cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

QR-kód

2014. május 17. - gordiuszblog

A kétdimenziós vonalkódot kamerával rendelkező okostelefonnal vagy tablet-tel tudjuk "beszkennelni", majd a dekódolást követően eljutunk egy weboldalra, anélkül, hogy a billentyűzetet használnánk.

QR, Quick Response azaz "gyors válasz". 1960 óta használ az árukereskedelem vonalkódot.
1994-ben Masahiro Hara a japán DENSO cég mérnöke vezette be az új, 2D-s vonalkódot, amely már több adatot képes hordozni elődjénél, mely 20 alfanumerikus karakter tárolására volt csak alkalmas.
A vizuális elem szélein látható három határozott négyzet a helyzetazonosításra, pozicionálásra szolgál, ezzel lehetővé téve, hogy gyorsan, messzebbről, 360°-os szögben is olvasható legyen.
Masahiro Hara és a DENSO, a mérnöki teljesítmény mellett az ingyenes felhasználhatósággal tette lehetővé a technológia elterjedését és sikerét.

 

 

 

 

 

 

Pacman50.png

qrcode.png

 

Az okoseszköz kameráján kívül előfordulhat, hogy egy dekódoló alkalmazására [app] is szükségünk lehet.

Az alkalmazások közötti keresésnél a „barcode, scanner, qr, reader" kulcsszavak lehetnek hasznunkra és sok, azonos funkciójú ingyenes program közül választhatunk.

A QR-kód felhasználási területe igen széleskörű: reklámhordozó, névjegy, elektronikus jegy, tetoválás, kreatív designelem például plakátokon, ipar, áruk kibővített információhordozója, művészeti alkotás, GPS-koordináta, e-mail/szöveg/SMS/telefonszám, WiFi-elérés, iskolai feladat..
QR-kódot pedig a goqr.me weboldalon készíthetünk magunknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr466158901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása