cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

E-ligazodni

2014. május 17. - gordiuszblog

Elektronikus egészségügy, informatika és egészségügy, orvos és beteg konzultációja az interneten?

e-Health!

Az orvos és a beteg kapcsolattartásának elősegítése. Törekvés az ellátórendszer igénybevételének arányos kiegyenlítésére.

Nehezen találhatunk olyan Európai Uniós országot, ahol sikeresen bevezették a számítógép hálózatok és okoseszközök támogatásával megvalósuló egészségügyi rendszerfejlesztést, mely korszerű oktatási eszközök segítségével felkészített szakdolgozókat és kommunikációs kampánnyal a lakosság szemléletmódját megváltoztató működő rendszert eredményez a többség megelégedésére. Mindenki versenyben van. Kiadó mind a „nagyhatalom", mind pedig az „úttörő" cím az e-Health területén. Az e-Tudásmenedzsment - a tudás- és megosztásalapú társadalom, a legkönnyebben elérhető fórumok felé tereli a megszerzett ismeretanyagot, rendszerezett információt. Ez az irány az információs és kommunikációs technológiák felé mutat. Látható mindez a napi rutinjaink legváltozatosabb területein is. Az e-Health - vagy eHealth, az elektronikus egészségügy, e-egészségügy - az úgynevezett e-Government elektronikus kormányzás egyik oszlopa.
A „nagy" gazdaságnak hasonló motivációi vannak, mint a háztartásoknak. Telít-e a krumpli? Van-e, aki megeszi? Meg tudom-e venni és mennyit vegyek, ha tudom, hogy haza kell cipelni, meg kell pucolni, és nem akarom, hogy kicsírázzon..?
10.000.000.000 forint az a forrás mely rendelkezésre áll az Uniós Strukturális Alapokból, hogy egy olyan architektúra fejlődjön, mely egymással kommunikáló rétegek tagolódásával - például a nagy mennyiségű adat kezelésében segít - a kommunikációt támogatja.
Szigetszerűen működő rendszereket, adatbázisokat és technológiákat kell együttműködésre bírni.

Az e-egészségügy magában foglalja a kor igényeinek és lehetőségeinek további elemeit:
- telemedicina: orvos-beteg konzultációja elektronikusan, például gyógytornavezetés rehabilitációs szakaszban vagy továbbított képek alapján [röntgen, bőrirritáció] általános orvos szakorvossal konzultál
- m-Health: mobil-egészségügy, olyan applikációk fejlesztése, melyek okostelefonunk segítségével teszik lehetővé fejlett szolgáltatások elérését, illetve mobilunk akár diagnosztikai eszközként is funkcionál.
Jelenleg két fő iránya van annak, hogy kevesebbet és kevesebben legyünk betegek. Egyik a Prevenció, ami szintén kaphat informatikai és kommunikációs támogatást. A másik az e-egészségügy.
Az egészségügy és az informatika kapcsolatából nem csak a szakma profitál - ami kihat a betegekre - hanem közvetlenül a beteg is. Annak ellenőrzése például, hogy bevettük-e a gyógyszerünket eHealth [íhelsz]. Az orvosnál lekérdezhető TAJ-számunk mögötti adatmennyiség szintén, de az első ellátást végző mentő kezében lévő hordozható betegmonitor is az. A fejlődő e-Recept koncepció és a Kapacitástérkép-tervező és Monitoring-kutató Alkalmazás [Katéter Mónika] is a nagy terv része. Az eHealth célja Internetnek lenni. Egy eszköz, a cél pedig a modernizáció, a terhek csökkentése. A hálózatosítás mindenhol egyértelműen kívánatos cél. Például, hogy adott információt - jelen esetben betegadat - bárhol, bármikor, a körülbelül tizennyolc féle operációs rendszert futtató eszközön ugyan úgy meg tudjunk jeleníteni, illetve az adatbevitel valamint az adatvédelem is megoldott legyen. Az eHealth, csak úgy, mint az Internet, kockázatos terület abból a szempontból, hogy, ha nincs kedvem bevenni a gyógyszeremet, mert például szüretre vagyok hivatalos, megtehessem anélkül, hogy piros kis lámpa villanna a biztosítónál, vagy legyen választási lehetőségem például nem elmenni egy kötelező szűrésre, mert félek. Könnyen elmosódik a határ Prevenció és eHealth között. Problémaként merülhet fel az internetkapcsolattal szerelt okoseszközök elterjedtsége, az orvoskommunikációban használt zsargon egységesítése és az adatkezelés, hozzáférési jogosultság is. Nehézség a szakmaterületen dolgozóknak a szemléletmód megváltoztatása, ami nem csak az egészségügyet érinti, hanem az államigazgatásban is egyértelmű. Az aláírt papír és a pecsét triumviratusa annak ellenére őrzi szinte kizárólagos hitelességét a köztudatban, hogy van elektronikus aláírás vagy biometrikus azonosítás.
A kultúraváltás mellett a szakdolgozóknak nagy terhet jelenthet az új eszközök és technológiák használatának elsajátítása, méghozzá szintén újszerű oktatási módszertan mentén, mivel a jelenléti oktatás költsége meghaladja az e-learningét.

Mindazon informatikai, illetve oktatási és kommunikációs jellegű igények, melyek az ágazatnál jelentkeznek megoldhatóak az e-egészségügy ernyője alatt. A megelőzés, az elektronikus diagnosztizálás adatként történő kezelése, a virtuális humánfiziológia az oktatás támogatására. Az ellátórendszerben érintett intézményeket - beleértve a kistérségi egységeket és magát az orvost, autópálya szélén álló mentőt és laikus elsősegélynyújtót - összekötő rendszer kialakítása, a gyógyítás teljes folyamatára kiterjedő betegúttervezés integrálása, a népegészségügy fejlesztése, olyan társadalmi cél, melyet támogatni és kezdeményezni érdemes.
Vásárolunk, kényelmesen otthonról egy webáruház segítségével. Mobiltelefont használunk. Megvalósult jövő, hogy egy orvos, robotkar kezébe irányít szikét egy másik kontinensről, mondjuk biciklizés közben. Vagy akár otthonról, hátradőlve operál.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr686159167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása