cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

x = x

2014. június 27. - gordiuszblog


szempontrendszer - a Windows XP támogatásának megszűnése

A Microsoft Windows XP személyi számítógépeken használt operációs rendszerének támogatása, mely az alkatrészek összehangolt működtetéséért és a felhasználói élmény lehetővé tételéért felel, áprilisban több lépcsőben megszűnik. Hivatalos hibajavítások és biztonsági frissítések már nem készülnek a termékhez. Azok a cégek, melyeknek akár mikrotranzakciókból eredő hasznuk származhat fenti információ hírértékűvé hangoztatásával az on-line és a nyomtatott sajtóban kampányba kezdtek. Igyekeznek minden médiumon figyelmeztetni a veszélyre, mely az elavult és védtelen operációs rendszert használó embereket és cégeket érinti.

Teljesen jogos lehet az aggodalom a Microsoft-tól, aki az új 7-es és 8-as felségjelű termékének megvásárlását javasolja, és a számítógépalkatrészgyártóktól, akik a nagyobb teljesítményigényű operációs rendszerekhez a legújabb technológiai újításaikat igyekeznek értékesíteni. Az antivírusprogramok készítőitől is indokolt elvárás, akiknek fejleszteniük kellene és mindazoktól érthető a riadókészültség, akik keresztértékesítési rendszerekben érdekeltek a nagyvállalatok iránymutatásának követésére. Végezetül pedig érthető felvetés lehet azoktól is, akik szerint valamilyen divat diktálta okból, nem tökéletesen alkalmas egy átlagfelhasználónak egy működő, akár 10 éves, négypentiumos számítógép és inkább egy gyenge anyaghasználatú tervezett elavulással rendelkező új prototípusra érdemes áruhitelt felvenni.

Nem aggódik az, aki eddig sem vette igénybe a „hivatalos hibajavításokat és biztonsági frissítések”-et. Aki elégedett a számítógépével, akárcsak annak színével. Nem aggódik az, aki tisztában van az Adatvédelem alapvető szabályaival. Aki Archiválja adatait. Aki igyekszik kiismerni az Internetet, ha már ott és gyakran, elemében kívánja magát érezni. Nem aggódik az sem, aki egy újabb fogyasztásra ösztönző kampányt vél felfedezni, mert a módszerek megegyeznek a korábbiakkal. Mikor is senki nem kérdez meg minket arról, hogy mit szeretnénk, illetve mi vagyunk-e azok a felhasználók, akik gyakorta videót vágnak, RAW-képet szerkesztenek, élethű grafikájú atomtengeralattjárócsatát játszunk, melyre nagy teljesítményű - természetesen mindig a legújabb - számítógép alkalmas, de csak és kizárólag, abból is a legdrágább, ami elérhető. Akadnak olyanok is, akik elítélhető módon nem lettek környezettudatosak, - pedig sokat reklámozták ezt is - és nem figyelnek a számítógépük fogyasztására. Átlagfelhasználók vagyunk, nem tagjai annak a lehet létező tábornak, akik otthon, a konyhaasztal mellől, műholdon keresztül irányítanának reaktorturbinát a Föld egy távoli pontján, miután beletört a bicskájuk egy teraflop bites titkosításfeloldásba és ebből fakadó lelki állapotukban leöntötték a kvantumszámítógépüket málnaszörppel, ami évek óta ott van a spájzban, csak nem illik róla hangosan beszélni - és most új eszközre van szükségük.
Minket nem kérdeznek meg, csak azt mondják, hogy a kompjúterünk nem jó, elavult, és szerezzünk be korszerűbbet!

Azonban jobb óvatosnak lenni, az adatvédelmi szempontok elsődlegesek! Ha a médiából érkező impulzusok tizedét komolyan vesszük, vagy csak bizonytalanok vagyunk, akkor cselekedjünk, cseréljük le az épp serdülő Microsoft Windows XP-t egy olyan rendszerre, ami hasonlóan puritán, mert azt szerettük benne az elmúlt évtizedben, hogy nem akar több lenni, csak egy alap, amin kedvenc programjainkkal múlatjuk az időt. Nem akar hamisan csengő ígéretekbe burkolózva több reklámmal elérni minket, új, tapogatós felhasználói felülettel kísérletezni, egy jövőbeli technológiai termékstruktúra bevezetésének érdekében vagy átalakítani az évek során, a Microsoft által lefektetett és megtanított számítógépkezelést. Olyan operációs rendszert szeretnénk, ami a „hivatalos hibajavításokat és biztonsági frissítések” aktuális elvárásainak megfelel és ezt évekig biztosítja. Boldogul a Word-del meg az Excel-lel mert azt muszáj, melyen működik az internet, szól a zene, csörög a telefon és forog a film - mert ennyi a lényeg.

Vannak elkerülhetetlen változások az informatikában, melyekhez bizonyos határokon belül alkalmazkodnunk kell. Néhány háztartásban lett tablet, okostelefon - Jézuska hozta, jópofa. A tablet egy tökéletes termék, maga mögé utasít több szegmenst: diktafont, e-book olvasót, MP3-lejátszót, Tamagotchi-t, PC-t, karórát, kvarcjátékot, GPS-t, térképet, tv-játékot, sakkot, receptkönyvet, pakli kártyát, unatkozást.. Észrevétlenül megtanulhattuk az Android operációs rendszer használatát. Meg tudunk tanulni mást is, nem muszáj újként, fizetős szolgáltatásba fektetni a tanulóidőt. Ha változtatni és ebből adódóan tanulni kell, miért ne egy ingyenes megoldásra essen a választásunk? Akár csak kipróbálásra is érdemes egy olyan rendszer, ami nem kerül pénzbe, hasonlóan egyszerű alapvetés pusztán csak, mint a Microsoft Windows XP és biztonságos.

logo-icon-large.png
Van egy közösség, ahol nem öltönyös urak gyűjtenek újabb színes nyakkendőre, ahol nem értékesítésben érdekelt üzleti rendszerek mentén, nem a prémium motivál, hanem a presztízs.
A tudásukat nem ügyfélszolgálaton osszák meg, hanem szabad szájú fórumokon. A nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő csoportok munkájában az az igazán megnyugtató, hogy rengetegen értik és átlátják a programsorok tartalmát, változásait, együtt fejlesztik, azaz nem titkos szoftverszabadalmakon nyugvó termékeket, operációs rendszert, internetböngészőt készítenek, hanem nyílt és átlátható alkalmazásokat, melyeknél elsősorban a biztonság, az üzemeltethetőség és a magánszféra érdekei érvényesülnek.

2014. április 17. - Megjelent a hosszú támogatási idejű Xubuntu 14.04 LTS kiadás, mely 2019-ig hivatalos hibajavításokkal és biztonsági frissítésekkel ellátott verzió - Trusty Tahr, azaz Felelősségteljes Vadkecske kódnéven. Az ingyenes, magyar nyelven használható Xubuntu-t hagyományos számítógépes ismeretekkel és régebbi számítógéppel rendelkezőknek ajánlják, de a legújabb informatikai eszközökön ugyan úgy működik.
- letölthető a Magyar Ubuntu Közösség szervereiről: ubuntu.hu/letoltes
- a közösség Fóruma: ubuntu.hu/forum
- képek az operációs rendszerről: xubuntu.org/screenshots
Irodai programcsomagként az ingyenes LibreOffice [libreoffice.hu] ajánlott, mely kompatibilis a Microsoft Office formátumaival [.doc/.docx, .xls/.xlsx..].

A Xubuntu kipróbálható telepítés nélkül is. A letöltött ISO-fájlt lemezre írva vagy a pendrivelinux.com „Universal USB Installer” programjának segítségével pendrive-ról indítva választhatunk telepítés és tesztelés közül, mely utóbbi esetben nem történik módosítás a számítógépen. A kipróbálás során kicsit lassabb lesz, mint telepítve, de nem is kell elsietnünk semmit. Az operációs rendszerhez ~ 30.000 célprogram, szoftver és oktatóanyag érhető el a beépített Szoftverközpont biztonsági tárolóiból.
Amennyiben a korábbi rendszert sem mi telepítettük a számítógépre, kérjünk segítséget újra.


A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr386432173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása