cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

vészhelyzetben: ICE

2014. május 17. - gordiuszblog

Agyvérzés, közúti baleset, infarktus - bármikor, bárhol előfordulhat, hogy eszméletlenné válunk.
Ilyenkor is van lehetőségünk segíteni a mentést végző szakemberek munkáját.
Egy baleset helyszínén mindenki végzi a maga feladatát, a mentő életveszélyt hárít el és a mielőbbi felépülés esélyét igyekszik megteremteni. A tűzoltó olt, hidraulikus feszítő-vágó berendezéssel dolgozik. A rendőr jogbiztonságot teremt.
Mi csak fekszünk. Kellemetlen állapot. Lehet épp a gyerekért indultunk. Jó lenne felhívni valakit, hogy tudják, baj van, de túléljük vagy kezdjenek el aggódni és menjenek el az óvodába.
Az első ellátás helyszínén dolgozóknak nem kötelességük a távollévők informálása. Mit is mondhatnának? Akkor korai lenne diagnózist felállítani. Számukra hasznosabb lehet pár olyan információ, mely támpont az ellátásnál. A hozzátartozók értesítése a rendőrség, illetve a kórház feladata az ellátás következő szakaszában, de érdemes esélyt teremteni minderre.

ICE - angol mozaikszó: „In Case of Emergency" vagyis vészhelyzet esetén - értesítendő.
A kóddal jelölhetjük meg mobiltelefonunk névjegyzékébe azt vagy esetleg azokat, akiket baj esetén értesíttetni szeretnénk. Nem biztos, hogy valaki átnézi a telefonkönyvünket, de lehetőséget teremthetünk arra, hogy ez megtörténhessen.
Többféleképpen menthetjük el hozzátartozónkat, lényeg, hogy csupa nagybetűvel, a név előtt szerepeljen az ICE betűsor:
- ICE = XY
Ilyenkor XY hozzátartozónkra próbálunk utalni.
- ICE a névnél + telefonszám

Egy történet szerint 2005-ben Bob Brotchie angliai mentőtiszt szorgalmazta először az ICE terjesztését.
A rendőrségnek több lehetősége van egy ember azonosítására és általában személyesen viszik a rossz hírt. A kórházi szakdolgozók munkáját (is) segíthetjük az ICE alkalmazásával. Bármikor előfordulhat egy szerencsétlen baleset, mondjuk akkor, ha épp velünk van a gyerekünk. Alkalmazva az ICE-kódot, hozzátartozónk elviheti őt a helyszínről, mert értesíteni tudták, mert benne volt a telefonunkban, az I-betűnél, és nem zártuk le PIN-kóddal, egy tömeges balesetnél megállapítható, hogy melyik a mi készülékünk, ha nem tört össze a telefon és egy jó technikai érzékkel megáldott szakdolgozó végzi az ellátást.. vannak hátráltató tényezők..

Bori5050J.jpg

Alapvető egészségügyi információk egy kártyán

Baleset esetén hasznos lehet az is, ha bizonyos tudnivalókat például pénztárcánkban, műszerfalunkra ragasztva tárolunk, melyeket az elsősegélynyújtónak nem kötelező elhinnie, sőt, lehet, meg sem találja, de ha igen, időt takaríthat meg. Nekünk is, életet menthet.
A kártyán szerepelhet az, hogy kit értesítsenek, mi a vércsoportunk, esetleges allergiáink, cukorbetegségünk.. Itt nyilatkozhatunk arról is, hogy kívánunk-e donorprogramban részt venni.
Applikálhatunk saját kártyát, de vannak letölthető sablonok is az interneten [medical ID card].

Továbbgondolva a praktikus variációkat, készíttethetünk „dögcédulát", melyen például a Syncumar terápiánkról értesítünk. Fényképes, laminált kártyát is, mely amellett, hogy folyadékálló, tömegbaleset esetén, a fotó alapján könnyebben rendelhető hozzánk.
Ha elhagyjuk az országot, álljanak rendelkezésre angolul is az információk!

Végezetül informatikai megközelítésből nézve létező, kivitelezhető technológia az, hogy okoseszközünk beavatkozásunkra vagy kirívó életritmus-zavar esetén:
- magyarul majd angolul felolvassa vércsoportunkat, kórtörténetünket - a kihangosítás azért lehet fontos, hogy az ellátást végzőnek mindkét keze szabad lehessen,
- értesítse hozzátartozónkat,
- tartalmazza TAJ-számunkat,
- megjelölje a legközelebbi sürgősségi vagy egyéb ellátó központot térképpel,
- automatikus SMS-t küldjön,
- rendszeresen szedett gyógyszereink nevéről, dózisáról tájékoztasson,
- megjelenítse orvosunk elérhetőségét,
- káros szenvedélyeinkről informáljon,
- fertőző betegségünkre figyelmeztessen,
- vészjelzést küldjön egy országos központba, megjelölve GPS koordinátáinkat és hozzáférést biztosítva egészségügyi információnkhoz.

A Mentők hívószáma Magyarország területén: 104.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr766158919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása