cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

cogito ergo incognito

2015. szeptember 27. - gordiuszblog

 

Descartes szerint, amit érzékelünk és azonosítunk: minden csak illúzió. A megtévesztés szándéka mindennapos. Ez ellen a gondolkodás napi gyakorlatával és az összefüggések megismerésével szállhatunk harcba.
A descartes-i tétel alkalmazható az információvédelem területén is, a módszeres kételkedés a megismerési folyamat része.

deckard.gif

ígéretek

A reklámok alapján fogyasztó ember abban kap megerősítést, hogy a választása esetén ő gazdagnak, szépnek, fiatalnak, sikeresnek, valamint divatosnak és dinamikusnak fog tűnni..
És mások ezt megkérdőjelezhetetlenül elismerik majd.

Az önállóan fogyasztási cikket választó ember azzal áltatja magát, hogy költséghatékony, tudatos, alapos, környezetbarát, aprólékos.. hübrisz, polihisztor, reneszánsz ember - csak úgy, mint az előző kategória.
De mások ezt nem értik, ami az ő bajuk.

falusi rántotta

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tarthatunk csirkéket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a mi rántottánk nem tartalmaz vegyipari termékeket, jót tesz az epénknek, egészséges, legfinomabb, legsárgább..
De nem mindenki tarthat csirkét, ismerheti egy fájltitkosító algoritmus programkódját, egy operációs rendszer rejtelmeit, egy frissítés hatását..
Bizonyos dolgokat el kell hinnünk, ahhoz, hogy helyünk legyen a működő világban.

El kell hinnünk, hogy a titkosító titkosít, hogy a titkosítást nehéz és hosszadalmas feltörni, hogy vannak szervezetek, akik vigyáznak az adatainkra [tanúsítványkibocsátok, Electronic Frontier Foundation, Fraunhofer, ICANN..], hogy a leveleinket nem olvashatja el bárki, a nyílt forráskód nem beszél haza és nem lop személyes adatokat, illetve a közösségi média tartalmaink sem nyílt adatbázisai a reklámügynökségeknek..

de mindezek, csak ígéretek - szemben a rántottánkkal

„.. inkognitó mód a webkávézóban..”
CIO

Egy informatikai igazgató véleménye szerint az internetböngésző privát, un. inkognitó módja megfelelő választás egy internetkávézóban.
Meglehet, mert van HTTPS például, de az inkognitó mód a gépen ígér nyomtalan böngészést. Az adatcsomagok elfogása- vagy a billentyűzetleütésfigyelő szoftver ellen nem kínál lehetőséget.

homo promise

Nem kíváncsi miránk senki, hiszen mi nem vagyunk olyanok, mint..

- védett személy
- döntéshozó
- kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználó
- valaki, akire más megharagudott
- cyberbullying
- valaki, akire más féltékeny
- [munkavállaló, mint belépési pont egy szervezethez, valaki, aki elmegy orvoshoz, online vásárol, netbankol..]

descartes2.jpg

Vagy talán mégis? Azokban az időkben, amikor szégyenkezés nélkül, nem kell elballagni egy könyvtárba, hanem pillanatok alatt kideríthető, hogy hogyan kell leírni azt, hogy „descartes-i” vagy csak azt az összefüggést kell elsajátítani, hogy Google Translate szolgáltatással érdemesebb mások munkáját bemutató fórumokon arról olvasgatni, hogy hogyan lehet feltörni egy internetes fiókot, azaz nem kell szakértelem, csak az információ helyét kell megtalálni és a nyelvet dekódolni - de persze azért akadnak még kihívások, például kikeveredni egy 7o szavas, 5oo karakteres mondatból.

Egyre nagyobb jelentősége van az önálló adatvédelemnek, a kor technikai lehetőségei mindenkire nagy felelősséget helyeznek, sajnos ehhez lassan muszáj mindenkinek értenie egy kicsit [reneszánsz ember]. Tanulás, élethosszig vagy akár ki is lehet hagyni a gyorstalpalót és biztosra menni, elvonulni, vállalni a kényelmetlenségeket, kinek-kinek értelmezése szerint:

megjelent a Tails 1.6 - anonimitás, pendrive-ról indítható komplett operációs rendszerrel [az ígéret szerint..]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr17842682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása