érdekében, akkor nincs más hátra, anonimizálási szakértővé kell válnunk. Az arcképünket nem hagyhatjuk szanaszéjjel, néha cserélnünk kell az enyhén domborzatos egéralátétünket, hogy a gesztúránk se legyen árulkodó.. rá kell éreznünk, hogy mi a tét ahhoz, hogy kellő motivációt gyűjtsünk magunkba. Át kell térnünk Linuxra. Az igazán menő a Debian vagy az Arch Linux, itt a felhasználók még a másolás/beillesztés, Ctrl+C - Ctrl+V billentyűparancsot is konzolban, fekete képernyős terminálon intézik és a böngészőjük is hárombetűs.


level 9

5_para_sokol.png


De élhetünk akár békében is. Titokban barlangban, bunkerben, Sokol rádióra tapadva és a szomszéd hírlap előfizetésén élősködve vagy futtathatunk Tails operációs rendszert beépített MAC-hamisítással és TOR-hálózaton történő forgalmazással is.

 

illusztráció: Villám, a Zootropolis - Állati nagy balhé c. animációs film egész stábját maga mögé utasító mellékszereplője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr138758110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása