cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

biztonság karácsonyra

2016. december 13. - gordiuszblog


2o16-os online privacy dicsőségtábla, avagy túlélőkészlet biztonságos számítógéphasználathoz.

gordiusz_blog_xmas_1.png


1/7 munkára kész operációs rendszer számítógépre
Egy sötétben bujkáló ellenforradalmárt három körülmény buktathat le a kibertérben. Ezek egyike a lustaság. Az élethosszig tartó tanulás elutasítása a rossz beidegződésekhez történő ragaszkodás ellenében - egyszerű gyarlóság csupán: lustaság. Sosem késő újat tanulni és használni. Hiszen a legutóbbi összehasonlítás alkalmával kiderülhetett, hogy nincs lényeges különbség Windows és Linux között: egyik pénzbe kerül, másik biztonságos.
A magyar nyelvű Debian vagy Xubuntu Linux operációs rendszerek szintén ingyenes irodai programcsomagja a LibreOffice.


2/7 5o GB titkosított felhőtárhely
Felhők jönnek, felhők mennek a web egén, a már többször tulajdonost cserélt, magyar nyelven is elérhető ingyenes Mega-felhő azonban továbbra is biztonságosnak és komoly tárterületet kínálónak tűnik. Egy csomó betegséget megúszhatunk, ha gondoskodunk az adataink mentéséről, akár Android-on, Linux-on és Windows-on is egyaránt - nem beszélve arról, hogy nagyon jó dolog az összes eszközünkön elérni azokat a munkáinkat, melyeken épp dolgozunk.


3/7 biztonságos internetböngésző
Az internetezés alkalmával sok olyan adatunktól megszabadítanak a különböző weboldalak és applikációk, melyekre nem is gondolnánk. Bizonyos operációs rendszerek alatt pedig akadály nélkül futnak le rosszindulatú támadókódok. A személyes adataink védelmének szempontjából a passzív adatszivárgást és egyes kódfuttatásokat alapértelmezésben blokkoló Tor böngésző tűnik a legbiztonságosabb választásnak, mely a Mozilla Firefox motorját alkalmazza.

gordiusz_blog_xmas_2.png


4/7 titkosított fájltárolás
Akár utazás közben az egészségügyi dokumentációnk és irataink biztonságba helyezése szempontjából, akár jelszószéfként alkalmazva egy nyilvános könyvtár számítógépén, de hagyományos rejtett konténeres tárolásra, sőt egész meghajtók titkosítására is alkalmas a biztonsági auditokon továbbra is jól teljesítő TrueCrypt program.


5/7 titkosítást alkalmazó e-mail szolgáltatás
Akiben akár egyszer is felmerült, hogy jó lenne úgy kommunikálni, hogy például a begépelt szövegeket ne elemezzék algoritmusok és ne jelenítsenek meg az alapján hirdetéseket, illetve a gondolataink a mieink maradhassanak, azoknak, akár alkalmanként is jó választás a német Tutanota küldőtől címzettig jelszóval titkosítható e-mail szolgáltatása, mely szintén beszél magyarul.


6/7 kártevő cserkészet
Aki letölt néha vagy csatolmányokat kap e-mail útján, az internetezők nem kis hányada, a mai vészterhes online időkben jól teszi, ha a bizonytalan eredetű irodai formátumokat, Android applikációkat vagy bármi mást ellenőriz, mielőtt megnyitna. Ennek egyik kiemelkedő eszköze a Google csoport Virustotal szolgáltatása. Egy weboldalon, mintha feltöltenénk a kérdéses minőségű állományt, több mint 5o antivírus programmal egyszerre ellenőriztethetjük le néhány másodperc alatt. Ha nem kapunk hibatalálatot, megnő az esélye annak, hogy a fájlunk biztonságos.


7/7 technikai csatorna védett interneteléréshez
Bármikor előfordulhat az, hogy nem szeretnénk, ha az internetszolgáltató vagy a helyi hálózati adminisztrátor képes lenne bemérni, hogy merre járunk az interneten. Vagy még a meglátogatott weboldal elől is elrejtenénk származásunkat. Előfordul az is, hogy távol az otthon biztos melegét adó router-ünktől idegen hálózaton kell bejelentkezést igénylő műveletet végezni. Ezekre a szükségletekre lehet jó választás az alábbi három ingyenes VPN szolgáltatás - cső-a-csőben, virtuális privát hálózat létesítése akár Android alapú mobil operációs rendszeren, útközben:

  • Avira Phantom VPN
    Android, Mac, Windows kliens
    1 GB forgalom havonta
  • Lantern
    Android, Mac, Ubuntu, Windows
    8oo MB
  • FinchVPN
    OpenVPN konfigurációs profil: Android, Ubuntu, Windows..
    3 GB forgalom


bónusz

Az igazán elhivatott információs önrendelkezők nem szaporítják a távol-keleti gyermekmunkások sanyargatását. Használt okoseszközt vesznek, olyat, melyre van nyílt forráskódú CyanogenMod mobil operációs rendszer. Az alternatív Android fork nem tartalmaz Google applikációkat, de persze elérhetőek hozzá a GAp-csomagok és minden apk futtatható, megszokott környezetben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3712043027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rushman 2016.12.13. 23:08:42

VeraCrypt, ProtonMail, Tresorit.

gordiuszblog · http://gordiusz.blog.hu 2016.12.14. 08:42:23

@rushman: - VeraCrypt: ugyan azt a célt valósítja meg, elérhető a legtöbb platformra, azt nem tudom, hogy kezeli-e a TrueCrypt tárolóit, de esélyes, hogy 2o17-ben már a VeraCrypt szerepel majd itt
- ProtonMail: nagyot csúsztak az indulással, sok gondjuk volt az infrastruktúrával, sokáig csak feliratkozni lehetett és álltak, mint most a Dark Mail. Ha jól tudom 5oo MB tárhelyet adnak a Tutanota 6 GB-ja ellenében
- Tresorit: ez nem ingyenes szolgáltatás, a 14 napos próbaverzió nem az. Törekedtem arra, hogy amit ajánlok, mind ingyenes legyen. Ez az állapot persze mindenkinél változhat. Valamint amikor legutóbb néztem őket, akkor brazil szervereket használtak és valamiféle .NET keretrendszert igényelt az install

rushman 2016.12.14. 20:42:26

@gordiuszblog: Wow, és tényleg fizetős. Tresoritra én még early birdként regisztráltam... talán egy lifehackeres promóval 50GB-ot adott. Azóta is működik, fel sem merült bennem, hogy közben fizetős lett.

A ProtonMail-el meg pont az ellenkezőjét csináltam, nemrég hoztam létre ott egy fiókot, így ebből a huzavonából teljesen kimaradtam. :) Amúgy igen, 500 MB-ot ad.

Ja, és köszi a hasznos infót, a Tutanotát nem ismertem. Vicces neve van. :)

rushman 2016.12.14. 20:50:54

Egyébként a Tuta 1 GB-ot ad ingyen.
süti beállítások módosítása