cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

kalózok kincse - Pirate Pay

2017. szeptember 18. - gordiuszblog

- a reklám rossz
- a mikrotranzakciós donáció jó, csak fejleszteni kell
Új megoldásként itt a számítógépek parlagon heverő kapacitásának bányászattal történő hasznosítása.
Az internetes tartalomipar támogatásának új módszere.

A világ legegyszerűbb és legkényelmesebb hozzájárulási módja, hogy nyitva hagyunk egy böngészőfület, miközben tovább internetezünk, dolgozunk vagy például filmet nézünk. Mindez akár karitatív támogatásra is lehetőséget biztosít, de az eltervezett jövőben egy doboz tejföl is fizethető így a sarki vegyesbolt honlapjának címén ücsörögve.

Az új technológia abból áll, hogy megnyitunk egy weboldalt és a lapon dolgozó kód egészen minimális kriptovalutát termel a tartalom előállítójának, költőnek, bloggernek, újságírónak, hírcsatornának, kórháznak..

Kiemelkedő fejlesztés tesztelése fejeződött be a The Pirate Bay nevű oldalon. Ez a felnőtt tartalmakhoz hasonlatosan a senki által nem látogatott kategóriába tartozó oldalak egyike. Jó terepnek tűnt a 24 órás kísérlethez.

coin-hive_pirate-pay.jpg

Mindez majd 19 éve kezdődött. Az un. SETI@home/BOINC projekt a közreműködő szerver adminisztrátorok és felhasználók személyi számítógépeinek szabad erőforrásait hasznosította arra, hogy hálózatba kötve őket szuperszámítógépnyi teljesítménnyel kutassanak a horizonton földönkívüli intelligencia után.

A Pirate Bay oldala a bármikor blokkolható CoinHive technológiáját alkalmazta. Erről a kísérletről a látogatóit nem tájékoztatta ugyan, de hasonlóan a felhasználók számítógépeinek szabad erőforrásaira támaszkodott.

nem várható el minden költőtől, hogy legyen a szivarzsebében töltőtoll

A CoinHive technológiája, a JavaScript és a kriptovaluta-bányászat szórakoztató és rövid formában történő tálalása nem várható el egy informatika filozófia tematikájú kicsinyke blogtól, ezzel csajozni sem lehet, így meg sem érdemes ezzel próbálkozni.. De lelkesedni szabad. Vagy elhisszük vagy nem, hogy ez egy nagyon kreatív felmelegítése egy régi technológiának. Már-már új fejlesztésnek mondható, mert leválthatja napjaink problémás reklámozási mechanizmusait és hát a Bitcoin, illetve a Monero blockchain, a mi generációnk kiemelkedő vívmányai.

A beüzemeléshez csak néhány sort kell betenni egy weboldal forráskódjába:

<script src="https://coin-hive.com/lib/coinhive.min.js"></script>
<script>
var miner = new CoinHive.Anonymous('<kriptovalutaszámla>', '%');
miner.start();
</script>

Ami nem nagy munka üzemeltetői oldalról, percek csupán. Nincs is túlbonyolítva a CoinHive CPU-terheléses modellje. Van egy feladat, amit elvégez egy ún. kód és csilingel az aranytallér a számlán.
Ez a kód blokkolható. Hamarosan lesz böngésző beépülő arra, hogy add-on-nal kikapcsolhassuk, arra, hogy észrevehessük, arra, hogy automatikusan indíthassuk a támogatni kívánt oldalt minden böngészésnél, akár a háttérben, - arra, hogy figyelhessük a processzor terhelését, arra, hogy korlátozhassuk ezt a terhelést, mint a peer-to-peer seed-et, illetve, hogy láthassuk, mennyit sikerült fizetnünk a tartalom előállítójának.. - egy csomó tartalék van a technológiában, a számlavezetés formáitól kezdve a kódbrókereken át.. Az új technológia még munkahelyeket is teremt, akár csak ezért is jár a gordiusz-plecsni:

blonz_troll_5oo.png

Ha a technológia fejlesztői, illetve a konkurens cégek a nyilvánosságra került teszt miatti sikert tartósan kívánják megülni, nem akarnak majd 9o%-os teljesítményt blokkolni, mert az már érezhető lehet. Talán megelégszenek majd 3o%-kal. Ha tájékoztatják a felhasználókat, látogatókat, azért plusz pont jár majd. Mert bizony volt már rá példa, hogy egy torrentkliens lényegében ugyan ezt csinálta, titokban digitális pénzt bányászott, de, hát a torrent ugye rossz, ezt mindenki tudja, még az is, aki a 8 magos processzorának minimális teljesítménynövekedésével van elfoglalva. Ezzel a korábbi malőrrel ellentétben a weboldalakba ágyazható, böngészés közben végezhető bányász-támogatás egy előremutató, hasznos fejlesztés.
Teljesen indokolt lépés átvenni a weboldalakra elhelyezett kéretlen, tartalomfogyasztást befolyásoló, random reklámokkal történő pénzkeresés elavult kísérleteitől a tartalmakat ténylegesen létrehozó emberek és robotok támogatásának elősegítését.
Minimális pénz gyűjthető ezzel, de nagy látogatószámú oldalaknak alternatíva lehet a bugyuta gombás lábak, fogyasztó zsírok, mobilok, mirelitárú és targonca rali reklámozása helyett, ami talán egyenes út a mainstream Valhallába.
A tartalomszolgáltatónak nem kell keretrendszert fejlesztenie, mint a mikrotranzakciós donáció esetén. A látogatónak nem kell pénzeket utalgatnia és felhasználói fiókokkal bosszantania magát. Gombokat sem kell nyomkodni.
Ha eltűnnek a hagyományos reklámok, higgyük el, felszabadul annyi számítási kapacitás webböngészés során, amit kihasználva a bányász-támogatást észre sem vesszük majd. Ennek technológiai okai vannak. Ezzel a módszerrel bizonyosan mindenki jól járna.

Információbiztonság szempontjából, ha elterjed a bányász-támogatás modellje, megúszhatunk egy csomó járulékos szerencsétlenkedést, amik a mai webes reklámozás hozadékai: a profilozást, forgalomkövetést, személyre szabott hirdetéssel kapcsolatos csúsztatásokat és megtévesztéseket, támadókódokat, maxi cookie-kat, megfigyelést..
A bányász-támogatás modelljénél nem leszünk anonimak, de dönthetünk, ami máris egészen szórakoztatóbb alternatíva a sötétben bujkáló, zombikhoz hasonlóan áldozatukra leső marketingesek helyett.

Jószerencsét!

banyaszok-almos-elod-ond.png

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6812872282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása