cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

RSS hírcsatorna - saját hírlap készítése

2014. június 24. - gordiuszblog


rss.png


Az RSS elnevezésű technológiai megoldás összegyűjti a használóját érdeklő új cikkeket és publikációkat azokról a weboldalakról, melyeket idő hiányában nem tudunk, vagy nem akarunk minden nap, esetleg óránként friss tartalomért átböngészni.

Ez a cikk vagy információ lehet például:

- egy ritka könyv vagy más termék egy aukciós portál kínálatában
- csak havonta frissülő szakmai blog új megjelenéséről értesítő tartalom
- egy minisztérium, államtitkárság vagy a kormany.hu RSS-csatornája
- hírportál egészségüggyel foglalkozó tartalma
- pályázatfigyelésre szakosodott oldal
- RSS-csatornával rendelkező áruház leárazással kapcsolatos hírei
- tartalom-, képmegosztó oldalakon egyes felhasználók új bejegyzései
- ..

Gyakorlati példák az RSS használatára:

Hamarosan várható az egészségügyi szakképesítések vizsganaptárának megjelenése. A hagyományos hírcsatornákon keresztül számítunk az értesítésre, azonban a csatorna egyik eleménél, intézménynél vagy kollégánál probléma lép fel, technikai jellegű vagy egy betegszabadság. Az információ késve jut el hozzánk.
A kormany.hu portálon 13:52-kor az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság publikálja a hírt: „Megjelent az egészségügyi szakképesítések vizsganaptára".
Az RSS-olvasónkba 14:02-kor új üzenet érkezik, melyre rákattintva megnyithatjuk a kormany.hu ide vonatkozó aloldalát: „Megjelent az egészségügyi szakképesítések vizsganaptára".

Régóta keressük a „Télapó és Ezüstmackó" című diafilmet. Nem baj, ha használt, csak szakadás ne legyen rajta. Budapesten szeretnénk hozzájutni és 700 forintot szánunk erre.
Egy aukciós oldalon beállítjuk a keresési feltételeket:
- „Télapó és Ezüstmackó" mint kulcsszó
- Budapest
- 1-701 forint
- használt
A keresés nem hoz eredményt, jelenleg nincs ilyen termék. Azonban a keresési oldal tetején, a kategóriák mellett látható a narancssárga-csíkos, rádióhullámokra emlékeztető RSS-ikon. Rákattintva, a böngésző címsorában megjelenik a fenti keresési feltételeket figyelő RSS-csatorna, melyet ha hozzáadunk RSS-olvasó programunkhoz/alkalmazásunkhoz, releváns találat esetén azonnal értesítést kapunk.

rss2.png

A kommunikációs fórum használata

Internetböngészőnk vagy RSS-olvasó programunk segítségével saját hírportált vagy „napilapot" állíthatunk össze, valamint akár egyszerűsíthetjük is a sajtószemlézési munkát.

A nagyobb hírportálok, a hagyományos webes megjelenés mellett közösségi média aktivitással, blog-motor szolgáltatással, fórummal és hírlevélfeliratkozási lehetőséggel, valamint kép-, illetve videomegosztással.. is le kívánják fedni a különböző ökoszisztémából érkező felhasználókat.
Legtöbbjükön RSS-csatorna is található mely tematikus rendezés szerint nyújtja a hírszolgáltatást egyirányú csatornán. Ennek előnye a szűrés és kategorizálás lehetősége mellett az anonimitás is. Míg a fent felsorolt médiumok felhasználói adatszolgáltatáshoz kötődhetnek, az RSS maximum a tartózkodási helyünkről szolgáltat ki statisztikai jelentőségű adatot.
A tematikus tartalom fogyasztása a klasszikus Egészség/Gazdaság/Technológia/Külföld/Foci/.. feloszlásnál jóval finomabb és kényelmesebben személyes érdeklődésre szabható formában valósulhat meg, így sokkal hatékonyabban helyettesítve az általános hírlevelet.

A levelezőrendszerhez [például: webmail, Thunderbird, Outlook, Lotus..], levelezőprogramhoz hasonló felület és funkcionalitás jellemző a klasszikus hírolvasóra, mint például az egyszerű Liferea nevű RSS-olvasó program [nagy kép], az akár pendrive-on hordozható kivitelű GreatNews nevű alkalmazás, az on-line Netvibes vagy a „Positive News Reader" Androidon.
A hírek mappákba csoportosíthatóak, 10 percenként, naponta egyszer, adott időszakban vagy azonnal frissíthető minden csatorna, melyről felugró üzenetet is kaphatunk és akár több száz oldalt is megfigyelhetünk. Egy-egy hír, megérkezésekor olvasatlan üzenetként jelenik meg, dátummal, forrással, esetleg képpel és a tartalom bevezetője [lead] a híroldalra vezető linkkel vagy a teljes cikk [hírtest] érkezik meg aszerint, hogy a hírszolgáltató weboldal hogyan állította be csatornáját.

A hírolvasó-szolgáltatás előnye még, hogy egy darab kezelőfelületen, megszokott vagy személyre szabott, egységes külsővel jelennek meg a hírek, jól áttekinthető és kereshető formában, így a tartalomfogyasztás során időt takaríthatunk meg, illetve adatmennyiségi korláttal rendelkező internethozzáférés esetén pénzt is.

A munkaidővel is spórolhatunk az ingyenes szolgáltatás igénybevétele esetén. A postaládánkba érkező híreket könnyebb átfutni, minden „házhoz jön" és a megszűrt tartalmat tovább priorizálva csak a legszükségesebb információkhoz jutunk hozzá a legrövidebb idő alatt.

RSS-csatornák, példák:

Számtalan területen érhetőek el tematikus hírcsatornák. Szemlézhetünk hazai és nemzetközi médiumokat is. Alábbi példák csak ízelítőt vagy kiindulópontot jelentenek, hasznos csatornák munkához és mindennapi hírfogyasztáshoz:

- http://bit.do/TelapoEsEzustmacko
- http://hvg.hu/egyeb/rss
- http://index.hu/24ora/rss
- http://www.kormany.hu/rss/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek
- http://palyazat.gov.hu/rssfeed.php?type=kozlemenyek
- http://palyazatmenedzser.hu/feed
- http://www.kormany.hu/hu/rss - csatornák listája
- http://www.origo.hu/contentpartner/rss/itthon/origo.xml
- http://www.pafi.hu/_pafi/Palyazat.nsf/uj_palyazatok.rss

lifereaJ.jpeg
a Liferea ingyenes hírolvasó program használat közben, megnyitott keresőablakkal
bal oldalon az un. RSS-csatornák [feed], jobbra felül az egyik csatorna hírei, alul pedig egy hír kibontva

RSS extra

RSS-olvasóval nem csak a monitor előtt ülve találkozhatunk. Tableten, okoseszközön, mindegyik operációs rendszert használó platformon elérhető több fajta ingyenes applikáció is, melyek közül szimpátia és áttekinthetőség alapján választhatunk.
Nem kell újra létrehozni minden egyes RSS-csatornánkat eszközeinken. Olyan olvasóval ne is töltsünk el túl sok időt, ami nem tudja exportálni/importálni a hírtartalmat, összes csatornánkat fájlba vagy felhőbe mentve. A legtöbb olvasó által értelmezhető mentés formátuma: „*.opml".
Magyar fejlesztés például az az applikáció mely igyekszik a pozitív hangvételű híreket összegyűjteni nekünk az érdeklődési körünknek megfelelően, illetve arra is van lehetőség, hogy beállításainktól függően szépia vagy fekete-fehér árnyalatban, régies betűtípussal jelenjenek meg a híreink, mintha egy századfordulós napilapot tartanánk a kezünkben.

Az RSS beállítása

Tegyünk egy próbát! Fenti link valamelyikét gépeljük be vagy jelöljük ki:

pld.: „http://www.pafi.hu/_pafi/Palyazat.nsf/uj_palyazatok.rss"

Próbáljuk meg az éppen használt levelezőrendszerünkbe integrálni. Például ilyen a Microsoft Office Outlook csomagja, vagy a Lotus Notes levelező, ahol a jobb alsó részén látható a program RSS olvasó modulja. Thunderbird levelező esetén a hírforrások a „Blogok és hírforrások" könyvjelzőnél találhatóak és a „Feliratkozások kezelése" funkció segítségével adhatunk a programhoz újabb csatornákat. Biztos módszer, ha keressük az általunk használt levelező programban a fent látható RSS-logó valamelyikét vagy az RSS/hírcsatorna „szót", illetve segítséget kérünk informatikában jártas munkatársunktól.
A különböző internetböngésző [Mozilla Firefox, Chromium, Opera, Internet Explorer..] programokat is alkalmassá lehet tenni az RSS-csatornák közvetítésére kiegészítők telepítésével [add-on], illetve a modern böngészők címsorának végén megjelenő RSS-ikon arról tanúskodik, hogy az éppen látogatott honlap rendelkezik is RSS-csatornával.
Amennyiben önálló RSS-olvasó programot telepítünk, kiegészítőt adunk internetböngészőnkhöz vagy levelezőprogramunkat új funkcióval kívánjuk kiegészíteni, az esetleges biztonsági házirend miatt, munkahelyünkön szükség lehet a rendszergazda közreműködésére és az ott, általa alkalmazottakat otthon is kipróbálhatjuk majd.

 

RSS hírcsatorna - a hírektől 10 percre | 2. rész

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr46180978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása