cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

nem fogtál pedofilt

2017. január 07. - gordiuszblog

A hosszú combú szomszéd lány nem Warcraft rajongó és a gyerek sem tölt le olyan dolgokat - okosabb ő annál, olvassa a blogot..

Elég veszélyes dolog [Jagten] és szomorú kimenetele is lehet egy olyan hoax indításának, amiben azt állítja valaki, hogy tudja, mik azok a filmek például, amiket illegálisan letöltöttünk.

Az orosz „know what you download” ezt állítja. Létrehoztak nemrég egy weboldalt, amire, ha fellépünk - az ígéret szerint ki lesz listázva, hogy miket töltöttünk le illegálisan, un. torrrent protokollon.
A cég belengeti annak lehetőségét, hogy a szerzői jogvédelem területén tevékenykedő cégekkel szívesen együttműködne. Mindez egy DMCA bejelentésbe csúcsosodik ki, ami egy un. szerzői jogsértés féle feljelentés, mely Magyarországon még nem divat.

Az oldalon a posztolást megelőző időben nem volt fertőző kártevő. És reklámot sem láttam, bár ennek lehet egyéb oka is.
A cég őszintén hisz abban, hogy a technológiájuk hiteles eredményeket biztosít.

De ez sajnos nem így van. Az esetlegesen kilistázott random találatok, amik illegális letöltéseket jelentenének, nem köthetőek hozzá a felhasználóhoz.
Egyszerű módja lenne ez például a pedofil vadászatnak vagy annak, hogy megtudjuk, mivel cserkészhető be a szomszéd lány, milyen filmre hívjuk el moziba..

Nincs összefüggés a lista tartalma és a letöltések között, sőt, ha van is valami a listán, az nem azt jelenti, hogy mi szoktunk letölteni bármit is kalóz szerverekről.

Egyrészt a technológia nem így működik. Van egy ember, annak egy számítógépe, annak pedig egy un. IP-címe. Ezt az IP-címet használja fel az orosz cég adatbázisa. De ezek a címek dinamikusan változnak. Amivel múlt héten mi dolgoztunk, az jövő héten már lehet, hogy egy kenyai internetkávézóé.
Harmadik fél nem állíthatja biztosan egy IP-címről, hogy statikus, nem köthető még géphez sem, nem hogy emberhez vagy időponthoz.
Ezeket a címeket lehet követni és le lehet vonni azt a tanulságot, hogy a kijelzett BitTorrent-es találatok akkor sem validak, ha figyelembe vesszük a fenti technikai anomáliát. Ez csak az egyik, jól magyarázható probléma a megoldás körül.

Az oldal jelzi azt is, hogy mikor kezdtük el a torrentes letöltést és mikor fejeztük be. Ha technikailag nem ütközne akadályokba, akkor itt is felmerül az a probléma, hogy ha például a találati listán egy 1o MB-os divatos e-könyvet 1 perc 9 másodperc alatt töltöttem le adott hálózati környezetben, akkor a 4 GB-os DVD-t hogyan sikerült ennél gyorsabban vagy nulla másodperc alatt? A track-elés ad erre magyarázatot, de pont a fordítottját.

Az orosz szályt alapján nem vonható le következtetés valakinek a letöltési szokásaival kapcsolatban. Hogy ő gyakrabban tölt torrent fájllal latexben ugráló törpés videót, mint operációs rendszer frissítést.
Ha ez így lenne, nincs más dolgunk, csak például egy e-mailből kibányászni valakinek az IP-címét és megkínálni vele az oldalt, majd megzsarolni/feljelenteni/közelébe férkőzni az áldozatunknak.

Ha például írunk egy érdeklődő e-mailt az orosz cégnek az admin@-jára, hogy látjuk az elképesztően sikeres szálytyukat és hirdetnénk rajta, mondjuk magyar VPN-szolgáltatást. Majd kicsit bizonytalankodnánk, több levelet is váltanánk a munkatársaikkal, küldenénk layout-ot a grafikusuknak, persze nem ürgebőrbe varrt üzenet félét, csak úgy simán egy banner tervet..
És máris lenne x db. IP-címünk az orosz cégtől, amire, ha rákeresünk az orosz cég weboldalán - megkapva a fals szerzői jogsértéseket bizonyító találatokat, egyenesen mehetne is a DMCA felé..

Volt már rá példa, hogy egy torrent klienst Bitcoin bányász modullal fertőztek meg [a fejlesztői], de amikor egy médiafogyasztásban élen járó kollégium IP-címei sem adnak releváns találatot az orosz oldalon, akkor az iknowwhatyoudownload.com inkább tűnik átverésnek, mint valós informatikai teljesítménynek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9712107111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása