cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

Túlnyomóan derűs, tárhelyenként felhős

2015. május 22. - gordiuszblog

olyan, alternatív felhőalapú tárhelyekről, melyek nem szerepelnek a heti hírekben, a keresési találatok elején sem biztosított számukra hely és jó esetben nem személyesadatkereskedők vagy hátsókapuszolgáltatók termékei - valamint a megfelelő felhő kiválasztásának szempontrendszere

ill2.png

a felhőt nem kell magunkkal vinni, mint a pendrive-ot, a felhő elkísér minket, mint Olafot..

A felhőalapú tárhelyhez, melyet az interneten keresztül érhetünk el, kell internet, tárhely és egy állandóan bekapcsolt számítógép. Utóbbi összetevő miatt lehet érdekes valamelyik szolgáltató ingyenes csomagja, mert készíthetünk magunknak felhőt, csak nem környezetbarát.

Ha otthon-munkahelyen-okoseszközön tárolunk dokumentumokat, amelyeket itt is, ott is szerkesztenénk, olvasnánk, bemutatnánk, tovább gondolnánk vagy már előfordult velünk, hogy otthon hagytuk a pendrive-ot, esetleg rá se mentettük anyagainkat, csak fejben - jó megoldás a felhőalapú adattárolás.

A felhő, olyan, mint egy pendrive [a pendrive olyan, mint egy CD-lemez, ami olyan, mint egy Floppy, ami olyan, mint egy magnókazetta, de nem jó zene szól róla]. A felhő eléréséhez nem kell felállni és behozni a pendrive-ot. A felhőt nehéz elhagyni. Nem lehet fordítva bedugni. Ha van pöcke, nem törik le, a felhőnek elhagyható kupakja egészen biztosan nincs. Nem kell lehajolni, pormacskákat szétkergetni. Táska mélyén kotorászni. A felhőt nem ejtjük le, nem ázik el és, ha megsemmisül a számítógépünk merevlemeze vagy vízbe esik a telefonunk, a felhőben tárolt/mentett fájljainkkal még vigasztalódhatunk.

felho_apro.png

Nem érdemes nagy felhőt keresni, elég egy aprócska is, a saját magunk által létrehozott és hordozni kívánt digitális adat kevés esetben haladja meg egy CD-lemez tárolókapacitását, ami pár száz megabájt. Az átlagos internet kapcsolat sem alkalmas arra, hogy folyamatosan 10-50 gigabájtokat mozgassunk, hacsaknem a CERN-be vagy a KFKI-ba járunk be reggelente dolgozni.

A felhős adattárolás környezete folyamatosan változik. Nemrég fizetőssé vált az egyik kiváló alternatíva, a Wuala. Az Ubuntu One is elesett korábban, a filenerd.com pedig, korlátlan ígéreteivel, ahogy jött, úgy el is tűnt. Felhő használata esetén is érdemes betartani azokat az alapvető biztonsági intézkedéseket, hogy kompromittáló adatot, ha nagyon muszáj, csak egyénileg titkosítva tárolunk, illetve, hogy legalább két helyen tároljuk dolgainkat, nem a gépünkön és a felhőben, hanem a gépünkön és két felhőben.

A digitális közművek felhőit kevesebb eséllyel oszlatja el egy derült nap reggelén tiszta egű napsütés, de adatvédelmi szempontból ezek rossz választásnak bizonyulhatnak.

Visszatérő probléma, hogy csak a Dropbox ad lehetőséget webfelületbe illeszthető [embeddable] un. direkt linkek létrehozására. Ez a funkció a közvetlen letöltést teszi lehetővé. Többen ígérik, de ha megosztunk egy fájlt valakivel [elküldjük a linkjét], akkor esetlegesen egy reklámokkal terhelt oldalon tekinthető meg a tartalom, tölthető le a fájl. Vannak alternatívák, természetesen mérlegelhető kompromisszummal, például a copy.com felhőjében, képfájloknál működik a direkt linkelés, htm fájloknál már nem. Ezek a problémák azonban az átlagfelhasználót egy egészen kicsit sem érintik. De annyi, mentségül, hogy, ha egy felhős tárhelyen a szolgáltató által titkosítva, biztonságosan [pld.: AES-128] tároljuk adatainkat, abból sosem lesz direkt link, egész egyszerűen a két motiváció, technológiailag kizárja egymást.

A mintául vett 35 darab felhőszolgáltatás közül 10 termék megemlítésre sem kerül, mivel különböző trükkökkel próbálják pénzért eladni az ingyenesnek hirdetett szolgáltatásaikat, például a regisztrációnál hitelkártyaszámot szeretnének, a tárhelyünk 90 napra szól csak, magát felhőnek mondó, de fájlküldő szolgáltatás csupán, illetve csak havi 25 db. fájl kezelését teszi lehetővé kezdőcsomagjában vagy alacsony limitet tartva korlátozza a fájlok méretét..

A tesztelés alapkoncepciója nem túl bonyolult. Az elvárás annyi, hogy helyettesítsük a pendrályvot, amit mind Windows, Linux és Android rendszerhez csatlakoztatva is hozzájutunk adatainkhoz. Ingyenes szolgáltatást keresünk, ami biztonságos, un. httpS kapcsolaton működik, illetve 1-2 Gb-nyi dokumentum tárolását tervezzük, amiket folyamatosan cserélgetünk és legalább három eszközön: otthon, munkahelyen és úton is el szeretnénk érni. A különböző asztali operációs rendszerek esetén minimum webes felületen, de törekszünk arra, hogy automatikusan szinkronizáló kliens program is elérhető legyen, mely azért jó, mert semmivel sem kell törődnünk, csak a megfelelő mappába kell elmentenünk a dokumentumokat.

mydrive.ch

Talán a floppy-lemez korszakából felejtették itt a szolgáltatást, ingyen 100 Mb tárhelyet kapunk, egyenesen Svájcból.

hubic.com

A francia HubiC esetében az elvárások teljesülnek és 25 Gb-nyi felhő áll rendelkezésünkre, három, geográfiailag külön elhelyezkedő szerveren.

cloudme.com

3 Gb Svédországból.

memopal.com

Az emberi jogok területén, az adatvédelem és a közérdekű bejelentés kezelésében is sereghajtó Egyesült Államokból host-olt szolgáltatók közül az első a Memopal, amely ugyan nem használ HTTPS protokollt, de a tetszetős, internetböngészőből elérhető felhasználói felülete átlátható és 3 Gb tárhelyet kínál.

bitcasa.com

Kliens oldali titkosítás [napjaink egyik trendje], AES módszer 256 bites kulccsal, 5 GB tárterület.

adrive.com

Linux és Windows automatikus szinkronizációt nem kínál, de webes applikáción elérhetjük fájljainkat, melyek Androidon is hozzáférhetőek. 50 Gb dokumentumot helyezhetünk el a szolgáltatónál.

copy.com

15 Gb tárhely, szép piktográfia a felhasználói felületen. A megosztásnál generált linkek, kiegészítve a feltöltött fájl nevével és kiterjesztésével beágyazható direkt linkké változtathatóak, például egy képfájl esetében:

generált link:       https://copy.com/b204e9800998ecf8
beágyazható link: https://copy.com/b204e9800998ecf8/fajlnev.jpg

mankayia.com

Az elérhető tárhelyméret kérdéses, melyet dinamikusnak és korlátlannak is lehet nevezni, viszont beállíthatunk egy fájl megosztása esetén lejárati dátumot, hogy a link meddig legyen elérhető. A szolgáltatás a Pydio-val közösen valósul meg esztétikus felhasználói felületen.

seacloud.cc

Magyarul szól hozzánk az amerikai Seacloud és 1 Gb tárhely érhető el. A magyar nyelvű felhasználói felület nagy előny és a Seacloud melletti érv továbbá a csoportmunkatámogatás is.
Természetesen csak akkor érzékel minket magyarnak és szól hozzánk anyanyelvünkön, ha nem 8 szerveren keresztül, megtévesztő lokációval és digitális ujjnyomattal közelítjük meg a portált.

elephantdrive.com

2 tonnás elefánt, 128 bit SSL csatornán, szintén AES-256 titkosítással, azonban a kezdőoldal nem használja a HTTPS-t.

elephantdrive.png
mega.co.nz

Egy korábbi, amerikai elnökválasztási kampányplakáton merült fel a szónoki kérdés az egyik jelölttel kapcsolatosan: „vennél tőle használt autót?”
Nem baj, ha valaki hóbortos, attól színes a világ, a Mega alapítójának szolgáltatása minden kitételt teljesít, néha ugyan ottfelejt egy-egy fájlt és nem fut le az eszközök közötti szinkronizáció, de egyértelmű kezelőfelülete és az image-építéssel hitelessé tett adatvédelemmel és titkosítással kapcsolatos ígéretek biztatóak. A felhőben 50 Gb ingyenes tárhely érhető el és beállítható a magyar nyelv.

krotix.net

Bizonyára vannak olyan speciális igények, feladatok, például kreatív tervezés vagy a fotóművészet területén, ahol nem elég az 1 Gb-os webtárhely. A francia Krotix nem vesződik okoseszközös applikációkkal, Linux vagy Windows klienssel, nem titkosít, elég szűkszavú: „Your Files Are Secured! 500 GB Of Storage For All!”. Kicsit talán mogorva is. A több népszerű portálon, időről-időre feltűnő DMCA madarat sem kedveli.

dmca.png

dumptruck.goldenfrog.com

Az amerikai Dumptruck, amellett, hogy teljesíti az elvárásokat és 5 Gb tárhelyet ígér ingyenesen, egyszerűen azért kerül kiemelésre, mert Teherautós!

dumptruck.png

 

Egy normális ember, hétköznapi internetező nem használ tűzfalat és reklámszűrőket, nem keres dedikált böngészőn, nem bankol virtuális operációsrendszeren. Az olyan apróságok nem befolyásolják, mint egy weboldal tartalmát elöntő/helyettesítő reklám [például az őszinte Mediafire landing page-e esetében], felugróablakok, nyomkövetés, személyre szabott reklámozás.. - az adatkészletezés elleni küzdelem nem része a napi programjának. Csak felhőben tárol, interneten böngész, megoszt, zenét stream-el, a nyílt forráskódú megoldások helyett kereskedelmi szoftvereket használ.
Egy kéretlen külső behatolás ellen felkészíteni próbált számítógép és internetböngésző sok esetben nem enged lefutni olyan un. szkripteket, webes kódokat, flash-tartalmat, indokolatlan adatátvitelt, amelyet bizonyos felhőszolgáltatások a rendes működésükhöz vagy akár csak a belépéshez igényelnek. Ezen szempontrendszeren több ingyenes felhő is elbukott. Voltak olyan felhős struktúrák, amelyek akkor sem tudtak futni Android-on, Linux-on és Windows-on, ha minden engedélyt megkaptak: beragadtak, végtelen státusba hajlították magukat a szinkronizáció során [space.zeo.net]. Akad olyan felhőszolgáltatás is, amely az alapvető kritériumon kívül 5 db. ingyenes digitális aláírást kínál, bármit is jelentsen ez [Hightail, e-signatures]. Van közösségépítő felhő is [Hive], ahol csak azokkal oszthatjuk meg a munkánkat, élményeinket bemutató fájlokat, akik szintén ezt a szolgáltatót választották. Lehet regisztrálni szupertitkos felhőbe is ingyenesen, de olyan bonyolult, hogy csak a kiválasztottak érthetik meg a kezelőfelületet [spideroak.com]. Az egyik Orosz Föderációból host-olt szolgáltatás adatvédelmi szempontból jó ellenpólusa lehet a nagy számú, látszólag amerikai szerverekről futó felhőknek, de kevés konkrétum áll rendelkezésre a szolgáltatásról [disk.yandex.com].

A mintában tesztelt felhőkön kívül rengeteg szolgáltatónál érhető el a minimális kritériumokat teljesítő ingyenes csomag. A Wikipédia szócikkében további feltörekvő és már elterjedt, az árakat és a szolgáltatásokat befolyásolni tudó megoldás összehasonlító táblázata is tájékoztatást nyújt a megfelelő tárhely kiválasztásához:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_online_backup_services

Amennyiben a napi virtuális tevékenység során hasznosítani tudjuk a Felhőt és kiválasztunk egy [2] szolgáltatást, ne felejtsünk el az addig használt pendrályvtól biztonságosan megszabadulni. Ha nem használjuk már, elkallódás előtt töröljük róla az adatokat és formázzuk le.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr807482044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása