cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

eladás vs. ellopás

2017. március 28. - gordiuszblog

Manapság szerencsés lehet az, akinek az adatait egy ismeretlen 22 éves, 167 cm magas, 39-es lábú hekker lopja el. Mert legalább dolgozott vele.

A legújabb vad ötlet a tengerentúlon az, hogy a szenátus csütörtökön minden akadályt arrébb gurított az internetszolgáltatók elől, hogy értékesíthessék ügyfeleik adatforgalmát. Bizonyosan itthon is begyűrűzik, mint fejlesztés - hamarosan szóba kerül valamelyik meetingen, amit valami miatt konferenciának hívnak majd és rózsaszínű ing plusz paripafrizura a belépő.

Az internetszolgáltatótól kapjuk ügye a lehetőséget a kapcsolatra. Ő a gyökér.
A fa törzse mondjuk az operációs rendszer, amit használunk az eszközünkön.
A honlapok a lombkorona, a szolgáltatások pedig a gyümölcsök ezen a képzeletbeli, internetet szimbolizáló fán.

profil.png

A fa ágain pedig ott ücsörögnek és kurkásznak a felhasználók. Inkább visszamásztunk, jobb ott. Ezeknek a csimpánzoknak már a lábuk elé teszik a közlekedési lámpát, mert nem néznek fel a telefonjukból. Hamarosan valamelyik színes nyakkendős zseni ráérez arra, hogy a reklámoknak is a zebrán a helyük meg az utcaköveken. Kijelző lesz a pocsolyában és a gorillamarketing keretében szemétként szabadjára eresztett csipszes zacskók a lábaink előtt - melyeknek a szél lesz a hordozómédiuma.

virtuális Pokemon manökenek mutatják be a legújabb trendeket a járdaszegély bíbor kifutóján billegve

A többségében érdektelen felhasználókból nehezen jön össze a változáshoz szükséges kritikus tömeg.

Szóval ez a gyökér internetszolgáltató eladhatja a számára mindenféle erőfeszítés nélkül ellopható böngészési szokásainkat.
Ez azt jelenti, hogy el se kell rontanunk semmit a védekezésnél; fecsegő operációs rendszerrel vagy a biológiai halál élettel összeegyeztethetetlen állapotát jelző közösségi média használattal.
Az ISP-knek minden a rendelkezésükre áll - nem kell hekkelni, cookie-kat dugdosni, titkosított csatornán hazabeszélni a szervereknek, hozzáférési engedélyekkel bűvészkedni.. - mert ő a kiindulópont.
Persze az senkit se zavarjon, hogy pénzt fizetünk az internetkapcsolatért, lopják csak el az adatainkat is, a legtöbbünknek ez simán belefér és/vagy fel sem tűnik a katatón apátiában.

Hiszen, ha nem az internetszolgáltató lopja el az adatainkat, előzményeinket [history], akkor majd más, állnak egy páran a sorba:

- ellopja a szintén fizetős Windows, hogy jobb minőségű szolgáltatást, biztonságosabb, telemetrikus, személyre szabott.. maradjunk inkább, abban, hogy ellopja - és
- ellopja a Facebook és a Google is..

A sor legvégén kullog a hacker. Szerény kis eszköztárával a többiekéhez képest, meg a zsarolóprogram fejlesztője. Nekik alig marad valami. Pont, mint az élet egyéb területein. Ha a kisember ügyeskedésre adja a fejét: feltör, elvesz, pénzzé tesz - az hírértékű otrombaság. Ha viszont az internetszolgáltató, az operációs rendszer fejlesztő, a közösségi média, a keresőoldal, valamelyik internetes hatalomgyakorló cég teszi ugyan ezt, az már nem bug, hanem feature.

mr-wilson-a-hekker-6oo.png

Mr Wilson a hacker - [Cast Away]

Eddig megvolt az a hit vagy fogódzkodó, hogy például a komplett internetforgalmunkat csak az állam, jó esetben a bíróság kérheti el a szolgáltatóktól. Ezt az azonosítási lehetőséget és adatcsomagot hamarosan kérdés nélkül értékesíteni lehet. Az internetszolgáltató [ISP] tudja hol lakunk, merre vezet hozzánk a kábele, a szerződés megkötése alkalmával néhány minősített adatunk is a rendelkezésére áll és a bankszámlaszámunk, amiről havonta utalunk.. Tudja mikor vagyunk otthon, milyen weboldalakból legózható össze a preferenciánk, kivel, mikor, mennyire és hányszor.. az ISP többet tud rólunk, mint az Anyánk - mert ő adja az internetet, mindenki más csak utána fér hozzá a húsosfazékhoz.. A szinte észlelhetetlen közbeékelődés [log] lehetőségével a szolgáltató részéről megvalósítható a teljes kontroll a nem titkosított forgalomban.

És az Államokban, mostantól az internetszolgáltató is nyugodtan mantrázhatja:
- szolgáltatás minőségének fejlesztéséért lopok
- személyre szabott akármicsodáért lopok
- biztonságodért lopok
- érted lopok

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312374523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VálaszdaJövőt 2017.03.28. 19:29:46

Öregem, ekkora hülyeséget a szél sem tud összehordani...
süti beállítások módosítása