cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

a bloatware-gyár

2017. november 22. - gordiuszblog

bloatware:

(blōt´wãr) (n.) i tsi - USA: bloʊ't-we'r UK: bloʊt-we'r
technology: adware, crapware, junkware, malware, scareware, software, spyware

Gyárilag előtelepített alkalmazás [OEM]. Nehezen eltávolítható hulladék applikáció, mely a háttérben futásával indokolatlan teljesítménycsökkenést okoz, illetve személyes adatokat szivárogtat a gyártó szerverei felé.

bloatware-sarkany.png

     - Túláradó szeretettől átitatott szakmai nagyrabecsüléssel köszöntöm a sikeres telekommunikáció vezető kollégáit az idei 15. évértékelő kongresszuson! Rögtön át is adnám a szót elnökigazgató úrnak.
     - Tisztelt régiós termékmenedzser és vezető értékesítő kollégák, kedves hölgyeim! A mai találkozó apropója, hogy ugyan a kivetített Gantt chart mátrixoknak megfelelően sikeres első félévet zártunk, cégünk zászlóshajójának értékesítése a tervezetteknek megfelelően halad, azonban üres a kassza!
Azért gyűltünk most itt össze, hogy egymás szavába vágó ötletelés keretében rendezzük cégünk pillanatnyi likviditási gondjait. Gondolok itt az önök szerény negyedéves bónuszaira például és arra, hogy a Tervezett Elavulás Üzletágnak köszönhetően két évig működő készülékeink eladásai nem fedezik költségeinket. Nem utolsósorban akkor már nem én leszek az elnökigazgató, így hát tessék - várom az ötleteket, miből tudunk pénzt csinálni?
     - Jöjjenek divatba újra a gombok!
     - Remek, kérem írjunk fel minden ötletet a kockás füzetbe. - Mondják, csak mondják, bátran, előre!
     - Csináljunk úgy, mintha bevezetnénk a 4k és az 5g következő generációját! - Jöhet a 8k és a 2oG, valamint a VR 2.o!
     - Csodás, pazar, első körben a Számfejtés Üzletágra szignóznám SWOT-dialízisre.
     - Rendezzünk gyűjtést a gyerekmunkások között! Adakozzanak az ügyfélgyerekeknek karácsonyra!
     - Ön sziporkázik!
     - Legyen újra antenna a mobilokon meg legyen kihajthatósos!
     - Káprázatos, megvizsgáljuk!
     - Adjuk el az online frontkamerák streamjeit szekszcsetnek a darkweben!

     - Bizarr, de ez a projekt már termel - szerény fejlesztésem.
     - Telefonmarketing!
     - Közel volt, értettem. [Dab!]
     - Bányásszunk kriptovalutát az ügyfelek készülékein! Ezzel közvetve a Detonátor Üzletág is fellendül, mert gyorsabban merülnek majd az akkumulátorok.
     - Bűbájosan konstruktív, beleszerettem!
     - Marketingeljük meg, hogy a mi készülékeink wifi-je szén-dioxid elégetésével csatlakozik! - Ez környezettudatos, ami manapság rendkívül divatos!
     - Tisztelt vezető kollégák, én már hallom csilingelni a bónuszokat!
     - Reklámokat suttogó párna!
     - Valószerűtlenül szédítő elgondolás!
     - Lopjuk el az ügyfelek gondolatait és váltsuk reklámra!
     - Pontosabban?
     - Vannak azok a kis színes képek a telefonon..
     - Ikonok! - Matrica?
     - Nem, az az applikáció, az Applikáció Üzletág a felelős!
     - Igen, nos a zseniális stratégia szempontjából lényegtelen színes akármik, lehet nyomkodni. - Ezek gyűjtsék be az összes nyomkodást! Aztán adjuk el a nyomkodásokat a baráti adatbrókereknek. Utána vásároljuk vissza, mint költségsor és reklámozzunk random mindent, személyre szabott, értékteremtő és előnyös ajánlatok címén.
     - Szeretem Önöket, mi egy igazi nagy család vagyunk! Ezt én megvettem, menjünk a wellness-be

 

porcelán az elefántboltban

Amikor a karácsonyfa alatt, verejtéktől és gesztenyés pulyka foszlányoktól maszatos kézzel kibontjuk az új mobilt, egész biztosan gyönyörű. Gyönyörűbb, gyorsabb, divatosabb, mint a tavalyi. Ez egyértelmű. Ilyenkor azonban csak az értékesítési folyamat elején járunk a gyártó idővonalán. Lehet még tokot, fülest, ceruzát, mSD-t.. venni, hivatalos márkaszervizbe hurcibálni a készülékünket, ha elromlik, leesik.. Ami viszont egy biztos pont, folyamatos kapcsolat a gyártó és ügyfele között, az a telefonra gyárilag telepített bloatware applikáció.

Előtelepített bloatware-ből akár 5o db. applikáció is helyet foglalhat egy okostelefonon vagy tableten. Feladatuk az adatgyűjtés, és közösségalkotás címén a kapcsolattartás, hogy saját vagy harmadik fél kedvező ajánlatát célba juttathassák.
Az Android a személyi számítógép gyártóktól örökölte ezt a hozzáállást. A „trial” programok tárhelyet foglalnak és a memóriát is pazarolhatják futásukkal, esetenként nehezen eltávolítható módon a firmware-ig rágva magukat a rendszerbe. Jelenlétükért sok esetben külsős fejlesztők a közvetett felelősök, akik minimális összeggel igyekeznek kompenzálni az értékesítés amúgy kényszerűen alacsony árrését.

példák a bloatware appok sematikus elnevezéseire, kulcsszavak:

1oo% free.., adattovábbítás [data transmission], AR, backup, booking, books, chat, chatOn, cloud, cloud/mobil print, connect, demo, event, flipboard, game, gear, gyártó neve.., health, hub, időjárás, interactive, kőkorszaki fájlkezelő, link, live, memo, my.., news, party, pay, planner, preload, reader, share, secret, simple, social, sns, story, super, support, sync, talkback, tracker, ..tv, utasbiztosítás, varázsló, VR, widget..

Bizonyos digitális higiénia szintet alkalmazó geek-ek között az alábbiak is a bloatware kategóriába sorolódnak:

Amazon, AT&T, Dropbox, Facebook, Instagram, Netflix, Shazam, Spotify, telekom cég appjai, TripAdvisor, tts, Yahoo, Zinio, Verzion..

A keményvonalasok pedig még az un. GAP-októl is megszabadítják készülékeiket, amin minden személyes adatuk átfolyik:

Chrome, Drive, Gmail, Google Play, Google Play Játék, -Könyvek, -Újságok, -Zene, Google+, Hangouts, keresés, kontaktok, naptár, térkép, YoutTube..

Ha valamelyik gyári bloatware-re szükségünk lenne, pld. célprogram [Facebook] vagy egy funkcionalitás szükséges, akkor is szedjük le és telepítsük újra tiszta forrásból. A célprogramoknál egyértelmű, mert egy márkanevet kell csak bepötyögni. Funkció szempontból pedig bizonyosan lesz választék, találhatunk sokkal jobbat is adott feladatra, mint amivel a gyártó megkínált minket.

A gyári tárcsázót és az alapértelmezett üzenetküldőt is érdemes lehet lecserélni - ezek lehetőséget biztosítanak például a helymeghatározásra. Ebből az következhet, hogy a közeli boltos elkezd integetni nekünk, hogy nála épp akciós a wakame, amire az előző héten kerestünk rá.

bloatware-szemek.png

 

Doktornő, maga mit javasol?

Ha hagyományos úton nem szabadulhatunk meg ezektől [leállítás, letiltás, törlés] - rootoljunk. A legkörmönfontabb bloatware-ek eltávolítása igen nehézkes.

A reklámokból csordogáló matricamárka fétiseket megcélzók esetében nincs szükség beavatkozásra. Aki valamifajta státuszt szeretne szimbolizálni egy telefonnal, annak teljes mértékben igaza van, a hitelt is megéri, az a telefon pont jó lesz és irigylésre méltó, csúcstelefon, jajdeszép, zászlóshajó..

Aki elemében kívánja érezni magát a weben [föld, tűz, víz, levegő, web], átvenné a gyeplőt, érdekli az adatvédelem vagy elgondolkodott már azon, hogy vajon a sertés miért kap ingyen tápot, azoknak természetesen van megoldás. Rögös úton ugyan, de ez egy ilyen műfaj.

 

CyanogenMod

Talán már sokaknak egyértelművé vált, nem a szén-dioxid elégetésével terjengő wifi a környezettudatos, hanem a mértékletes fogyasztás, úgyis mint a társadalomnak, a környezetnek is hasznára válik.
A néhai CyanogenMod operációs rendszert az XDA fejlesztői kotyvasztották. Projektjük lényege egy olyan Android telefonokon futó operációs rendszer, ami teljesítmény optimalizált, mentes a gyári bloatware-ektől, Google-szinkrontól, vásárlás vallást támogató applikációktól.. Egyszerű kezelőfelülete a sötét Holo témával egészen a 13-14. verzióig jutott. Utána piaci nyomásra megszűnt. A betyárromantika átültetésre került egy más nevű forkba. A Lineage januárban indult. Jelenleg csak néhány hobbikészülékre érhető el, viszont folyamatosan támogatott biztonsági frissítésekkel.

A mértékletes fogyasztásra van lehetőség, de erős motiváció kérdése, mert tanulni kell, belemerülni a mobilok, az Android képlékeny és szabad lelkivilágába.
A tervezett elavulást sikeresen túlélő egyedek a használt telefon piacra kerülnek. Innen válogatva nagy eséllyel találunk olyan készüléket, amire akad Official vagy Unofficial CyanogenMod. Vannak renegát fejlesztők, akik még ma is tökéletesítik főzött ROM-jaikat, de kompatibilitás esetén a Lineage rendszerek is jobb választásnak bizonyulhatnak a gyárinál.

A boldogult CyanogenMod telepítés során hozza magával a root jogosultságot, de ez ilyenkor már csak arra jó, hogy tűzfallal védjük az esetlegesen már nem frissülő rendszerünket, azaz tűzfallal vágjuk el az általunk telepített offline appokat a frissítésektől, C&C szerverektől.

Ha nincs CyanogenMod a készülékünkre, akkor a feltörés, az un. root-olás után bármilyen appremover programmal kitakaríthatjuk belőle a bloatware-eket. És beállíthatjuk a tűzfalunkat is, talán a root a legegyszerűbb megoldás.

A root nem egyenlő az unlock-kal. Ez utóbbival nem kell már foglalkozni, a kártyafüggetlenítős üzletnek befellegzett - a szolgáltatók ingyen, gyorsan oldják fel a készülékeket.

A CyanogenMod használata arra is lehetőséget biztosít, hogy egy elavult, sérülékenységekkel terhelt készülék biztonságosan, korszerű kezelőfelülettel akár még két évig is telefonként szolgálhasson tovább.

bloatware-munch-scream-install.png

BloatwareOS

Sokan, sok helyütt megírták már, hogy az asztali operációs rendszer is hajlamos bloatware-ként viselkedni. Ez szakmai körökben vita tárgya. Nem az, hogy hajlamos-e, hanem az, hogy azért emellett vannak még értékelhető tulajdonságai, melyek miatt esetleg helye lehet például vállalati környezetben. Professzionális kontroll mellett nem biztos, hogy megérdemli a bloatware billogot.

A PC-gyártók a legjóindulatúbb operációs rendszeren is hajlandóak kockáztatni. Mint például a korábbi Superfish esszencia esetében, ami a webes tanúsítványhitelesítési szolgáltatást igyekezett manipulálni.

A telemetria címén végzett adatgyűjtés, háttérelemzés és hirdetésajánlás a Windows 1o-zel vált a mindennapok részévé. Az adatgyűjtés azonban a népszerű Windows 7-be is bekerült. A Windows 7 SP2, lánykori nevén "convenience rollup" frissítőcsomag a talán megbízhatóbbnak hitt korábbi verziót is megfertőzte.
Dönthetünk természetesen úgy is, hogy kikapcsoljuk az adatgyűjtést. Egy frissítés pedig meg is változtathatja ezt a döntésünket.

Sokkal szakmaibban is, kevéssé populárisan is írtak már ezekről az adatmezőkről korábban. Például arról is hogy az adatgyűjtés mit is jelent.

~ 3o személyes azonosítót
~ 15o profilalkotásra alkalmas összetevőt

Végezetül álljon itt most az a lista, amit felhasználóiról nem tud a Microsoft Corporation:

- lábméret
- magasság, ez az adat csak tippelhető

És mi lesz akkor, ha a személyes adataink szivárognak és még a lábméretünket is hirdetésalgoritmusok elemzik?

sáskák, szúnyogok, böglyök, égből potyogó halak és békák, dögvész, hólyagosan fakadó fekélyek, jégverés, tetvek és sötétség

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5413343887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása