cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

15 másodperc hírnév

2014. június 24. - gordiuszblog


Saját készítésű weboldalon osszuk meg élményeinket, fényképeinket.. Mindezt 15 másodperc alatt!

A munka végén egy internetes hivatkozást [URL vagy link] küldhetünk majd el e-mailen.

Andy Warhol szerint „a jövőben mindenki híres lehet 15 percre".
Elegendő lesz 15 másodperc is, hogy maradandót alkossunk.

Az információs társadalom korában másodpercek is elegendőek ahhoz, hogy létrehozzunk és publikáljunk [szétküldjünk, megosszunk] fotóval, hangfelvétellel vagy videófelvétellel illusztrált szöveges információt. Azt tervezzük, hogy a minapi összejövetel fotóit küldjük el barátainknak vagy a rokonoknak.

10_parti.jpg
A padlet.com weboldalon egy sárga gomb fogad a képernyő közepén: „Build a wall". Miután rákattintunk, egy üres felületet láthatunk. Weboldal ez is, csak fel kell töltenünk tartalommal. A számítógépünk mappáiban lévő hang vagy zenei fájlokat, fényképeket egyszerűen megfogjuk és behúzzuk az oldal felületére.
A behúzás/megfogás úgy történik, hogy az egér bal gombjával rákattintunk egyet a kiválasztott médiaelemre, a gombot nyomva tartjuk, ráhúzzuk az egérrel a böngészőben megnyitott Padlet felületére és felengedjük a gombot. Ez az un. "drag and drop", azaz „fogd és vidd", vagy „húzd és ejtsd" technológia. Mintha egy bevásárlókosárba dobálnánk a Vifon levest az ABC-ben. Megfogjuk, a kosár fölé emeljük és elengedjük. Ha szöveget is akarunk íri, kattintsunk kettőt az oldal valamelyik pontjára és kezdjünk el gépelni.
A Padlet felületének jobb oldali sávján extra lehetőségek érhetőek el, mint például egész oldalas háttérkép, jogosultságok beállítása vagy egyedi link készítése..
A weboldalunk címe, melyet kijelölve és e-mailbe illesztve elküldhetünk a böngésző címsorában látható felül. A Padlet szolgáltatásával például az alábbi linken elérhető eredmény érhető el - bedobáltunk pár médiaelemet, írtunk kis szöveget, tehetünk bele egy internetes hivatkozást, hátteret adtunk és egyedi címet: http://padlet.com/15mp
Kis gyakorlás után, ha tudjuk, mit szeretnénk és azt hová tennénk a saját weboldalunk felületén, illetve, hogy a médiumok [kép, hang, animáció] hol vannak a gépünkön, 15 másodperc alatt kész a weboldalunk, mivel egy weboldal szövegből, képből, hanganyagból és linkekből áll, egyedi URL-lel és esetleg háttérképpel, amit el tudunk készíteni!

A croak.it oldalán 30 másodperces hangüzenetet hagyhatunk és kapunk egy egyedi internetcímet, melyet szintén e-mailben továbbíthatunk. Például az unoka énekét a nagypapájának, de arra is alkalmas lehet, hogy üzenetet hagyjunk munkatársunknak.
A használata az alapötlet egyszerűségéhez hasonlatos: az oldalra lépve középen egy nagy gomb van, alatta „Croak" [brekk] felirat, benyomjuk és elkezdődik a visszaszámlálás 30 másodpercről. Ez nem a felkészülési idő, hanem már a felvétel. Ha kész, a „Proceed" gomb-bal végeztünk is, adhatunk nevet a felvételnek és a „Create Croak!" gomb megnyomását követően megkapjuk a saját felvételünkhöz vezető linket.
Amennyiben csak 10 másodpercig éneklünk, beleférünk a 15 másodperc alatt maradandót alkotni kitételbe!

Harmadik példánk az egyszerű és anonim információmegosztásra a dropmocks.com oldalon található szolgáltatás, mely a legegyszerűbb fényképmegosztó alkalmazás a Web 2.0 világában.
Szintén a Padlet-nél alkalmazott „fogd és vidd" segítségével rádobjuk az oldal felületére képeinket és készen vagyunk. A címsorban látható a képgalériánk elérhetősége, melyet e-mailen oszthatunk meg. Példa: dropmocks.com/mCa33i

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr706181034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása