cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

a titkos könyvjelző

2014. augusztus 13. - gordiuszblog

Egy könyv olvasása közben van, hogy szívesen írnánk jegyzeteket - margóra firkálás - vagy használunk könyvjelzőt annak megjelölésére, hogy hol tartunk éppen az olvasásban.
A jegyzeteket jegyzettömbbe is írhatjuk, a könyvjelző is sokféle lehet.

sdPNG.png

asztali számítógép memóriája - lapos, kiválóan alkalmas könyvjelzőnek

Titkos könyvjelző lehet egy hajszál, praktikus egy meghajlított gemkapocs, vonalzó, madzag, egy papírzsebkendő, fűszál, cetli, behajtott szamárfül, design termék, falevél, madártoll, mágnespár, könyvjelző szalag a könyvtest gerincén, evőpálcika..

Az Interneten történő navigáció része, hogy visszataláljunk az általunk gyakran használt honlapokhoz és kényelmi szempont, hogy ezt billentyűzet használata nélkül megtehessük.

A fejlett informatikai eszközkészlet sokszínűsége miatt fontos kritériumként merül fel még az, hogy például a munkahelyen használt Windows 8.1 operációs rendszer által előnyben részesített Internet Explorer böngészőn, az otthoni Chromium-on, a szelfizős Safari-n vagy az olvasgatásra használt tableten, Android rendszeren, az Orbot böngészőn is elérhetőek legyenek a könyvjelzőink, gyakran meglátogatott weboldalak címei, egyéb információk. Ha lehet, mindenhol azonos környezet fogadjon minket, mivel azt könnyebb befogadni.

A cikk bemutatja három elterjedt és modern böngésző példáján keresztül, hogy hogyan lehet hagyományosnak nevezhető módon könyvjelzőket létrehozni az internetböngésző felületén, majd ismertetésre kerül egy olyan módszer, mely Adatvédelmi szempontból kedvezőbb, hordozható és platformfüggetlen megoldás, a cikk végén titkos, digitális könyvjelzőt hozunk létre.

Chromium és Iron, a Google Chrome böngésző

ironChromiumChrome.png

A kaliforniai/bermudai székhelyű Google Inc. keresőszolgáltató internetböngésző szoftvere a Google Chrome. Az Iron elnevezésű szoftver a Google Chrome nyílt forráskódú változata, átláthatóbb továbbfejlesztése, a Chromium pedig az előzőek Linux [pld.: Xubuntu] rendszereken használatos megfelelője.
Az internetböngésző szoftvert megnyitva felül látható az un. címsáv vagy címsor. Ide kell beírni a megnyitni kívánt weboldal címét. A címsortól jobbra látható egy csillag, mely a könyvjelző létrehozásának funkciógombja. Ha a csillagra kattintunk, az éppen a képernyőn látható aktuális oldal honlapcíme elmentődik, az internetböngésző megjegyzi azt, így a későbbiekben a cím beírása nélkül visszatérhetünk oda. Ha a csillag melletti három vízszintes vonal jelezte menüt lenyitjuk, kiválaszthatjuk a korábban böngészett oldalt a könyvjelzők közül.
Úgynevezett könyvjelzősávot is van lehetőségünk aktiválni, mely rövidebb utat biztosít a honlapcímek eléréséhez, próbáljuk ki a következő billentyűket egyszerre lenyomni a Google Chrome valamelyik változatában: Ctrl+Shift+B.

chSav.png

jobbra a csillag és a három csíkos menügomb

Mozilla Firefox

firefox.png

A bolygót ölelő tüzes róka ikon a Mozilla Firefox internetböngészőé. Az idei évben szabványegyesítés vagy akár másolásnak nevezhető fejlesztés keretében a Google Chrome-ban és a Mozilla Firefox-nál azonos módon tudjuk előhívni a beállítások menüt. Ez a felhasználóknak kedvező lépés egyszerűsíti a különböző böngészők használatát az egészen hasonló kezelőfelület miatt. Az előzőekben, a Google Chrome-nál olvasott három vízszintes menübehívó ikon itt is feltűnik. A Mozilla Firefox felső címsora mellett, a jobb oldalon szintén csillag lenyomásával tudunk elmenteni egy oldalt a könyvjelzők közé, előhívni azt a Ctrl+Shift+B [B, mint bookmarks, azaz könyvjelzők] billentyűkódok használatával van lehetőség.

mozSav.png

csillag és csíkok

Internet Explorer

ie_2PNG.png

A Microsoft Windows saját márkás internetböngészője, sereghajtóként az Internet Explorer. A szoftver a könyvjelzők helyett a „kedvencek” terminológiát használja [favorites]. De ezen kívül szerencsére itt sem bonyolódik tovább a funkció. Itt is van, a címsortól jobbra csillag-gomb, melyre kattintva, hozzáadhatjuk az aktuális weboldalt a kedvenceinkhez.

ieSav.png

csillag.png

Jó támpontot jelent fentiek szerint, ha egy csillagot keresünk [és megbökjük] az egyéb internetböngészők kezelőfelületén, gyanús, hogy valami haszna biztos lesz, ha szeretnénk elmenteni egy honlapot, hogy később keresés, billentyűzet használat és hosszas gondolkodás nélkül könnyen visszataláljunk.

böngészők zavara

A Delicious elnevezésű közösségi könyvjelző szolgáltatás 2o11-es eladásáig működő modell volt arra, hogy egy weboldalon, felhasználónév és jelszó megadásával juthatunk hozzá a portálon saját magunk által létrehozott könyvjelzőinkhez. A közösségi linkmegosztás, hogy az általunk fontosnak tartott weboldalak rangsorolhatóak, kategorizálhatóak a hozzájuk rendelt címszavakkal oly módon, hogy azokat mások is értékelni és használni tudnak nem új technológia. Tulajdonképpen az RSS hírcsatorna [RSS Feed és Atom] is egy könyvjelző szolgáltatás, csak nem kell kinyitni a könyvet, betölteni a weboldalt, hanem automatikus üzenetben értesülünk az új publikációkról.
Informatikai eszközeinken lehetőségünk van arra, hogy szinkronizáljuk beállításainkat és könyvjelzőinket az exportálás és importálás parancsokkal.
Nem mindenki használ egynél több digitális eszközt a mindennapok során. Aki egy darab internetkapcsolattal rendelkező számítógépen dolgozik, tölti el a virtuális térre szánt szabadidejét, rendelkezik egy szép, igazi gombokkal, fizikai billentyűzettel ellátott hagyományos rádiótelefon készülékkel, annak a fenti internetböngészőknél illusztrált példák valamelyike pont egy kicsivel több, mint elég.
Azonban van, hogy úton vagyunk, több eszközön kell jól éreznünk magunkat a megszokott környezetünk segítségével. Nem számít, hogy Windows, Linux, Android, iOS operációs rendszerek, illetve verzióik melyike előtt ülünk, ha sikerül elindítanunk az eszközt és megtalálni az internetböngésző parancsikonját, már közel vagyunk a megoldáshoz. Nem a számítógép, hanem a böngésző nyitja meg a digitális világot.

egy könyvjelző mind felett

Mindegy milyen az operációs rendszer, mindegy, hogy milyen az esetleg rég elavult internet böngésző és annak verziószáma, noha utóbbi esetben már lényegesen nagyobb a kínálat, melyek között egészen egzotikus nevek is feltűnhetnek, ha esetleg egy oráni kikötőben vagy egy tokyoi internetkávézó gépén keresztül kell megtalálnunk az útlevelünk digitális másolatát, kevésbé szerencsés esetben hiragana billentyűzeten:

böngészők, mint égen a csillag:
Maxthon, Miren, Naked, NetFront Life, Ninesky, Opera, Puffin, Safari, SETT Hindi Marathi Browser, Skyfire, UC Browser, Mobicip Safe, Mozilla Firefox, Wikidroid, xScope, Chromium, Iron, Internet Explorer, Google Chrome, Baidu Browser, GreenBrowser, Avant, Boat, Chrome, Dolphin, Holoweb, iLunascape, Khmum, Lighting+, K-Meleon, Flock, Sleipnir, Orbot, Tor..

egyedi könyvjelző létrehozása

Előfordul, hogy betérünk egy 100 forintos boltba. A homokozó lapát-szett, illetve a sárga fürdetős gumikacsa család fogyóeszköz lehet egyes háztartásokban. Az ilyen jellegű olcsóbb ázsiai importot értékesítő boltok kínálatában több olyan eszközt is lehet találni, mely eredeti funkcióján kívül, valami egészen másra is alkalmas és arra az általunk felfedezett új funkcióra céleszközt csak nagyobb ráfordítással kaphatnánk meg egy szakboltban.
Az Interneten, a mindennapokban több virtuális szolgáltatást használunk, mint például a közösségi média, videómegosztó, hírportál, e-mail, internetes rádió vagy zene streaming szolgáltatás, felhőtárhely, RSS-hírolvasó.. Vannak célprogramok és vannak, olyan funkciók melyeket nem feltétlenül helyeznek előtérbe a szoftverfejlesztők, de a szolgáltatások további lehetőségeit kombinálva kaphatunk egy számunkra alkalmas, szükséges terméket, csak úgy, mint a 100 forintos bolt példájánál.

A következő lépésekkel tudunk titkos, digitális könyvjelzőt készíteni magunknak:

I. Word-del vagy Writer-rel létrehozunk egy olyan szöveges fájlt, melyben egyszerűen csak felsoroljuk kedvenc weboldalainkat, a címsorból bemásolva, közéjük Entert ütve

II. elmentjük másként [HTML] és felmásoljuk a Dropbox felhőbe

III. a fájl publikus linkjét [internetcím, URL] rövidítjük, egyedi címzéssel tesszük egyszerre könnyen előhívhatóvá és csak általunk ismertté

sajat.png

I. kedvenc honlapjaink címének felsorolása egy szöveges dokumentumban

Az operációs rendszerek és internetböngészők bőséges kínálatából kiindulva oly módon kell megoldanunk a „bárhol/bármikor” sztenderd digitális problémakört, hogy az „bármin” kiegészítéssel párosul.
Mi az amit általában minden elterjedni vágyó operációs rendszer képes végrehajtani? Csatlakozás az Internethez. A legtöbb esetben grafikus felülettel ellátott böngészőprogram közreműködésével.
Mi az, amit minden internetböngésző közel azonosan kezel? Egy honlap. Egy egyszerű szöveges felület, melyet bármelyik megszokott szövegszerkesztő programmal létre lehet hozni. Annyi a különbség, hogy „Mentés másként” [pld.: Ctrl+Shift+S billentyűkombináció] paranccsal nem Word, illetve Writer kompatibilis dokumentumot hozunk létre, ahogyan általában, hanem ún. html dokumentumként, a legördülő listából kiválasztva a formátumot. A HTM vagy HTML dokumentum egy egyszerű weboldal.

mentMaskent.png

Mentés másként: a kínálat bőséges

A szövegszerkesztőt megnyitjuk és egymás alá vagy táblázatmező közbeiktatásával egyedi elrendezésben felsoroljuk azokat a honlapcímeket, melyeket gyakran és szívesen látogatunk meg. Ezeket a honlapcímeket az internetböngésző felső címsorából másolhatjuk ki Windows esetében kijelölés >> másolás >> beillesztés, Linux-nál kijelölés >> egér középső gombja.
Ezek után alapvető formázási műveleteket is végezhetünk - de nem muszáj -, például kategorizálás statikus tartalommal, háttérszín, betűszín módosítása, vastagítás. Ebbe a szöveges dokumentumba van lehetőségünk egyéb dolgokat is beleírni. Mivel később is módosíthatjuk és lecserélhetjük a felhőbe felmásolt fájlt, írhatunk bele jegyzeteket is. Ez a cikk ~ 13.000 karakteres, ami betűkből, számokból, írásjelekből és szóközökből tevődik össze. Körülbelül a fele, olvasható, kezelhető mennyiség egy internetböngészőben is.

II. irány a felhő

Az általunk elkészített szöveges weboldal-fájlt fel kell tölteni a felhőbe, az internetre, hogy bármikor elérhessük, ne legyen feltétel az, hogy a saját számítógépünk előtt ülünk - esetünkben létre kell hozni egy fiókot [regisztráció], mely a korábbi „felhőerdő” cikkben olvasottak szerint a Dropbox-felhőben lesz. Azért a Dropbox-ban, mert ennél a szolgáltatónál megbízható „direkt link” szolgáltatás működik [jelentsen ez bármit is], mely terveink kivitelezéséhez feltétlenül szükséges. A felmásolt fájlt bármikor módosíthatjuk, cserélhetjük a felhőben, bővíthetjük könyvjelzőinket és jegyzeteinket. Az eredeti link, mely a fájlunkhoz vezet, ha azonos néven másoljuk fel, változatlan marad.

III. „titkosítás”: elrejtés és megtalálás

A fenti, sötétszürke hátterű képen bemutatott „saját könyvjelző” felhőbe mentett változatát a nem túl barátságos https://dl.dropboxusercontent.com/m/8274146/fajlNeve.htm linken érhetjük el, amivel nem vagyunk kényelmi szempontok szerint túlságosan előrébb, ha minden egyes alkalommal be kellene gépelni.
Lerövidítjük: a http://bit.do weboldal funkciója, hogy hosszú honlapcímekből rövidet készíthetünk.

Magyarul ezt „urlkurtító” szolgáltatásnak nevezik, de egyelőre nem szerepel a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálján.
A bit.do oldalán bemásoljuk a hosszú címünket, mellyel a felhőbe mentett fájlt érjük el - ezt a Dropbox felhő weboldalán a fájlra jobb gombbal kattintva hívhatjuk elő - és alá megadjuk az általunk elnevezni kívánt rövid címet, íme az eredmény:

http://bit.do/konyvjelzo

A „http://”-t az általánosan elterjedt intelligens böngészők használatakor már nem muszáj beírni, elég annyi, hogy bit.do/…
Mitől titkos? Attól, hogy a rövid címet mi adjuk meg és nem muszáj értelmes, a magyar szótárban szereplő szónak lennie és akár számmal is kombinálhatjuk, mely így már majdnem jelszó bonyolultságú karaktersor, amit az átlagosan motivált internet felhasználó nehezen tippel meg.
A fentiek szerint elkészített saját könyvjelző rövid internetes linkjét a leggyakrabban használt informatikai eszköz internetböngészőjébe kezdőlapként is beállíthatjuk, ugyan úgy minden alkalommal frissülni fog, mint akár egy hírportál, ha módosítunk könyvjelzőfájlunkon és elmentjük a korábbi helyre. Az elkészült fájlt pendrive-on is magunkkal hordhatjuk és akár meg is oszthatjuk másokkal.

Érdekes kiegészítője lehet még saját könyvjelzőnknek vagy kedvenc honlapjainknak a notepad.cc webcímen elérhető szolgáltatás. Felvehetjük a kedvenc oldalaink közé és használhatjuk jegyzetelésre. Ha megnyitjuk az oldalt kapunk egy felületet, amire írhatunk. A saját on-line jegyzettömbünk, melyet jelszó védelemmel is elláthatunk. A címsorban található notepad.cc/… karaktersor az egyedi cím, ehhez visszatérhetünk [ha megjegyezzük] és később is láthatjuk megjegyzéseinket. Így a saját könyvjelzőnket jegyzettömbbel is kibővíthetjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr116600553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása