cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

ne találjon pornót a gyerek, ha nem akar

2016. június 14. - gordiuszblog

 

Kétféle gyerek van: aki akar felnőtt tartalmakat nézni az interneten és, aki nem.
Az első kategóriába tartozó gyereknél leginkább körülbelül tíz éves kortól téma a nemiség. Cenzúráról itt nem lesz szó, méhekről sem. Az utóbbi kategóriáról lesz szó, arról a gyerektől, aki nem akar olyan dologba ütközni, amire még nincs felkészülve érzelmileg.

Az erőszakos vagy szexuális tartalmak kiszűrése akkor lehetséges, ha egy olyan honlapon van, amiről korábban már bebizonyosodott, hogy szemetet közvetít és a webcímét blokkolni lehet. A Google-nél bármennyire is igyekszünk megvédeni a gyereket, találhat olyan tartalmat, amit nem szeretett volna látni: százlábúra keresve emberi százlábút, sminkre keresve testmódosítást, cicára keresve lányokat boával..

mos.png

Az un. DNS mondja meg a kompjúteren keresztül az internetböngészőnek, hogy melyik weboldalt honnan kell betölteni, hol ücsörögnek az adatok a látogatóra várva. Vannak megengedő DNS-ek, amik bármit is szeretnénk látni, a közelünkbe engedik és vannak óvatos DNS-ek, amik szűrik a tartalmat.

Az egyik óvatos DNS használatával kiszűrhetjük a nem kívánt tartalmakat adott eszközön. Az alábbi példa szerint egy Android-os tableten, az otthoni WiFi-n.

A DNS nem más, mint egy számsor. Ketten vannak [kettős spirál], mint Batman és Robin:

208.67.222.123
208.67.220.123

Beállítani őket annyira egyszerű, mint átírni egy telefonszámot a mobilban.

Gyanús, hogy, ha van tablet és otthoni wifi, akkor valaki beállította rajta. A jobb felső sarokban, az elhízott szivárvány az. Rákattintva a wifi kapcsolatokra bizonyosan látszik az otthoni is. Ezt a sort kell hosszan nyomni és a felugró ablakban a módosítást választani. Az IP rubrikánál, ha a Statikus legördülő beállítást választjuk előkerül két mező [DNS 1, DNS 2], amibe a fenti két számot kell bepötyögni és készen vagyunk, a mentést követő másodpercekben akár ki is próbálhatjuk - nyissunk meg egy extrém fétiseket kiszolgáló oldalt: anonymouse.org
A különböző Android verzióknál némileg eltérhet a beállítás menete.

mos3.png

A tartalomszűrőt simán át lehet verni, de nem egy hatéves fogja.
A szülői felügyelet megoldás arra jó, hogy az aki nem akarja, az ne lássa.. - hogy a gyakorlatlan kéz ne jusson egy online színezőtől pár véletlen kattintással szeletelős hentai tartalomhoz.

kis ország, kis pornó

Az alapszintű védelmet ígérő openDNS nem magyar cég, az ingyenes szülői felügyelet megoldása a legegyszerűbb, az elérhető pilótavizsgás vagy fizetős, illetve más ingyenes szolgáltatások közül. A blokkolási listái folyamatosan frissülnek, de akadhat olyan magyar oldal, amit még nem ismer. Az elterjedt hazai és nemzetközi felnőtt tartalomszolgáltatók oldalait képes kiszűrni:

https://www.opendns.com/setupguide/?url=familyshield

A két számsor [DNS IP] nem csak egyes eszközökre állítható be, hanem a hálózati útválasztóba is [poros, villogó doboz, ami nem sugároz és rúternek is nevezik], így az összes otthoni eszköz védhető vele a felnőtt tartalmaktól, elgépeléses támadásoktól és akár még a böngészés sebessége is nőhet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr938807608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harakiri576 2016.06.14. 21:03:16

Ja. Ha meg valakinek jokedve van es atiranyitja a www.otpbank.hu -t a sajat cimere, akkor meg jol lenyuljak az adataidat mindenfele "virus" nelkul, siman a halozati forgalmat atiranyitva.

Tedd hozza legyszives, hogy ilyet csak es kizarolag akkor csinalj, ha teljesen megbizol a DNS uzemeltetojeben.

gordiuszblog · http://gordiusz.blog.hu 2016.06.14. 22:54:37

hozzátenném:
- 5o.ooo.ooo egyéni és közületi, valamint fizetős üzleti felhasználóval rendelkezik
- lehetséges kivételt megadni [bank], de arra is van lehetőség, hogy legyen egy "tiszta gép” a házban az ISP DNS-ével [upc, telekom..]
- ezek után a "tiszta gép" esetén nagyobb esély van arra, hogy a szolgáltató DNS-átirányítással bosszantson, mint az openDNS részéről
- a kockázat megvan, arra is, hogy az openDNS egy világméretű összeesküvés résztvevőjeként polgári célpontok bankszámláit támadja - akkora az esély, mint az egér driver gyártójánál
- nem bízhatunk meg a DNS üzemeltetőjében, az internetszolgáltatóban, az operációs rendszer fejlesztőjében, a keresőszolgáltatóban, a bankban, bloggerben, frissítésekben, tartóstejben.. - de valahol meg kell húzni az egészséges határvonalat, bizalom/elfogadás..
- a „tiszta gépen” nincs merevlemez, Tails fut rajta, mely minden boot-olásnál tiszta lappal indul/települ, memóriát pucol, MAC-címet hamisít, TOR-on beszélget a bankkal, de inkább bitcoin tranzakciót végez, ez a gép egy laptop, mely sűrűn változtatja a helyét..
- meg aztán van kétlépcsős azonosítás az internetbanknál, meg token, app, limit..
- nem csak a DNS-szolgáltató egyik munkatársa dönthet úgy, hogy saját, bűnös célra használja az infrastruktúrát – dönthet így internetszolgáltató munkatársa, banké, hatóságé, kompjúter szervizé..
- meg egy zongora is a fejünkre eshet bármikor

Mad Mind 2016.06.15. 09:23:14

Esetleg leülni és beszélni a gyerekkel?

vbn 2016.06.15. 14:00:10

Köszönöm szépen a tippet! Használni fogom!
süti beállítások módosítása