cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

embertracker evangélium

2016. október 18. - gordiuszblog

Történt nemrég' tulajdonképpen sajtóvisszhangot kapott nemrég. Merthogy ilyesmi folyamatosan akad, csak esetükben írtak róla még itthon is, hogy egy marketingügynökség, most épp a GeoFeedia nevű, egy tengerentúli rasszista gyilkosság kapcsán kirobbanó helyi zavargás alkalmával átadta az utcai harcosok adatait a hatóságoknak.

buonarroti_stpeter_b.png

Aki egy bizonyos területen tartózkodik, azt van lehetőség azonosítani az okostelefonja alapján. Nem csak GPS-lokációval jelhírként, hanem nevesíteni a bejelentkezett közösségi profiljai alapján:

Béla, látom, hogy ott vagy! Gyere haza - kész a paprikás krumpli!

Nem feltétlenül az a vita tárgya, hogy egy elfajuló esemény alkalmával a rend visszaállításán fáradozóknak álljon rendelkezésére minden lehetőség, hanem az adatok hozzáférésének szabályozatlan módszere. Az adatok gyűjtése, jogosulatlan kezelése - a régi nóta.

user evolúció


Tegyük fel, hogy mi kedves egyetemisták vagyunk, szépen iskolába járunk, némi művészeti tevékenység, sport, semmi extra. Fogyasztunk is, ahogyan az elvárt - vágyakozunk az új mobiltelefonok után és ezerrel pörgetjük a közösségi médiát, nomeg bámuljuk a tévét és elhisszük a fényét..

Mi van akkor, ha a kényelmesnek ígérkező kispolgári életünkbe valami folytán hiba csúszik? Egy elhamarkodott gondolat, néhány rosszul megválasztott barát vagy önmagunk teljesítőképességének hibás megítélése egy kitörési kísérlet kapcsán? Senki nem születik bűnözőnek. Egyszer csak megtörténik, úgy hozzák a körülmények. A fergusoni események alkalmával nem felfegyverzett terroristákkal kialakult tűzharc miatt vonultak utcára az emberek, hanem innen annyit lehet tudni, hogy egy túlsúlyos, fegyvertelen, walkman-fejhallgatós 18 éves hátba lövése miatt. A tinédzserek híresen udvariasak, nagyot hibázhatott - hat lövést kapott.

Akiket ez esetleg zavart, rokonok, környékbeliek - hangot adtak ennek. A zavargások helyszínén lévő emberek internetes profiljait pedig bemérte a GeoFeedia és átadta a rendőrségnek.

Az adatelemzés és adatgyűjtés területén vannak nagy hírű szereplők. Például állami szférában a Palantir vagy kereskedelmiben a Facebook. Bizonyos, hogy lezárt képernyővel is több ilyet fel tud sorolni bárki..

A GeoFeedia egy divatos kis cég, marketing tanácsokat ad, vásárlási trendeket elemez. Ezért kapott adatokat, amiket másra használt fel.

bloody_sunday.png

Ő a harmadik fél, akinek, ha nem adják át az adatainkat, örülünk a használati feltételek elfogadásánál. Az Instagram, Facebook, Twitter adatbányász alvállalkozójaként olyasmiket bogarászik, hogy adott területen érdemes-e lacikonyhát nyitni, például gyakori-e a lépésszámláló-felhasználó, egy ilyen üzleti terv megtérül-e valaha? Lehetséges, hogy időben és adminisztrációs szempontból a kis cég adatait könnyebb volt igénybe vennie a hatóságoknak és nem kellett a nagy cégek információbiztonsági szabályozásaival bajlódni. Elméletileg az adatszolgáltatók, mióta írtak róla, megszakították a kapcsolatot a szivárogtató GeoFeedia-val.

Játsszunk el a gondolattal, hogy azok alapján az adatok alapján, melyeket naponta kiadunk magunkról, hogyan változhat meg a társadalmi státusunk baj esetén, ha a dolgok nem úgy alakulnak, mint terveztük?

nézőpontok

 

Az a baj, hogy vannak nézőpontok és bizonyos, hogy a másik nézőpontjával nem feltétlenül értünk egyet, ha rajtunk csattan a kardlap..

after

before

arab álöltözetben terrorista fogorvoshallgató
drónpilóta bombázó harci-drón és/vagy kukkoló Paparazzo építészhallgató és informatikus haverja sokat ivott a fotóscsajjal
éles kanyar stimuláló entaktogén sportos
férfiak lengében meleg demonstráció calisthenics
fut menekül sportol
házibuli bombagyár születésnapi meglepetés
kis éji zene csoportosan elkövetett garázdaság szerenád
más pénztárcájában kotorászik tolvaj szerencsés megtaláló
meztelen képeket küldözget pedofil kismama
neten keres fegyverbeszerzés tudatos vásárló
páran összefutunk zavargás flashmob
pengehosszúságot meghaladó eszközzel késel vadkörtét szed
sok emberrel találkozik drogdíler véleményvezér
sísapka rabló sísapka
elégedetlen tömeg államellenes tüntetés már megint nem jár a 6-os

 

Ha tüntetni megyünk, kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat.

 

Az arcfelismerő szoftverek ma már kiemelkedő pontossággal dolgoznak. Persze ha van kamerakép. De egy váratlanul felbukkanó horgászsapka ellenére az okostelefonokon keresztül 1oo%-os pontossággal kinyerhető, hogy hol és bejelentkezéseink alapján kik vagyunk. Nem csak a GPS adatok azonosítanak, hanem a cellainformáció is, mivel a telefonszámunk feljelentkezik a közeli adótornyokra.
A kamera és a mikrofon távoli bekapcsolása még csak a filmekben van, a hírekben egyelőre nem. Igen, a lépésszámláló is az.. - nézzünk körül, látunk valahol vonalbírót?

Az adataink védelemének nem az az elsődleges célja, hogy rejtőzködjünk, hanem például az, hogy rendelkezhessünk felettük, ha esetleg fordul a kocka vagy harmadik félhez kerülnek.

TOR, az otthon melege

 

A TOR-böngészőt nem azért találták ki, hogy ott játszhassanak a bűnözők, hanem azért, hogy biztonságosan internetezzünk. Ha nem veszünk tudomást az adataink szivárgásáról, akkor inkább tegyük jobbá a világot és ne használjunk internetet.

A nyilvános internet egy csillogó-villogó pláza, ahol hangosan szól a rádió, demonstrálhatjuk létezésünket, vásárolhatunk, fogyaszthatunk szolgáltatást és embert. Vannak, akik erre nem kíváncsiak. Ők azok, akik nem akarnak fogyasztani, nem néznek tévét, a bénák. Megkockáztatom, mára a TOR a normális közeg. Ott nincs hajtóvadászat az adatainkért, vásárlóerőnk feltérképezéséért és lekötéséért.
A TOR automatikusan blokkol egy csomó olyan rejtett analitikát és metaadat gyűjtögetést, amit a nyilvános internet, a maga egyszerűségével rászabadít boldogra, boldogtalanra.

A nyilvános interneten is vannak egészen oda nem illő weboldalak.
Aki a hírhedt TOR-böngészőt használja, az esetek nagy százalékában nem fegyverért megy be a dark web-be, hanem békességért és nyugalomért - itt nem kell felöltözni és sminkelni, a TOR-hálózat a mackóalsósok territóriuma, az unalmas normálisoké. Szokás mondani, hogy otthon, mindenki azt csinál, amit akar, csak tartsa a négy fal között. Igen, ez a TOR hátránya is, a .onion szabadsága. A TOR hálózaton nem a gonosz .onion címvégződésű feketepiacokat szokás feltétlenül látogatni, hanem ugyan azokat a helyeket, mint a nyilvános web használata során. Az anonimitást biztosító webelérés ezen formájának hasonlóan a szórakozás és kommunikáció: hírek, zene, e-mail a célja, csak a ráépülő vigécek nélkül. Ugyan szerencsére Európából nézve összeegyeztethetetlennek tűnik, de a dark weben működik a Facebook is.

Az emberkereskedő oldal speciális címe csak TOR böngészőből érhető el:

https://facebookcorewwwi.onion

Mindenhol találkozhatunk hasonló ocsmányságokkal, a nyilvános weben és már otthonainkba is beférkőzik - a TOR-böngészőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9311815601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2016.10.19. 01:23:11

Technikai megjegyzés: kikapcsolni a telefont nem elég, a legbiztosabb, ha kiszedjük az akkumulátort és a SIM kártyát is.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.19. 06:05:11

@Treff Bubi: Az aksit, kérlek az aksit. A telefonnak is van egyedi száma, nem csak a SIM-nek. Az a kérdés h a telefonban nincs-e egy pici állandó aksi, amit nem tucc kiszedni. Simán elrejthetnek benne egy jeladót. Leg1űbb h nem viszel magaddal semmi elektronikus cuccot.

2016.10.19. 06:05:19

@Treff Bubi: volt már valaha okostelefonod? :)

kvadrillio 2016.10.19. 08:04:01

URIZÁLÁS HELYETT EZT KELLETT VOLNA MEGCSINÁLNIA A KORMÁNYNAK...

2016. 9. 29. 14:59|Utolsó módosítás: 2016. 9. 29. 15:02|VG Online | Vállalatok
Árcsökkentésre kötelezi Brüsszel a magyar kormányt
Harminc százalékkal is csökkenhetne a nagysebességű internet bővítésének ára, de még nem ültették át a magyar jogba az ehhez szükséges uniós szabályt.
Cikk nyomtatása

Az Európai Bizottság 18 másik tagország mellett Magyarországot is felszólította, hogy hajtsák végre a nagy sebességű hálózatok lefedettségéhez kapcsolódó árcsökkentést.

A cikk a hirdetés után folytatódik
Mint írták, egy uniós irányelvnek a végrehajtása nyomán a nagy sebességű internetkapcsolat bővítési költségei akár 30 százalékkal csökkenhetnek. A tagállamoknak 2016. január 1-jei határidővel kellett a nemzeti jogszabályokba ültetniük az irányelvet.

A Bizottság az ezt nem teljesítő 19 tagállamnak ma küldi az utolsó figyelmeztetést. Így Magyarországnak is jelenleg két hónapos határidő áll rendelkezésére, hogy értesítse a Bizottságot az uniós intézkedések nemzeti jogszabályokba történő megfelelő átültetésérő. Ellenkező esetben a Bizottság az uniós kötelezettségszegési szabályzat szerint az Európai Bíróság elé terjesztheti azokat és pénzügyi szankciókat indítványozhat.

Phteven 2016.10.19. 08:09:01

A telefont kikapcsolni tökéletesen elég.

Mérnork 2016.10.19. 08:17:39

"helyi zavargás alkalmával átadta az utcai harcosok adatait a hatóságoknak."
Nagyon helyes. Lehessen normálisan, arcot felvállalva tüntetni.
Viszont az összes kis kötsögöt, aki maszkban nekiáll törni-zúzni, köveket/molotov koktélt dobálni simán le kéne lőni.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2016.10.19. 08:33:44

@Mérnork: Kezdhetik a népszavazási kérdés leadását megakadályozó kigyúrt kopaszokkal.

2016.10.19. 09:07:18

Akkor ne álljunk meg félúton és lőjünk le mindenkit, aki nem tetszik!

2016.10.19. 09:28:05

@Treff Bubi: Ritka ma mar az olyan okostelefon aminek kiveheto az akkuja :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.19. 14:32:11

"Az arcfelismerő szoftverek ma már kiemelkedő pontossággal dolgoznak."

Egy kontrasztos színú szemüvegkerettel nem tudnak megbírkózni. Vagy elég egy vastag keret is.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.19. 15:32:22

Már csak négy nap !

Emlékezzün kegyütt hogyan verette meg Gyurcsány Ferenc kerek 10 éve a magyar honfitársait, csak mert mást merészeltek gondolni a világról.
Mert kifütyülték.
Íme:
www.google.hu/search?q=rend%C5%91ri+t%C3%BAlkap%C3%A1s+2006&espv=2&biw=2133&bih=1100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiEoPep_ebPAhXIvRQKHQi4DfoQ_AUIBigB&dpr=0.9

---------
Most azok mennek majd fütyülni, akik 10 éve a rommávert tüntetők képein örömködtek.
Ennyit tudnak meg a nevüket.

gmihaly621 2016.10.19. 16:31:00

A Kossuth téren most épp' alig van térerő, a többi pedig bakfitty.
süti beállítások módosítása