cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

okoseszközök - fejlett informatikai eszközkészlet

2014. december 29. - gordiuszblog


Okostelefon, tablet, táblagép, Android. A lehetőségek ismerete nélkül nehéz döntést hozni, hogy mennyiben tudná támogatni egy okoseszköz a mindennapjainkat.

adj_cimet_a_kepnek_blg7oo.jpg

Mennyibe kerül egy diktafon? Nagyjából 15.ooo forint. Egy MP3 zenelejátszó körülbelül 6.ooo forint, digitális éjjeli rádiós óra, ami világító számokkal mutatja az időt a sötétben nagyságrendileg 5.ooo, képek megtekintésére használható eszköz, például egy digitális képkeret hozzávetőleg 9.ooo, dokumentummegjelenítő, például elektronikus könyv olvasó, un. E-book mintegy 2o.ooo, egy gyenge minőségű fényképezőgép, mellyel egy nyitvatartást, ruhát, vagy konyhaszekrényt meg lehet örökíteni talán 1o.ooo forintért szerezhető be.
Összesen 65.ooo forint. Ha a fenti termékeket külön vásároljuk meg, akkor minimum egyet, az ébresztő órát, biztosan otthon felejtjük reggel. A felsorolt hétköznapi funkciók alapértelmezetten elérhetőek egy hordozható okoseszközben melyek mellett további, az asztali számítógépen vagy notebook-on [közel 1oo.ooo forint] végzett tevékenységekkel egészülnek ki, illetve különböző környezeti paraméterek mérésével a viselhető technológia területére is belépőt jelentenek.



internet alapú szolgáltatások, táblagépen, okostelefonon:

- böngészés, hírportálok olvasása, honlapok megnyitása
- chat, üzenetküldő alkalmazás
- e-mail-ezés, vállalati üzenetek kezelése és magánlevelezés
- felhőalapú adattárolás irányítása, megosztás és hozzáférés
- GPS, autós navigáció, akár offline is
- időjáráselőrejelző állomás
- közösségi kapcsolattartás
- navigálás térképen, odatalálás valahová az okoseszköz segítségével, on-line és offline egyaránt
- RSS hírolvasó
- szórakozás [internetes játék, videómegosztó, zenei streaming szolgáltatások]
- tanulás, e-learning
- telefonálás az internethálózaton
..

Egyes alkalmazások és feladatok ellátása, ugyan úgy internetkapcsolatot igényel, mint az asztali számítógépek esetében, így, ha nem ingyenes WiFi hálózatot használunk a kommunikációra, a várható költségek kiegészülnek a mobilinternet díjával.


egyéb funkciók, melyeket egy okoseszköz alapértelmezetten kiszolgál:

- elemlámpa, fényforrás
- fájljaink [képek, zeneszámok, szöveges- és táblázatos dokumentumok, PDF..] rendszerezése, kezelése
- fényképezés, kis felbontású videofelvétel
- filmnézés, rövid sorozatepizódok lejátszása a készülék memóriájából
- irodai dokumentumok megnyitása és szerkesztése [*.doc, *.odf, *.ppt, *.xls ..]
- játék, elképzelhetetlen mennyiségű és tematikájú alkalmazás használatára van lehetőség [például januárban a Heroes 3 Androidra költözik]
- jegyzet készítése, például bevásárlólista, de erre van több program is, melyben például kipipálhatjuk, ami megvan
- kapcsolódás viselhető technológiás eszközökhöz
- képek, fotók megtekintése
- „munka”
- naptár, napirend, teendők vezetése
- névjegyzék, címtár kezelése, munkatársak, barátok és ismerősök elérhetőségeinek tárolása
- okostelefon esetében hanghívás és SMS üzenet küldése
- olvasás, e-könyvek, PDF, szöveges dokumentum..
- óra és ébresztő funkció, akár éjjeli üzemmódban
- számológép
- tárhely fájljainknak, képeinknek, a kapacitás növelhető un. memóriakártya behelyezésével
- sportteljesítmény mérése, például lépésszámláló
- zenehallgatás útközben vagy hangrendszer csatlakoztatásával
..

Egy táblagép [tablet] nagyobb kijelzővel rendelkezik, mint egy okostelefon, amúgy, mindkettő „okoseszköz”: Android operációs rendszert futtat, kezelőfelülete és funkciói megegyeznek.

A mindennapi szükségleteinket és tevékenységeinket mára már magától értetődő módon információtechnológiai eszközök segítik. Az eddig helyhez kötött, illetve asztalt és széket igénylő számítógép feladatait tenyérnyi eszközök végzik el. Korábban, ha a metrón utaztunk, közösségi közlekedésben és közösségi élményben volt részünk, ma a legtöbb ember mást hall és mást lát, mint az utazótársai. Bizonyos szempontból az utazásra fordított idő már nem számít feltétlenül kieső időnek. Sokak kezében ott van egy könyvolvasó vagy telefon, melyből például zene szól vagy nyelvtanfolyam hanganyaga.


példa
ként hozok fel egy Android rendszeren futó alkalmazáscsokrot, melyet egy 4 éves használ:

- fájlkezelő program
- régi, archivált diafilmek megtekintéséhez képnézegető
- zenelejátszó, melyen altatók, mesék hallgathatóak
- mesefilmek nézésére internetböngésző és videólejátszó
- rajzolóprogramból három is
- két egyszerű fejlesztőjáték
- fényképező alkalmazás

olyan alkalmazások melyeket más használ, ha kölcsönadják neki a készüléket:

- irodai programcsomag
- RSS hírolvasó
- szövegalapú böngésző
- PDF-olvasó
- jegyzetfüzet

Látható, hogy nem igazán merül fel a mindennapi használattól eltérő igény, esetleg csak a rajzolóprogram esetében.
Azonban sokan, sokféleképpen, különleges feladatokra használhatjuk eszközeinket, mások a mindennapi igények.
Van aki az egészségügyi ellátás területén érzi szükségét paraméterek mérésének vagy diagnosztikai alkalmazásnak, ejtőernyős és magasságot, sebességet mérne, e-könyveket hordoz magával, sokat olvas utazás közben, internettelefont használ, programoz, informatikusként a szerverek rendelkezésre állását ellenőrzi 7/24 órában, bevásárlólistákat és jegyzeteket készít, folyamatosan közösségi kapcsolatokat ápol, méri a vérnyomását, GPS-en követi a menyétjét okoshám segítségével, kedvenc játékai vannak és azokkal múlatja az időt..
Minden igényre találhatunk alkalmazásokat, melyeket telepítünk és használunk, ha elégedetlenek vagyunk, eltávolítjuk, másikat keresünk.
Egy disznóvágásnak megvan a szépen megkomponált folyamata, boldogulunk okostelefon nélkül is sok éve, de itt is hasznos lehet egy eszköz, akárcsak fotózni, élményt megosztani vagy hajnalban világítani.. a felhasználási módok sokszínűsége, csak fantázia kérdése.

A számítógépek evolúciója és az informatika fejlődése során eljutottunk oda, hogy hordozható, nagy teljesítményű, több processzoros eszközeink alapfunkcióit saját magunk igényei szerint terjeszthetjük ki.
A mobiltelefonokon, a személyi számítógépekhez hasonlóan operációs rendszerek futnak, melyeket célprogrammal alakíthatunk. A napi, mára megszokássá vált mobilon végzett teendők [böngészés, bevásárlás, munka, játék..] mellett, a nem szokványos feladatokra is találni un. alkalmazásokat, programokat. Kisebb-nagyobb műhelyekből kikerülő egészen speciális szoftverekkel végezhetünk el olyan, akár az egészségügyi szakellátás területén jelentkező feladatokat, -szolgálhatunk ki különleges igényeket, melyek az általános diagnosztikától a sürgősségi betegellátáson át az orvoslás napi adminisztrációs feladatait is magában foglalják.

Nem csak az informatikai eszközök fejlődnek, változik az ember is. Ha a lehetőség adott arra, hogy valamit könnyebben/gyorsabban megtegyünk, amennyiben szükségleteink ezt diktálják, kihasználjuk az alkalmat.
Alkalmazzuk a fejlett informatikai eszközkészletet. Ahhoz, hogy értesüljünk a technológia vívmányairól és arról, hogy egy addig akár 40 perces, helyhez kötött cselekménysort 4 perc alatt bárhonnan, akár sorban állás közben elvégezhetünk, követnünk érdemes az információs és kommunikációs technológia változásait.

Egy Android operációs rendszert futtató táblagép vagy okostelefon lényegében bármire képes, de leginkább nagy segítség lehet a hétköznapokban, köszönhetően annak, hogy a különböző programok, un. „app”-ok száma átlépte az 1.ooo.ooo darabot és az 5o.ooo.ooo.ooo.ooo letöltés tükrében a folytonosság garantálható.
Tudnunk kell a lehetőségről, mert azok ismeretében leszünk képesek eldönteni, hogy miben tudja szolgálni a munkánkat és a magánéletünket a telefon, ami már nem telefon, hanem személyi asszisztens, röntgen, médiaközpont vagy akár virtuális játszótér. S mindez egyben, mindaz, amire szükségünk van a reggeli ébresztőórától, a nap végén, csendes üzemmódra váltó, energiatakarékos módon akár alvásifázis monitorként funkcionáló készülékünktől.

egy érintőképernyővel szerelt okostelefont, a megfelelő applikációval és szenzorokkal, ha beteszünk a pár hónapos gyerekünk alá, felhívhatja házastársunkat, amennyiben nem tapasztal légzési mozgást, -hangot

egy elsősegélynyújtó, egyedi azonosítást követően [medical ID-szám, QR-kód..] telefonjával felolvastathatja az utcán talált eszméletlen ember kórelőzményét, gyógyszerszükségletét


tartalomfogyasztás és irányítás

A táblagép [tablet] tartalomfogyasztásra való. Azt érthetjük ez alatt, hogy leginkább nem mi állítunk elő tartalmat az okoseszközön, azaz nem gépelünk, kattintgatunk sokat – nem írunk dokumentumba, táblázatba, nem szerkesztünk vele napi 8 órában weboldalt, nem tervezünk, nem rajzolunk vagy szerkesztünk képet, hanem a mások által előállított információt ismerjük meg.
Köszönhető ez leginkább annak, hogy egy érintőképernyőn történik az eszköz irányítása, melyen ugyan úgy rá tudunk mutatni valamire, elindíthatunk applikációt ikonnal és a virtuális billentyűzeten írunk.
Az érintőkijelzővel szerelt készülékeket gesztusokkal, kézmozdulatokkal és szenzorokkal irányítjuk.


mindennapi használat

Az Android operációs rendszer egy másik nagy sikerű előd technikai alapjain nyugszik mely a Unix-Linux kernel. A felhasználói felület nem emlékeztet az asztali Windows-nál megszokottakhoz, így, csak úgy, mint amikor Linux-ra térünk át, valami újat, hosszútávon kifizetődőbbet kell elsajátítanunk, megtanulnunk. Ezért fontos szempont, hogy legyen a környezetünkben egy tapasztalt felhasználó, aki a kiválasztott rendszer [Android, iOS, Windows Phone/Mobile..] esetén tutorként támogathat minket, segít a kezdeti lépéseknél és beállítja a készülékünket a felmerülő igényeknek megfelelően.
Hordozható mikroszámítógép esetében is kockázatoknak vagyunk kitéve, amint csatlakozunk az internetre vagy esetleg készülékünket kölcsönadjuk másnak. Ezen a platformon szintén lehetőségünk van védekezni antivírus programmal, fájltitkosítással, tűzfallal és elővigyázatos viselkedéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr857019549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása