cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

elektronikus bárány

2015. október 11. - gordiuszblog

 

„Amelyik hadvezér tehetséges, és fejedelme nem tartja pórázon, az győz.”

Új Androidos készülék beüzemelése olyan, mint először lovagolni vagy gyerekként barominagy, sietős kutyát sétáltatni. Meg kell próbálni valahogy átvenni az irányítást. Kutyánál fütyörészünk, elesünk, húznak, rövidebbre vesszük a pórázt vagy legvégső esetben ráülünk - egy lónál mindenképpen.

samurais3.jpg

illusztráció: harakirimail.com

"Az országunkba küldött ellenséges személyeket meg kell találnunk.“

Akkor, amikor un. firmware-be telepítenek hazatelefonáló gonosz dolgokat egyes gyártók és a viszonteladói hálózat tagjai, amik egyrészt a lelkünket mindenképpen ellopják, de a személyes adatainkat is, bármit is jelentsen mindez, jobb, ha óvatosak vagyunk. Nem nálunk persze, meg nem is velünk, hanem nagyon távol, mással, előfordul, hogy a gyakran használt Facebook és Google applikációk már fertőzöttként telepítve érkeznek a hazai eladóhoz, tőle pedig hozzánk.

Ki gondolná azok közül, akik közösségi médiumot használnak, hogy az amerikai- és a brit hírszerzésen, a nagymamán, reklámcégeken, felhasználói élményt fokozni kívánókon, csuklyás bűnözőkön, Európán, nekünk csak jót akarókon, wifis szomszédon, hazai érdeklődőkön, kelet felé vonattal is messze élőkön és más, már megszokott, ártalmatlan hallgatóságon kívül még egy nagyon távol lévő, a harmadik dzsunkától jobbra négy rizses zsákkal működő ázsiai gyártó dolgos gyermekmunkásai is hallgatózni szeretnének? Hát nem, közbe kell avatkoznunk!

mindössze 4 lépésben

"Azok, akik az ellenséges hadsereget – harc nélkül is – cselekvésképtelen helyzetbe hozzák, azok a valóban kiválóak.“

Első lépés az, hogy előkészítsük, a hatalomátvételt. Ennek módja, hogy teljhatalmú urai legyünk a területnek, amit kinéztünk, jelen esetben a telefont/tabletet értjük ez alatt. Azaz, un. root jogot kell szereznünk a készüléken.
‬Ha ez,‭ ‬már így az elején gondot okoz,‭ ‬akkor nem kell aggódnunk:‭ ‬a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai azért vannak,‭ ‬hogy megóvjanak minket a kibertérben és eszközünket használhatjuk akár távirányítónak, digitális táblának vagy egérpadnak is, offline.
Ha mégis belevágnánk, akkor több program áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy leigázzuk készülékünket egy új, virágzó birodalom felépítésének reményében. Jó választás lehet a Kingo Android Root, a program fejlesztői egy kattintásnyi távolságot ígérnek reklámszövegükben, ennyi választ el minket, ha telepítjük a szoftvert és csatlakoztatjuk a készülékünket attól, hogy root-ok legyünk és nem kiskacsák.

Ha végeztünk a Kingo-val és átvettük a hatalmat, a következő, nem túl hálás feladat az, hogy mindent kiírtunk a telefonról. Ennek nem feltétlenül az az oka, hogy a későbbiekben nem szeretnénk egyes applikációkat és szolgáltatásokat használni [Google, Facebook], hanem egyszerűen az, hogy az alapoktól kell, ellenőrzött körülmények között újraépíteni a rendszert.
Az elfoglalt területek lakóival [app-ok] történő konstruktív megbarátkozás eszköze az egyszerű névre hallgató „App Remover“, mely applikációval azért végtelenül szórakoztató együtt dolgozni root-olt készülékek esetében, mert még akkor sem tudnak visszatérni a hatalmunk ellen tiltakozni próbáló gyári és egyéb programok, ha visszaállítjuk a készüléket un. "factory reset“-tel [magyarul fondorlatos forradalom]. A karantén lépcsőfokán tovább penderített applikációk nem futnak és nem is települnek újra.

Itt meg szokták említeni, hogy csak óvatosan, de egy igazi uralkodó nem tévedhet.

Hatalmunk megőrzése érdekében sajnos nem kímélhetjük azokat a programokat sem, melyek nevében a „Google“ szerepel. Természetesen uralkodói jóindulatunkról biztosítani kell leendő népünket, így olyan sorokat hagyjunk meg például, mint Linux kernel, Android rendszer, Rendszer UI, GPS, dialer, Névjegy, DHCP, időkiszolgálók, ADB.. Kell, hogy legyenek olyanok, akik nagy tetteinkről az utókornak hírt adnak majd és például a későbbiekben segítenek minket a kommunikációban.

Virágzó területeink immáron egyedüli uralkodója vagyunk, hogy legyen, aki mindezt kiélvezi/meghálálja, kell egy nép is. Azonban jobban tesszük, ha először a közrendről gondoskodunk, Android esetében tűzfal személyében. Jó választás többek mellett az AFWall. Egy tűzfal arra jó, hogy root-olt készüléknél kis színes pipákkal megmondhatjuk, hogy melyik program léphet kapcsolatba az internettel, így kizárva a rengeteg hazatelefonáló, felhasználói élményt fokozó, visszajelző, frissíteni kívánó alkalmazást, amiket lehet nyugodt szívvel telepítettünk korábban, még akkor, amikor a fejlesztője nem küldött Bitcoin bányász frissítést utánunk. Egy tűzfal képes olyan funkciókat is erősen befolyásolni, mint az applikáción belüli vásárlás vagy reklámozás lehetősége.

„Légy a végletekig titokzatos, egészen a némaságig! Ezáltal kézbe veheted ellenfeled sorsát.”

Root-oltunk, takarítottunk, van határőrizet. A közrend fenntartásának része még egy vírusellenőrző program is. Ezek kereskedelmi termékek, ízlés dolga, mint a műtrágya, bizonyos, hogy az első öt közül mindegyik kicsit jobb lesz, mint elég lenne. Természetesen lehet fokozni a védekezést. Például átfuttathatjuk az egész forgalmunkat a TOR hálózaton vagy titkosíthatjuk is az egész készüléket, de lehet, nem mi vagyunk Azok és nem Itt.

Végezetül be kell népesíteni újra az elfoglalt területeket, de van lehetőségünk megválogatni népünk tagjait. A Play Áruházból kinézett, majd anonim módon a downloader-apk.com segítségével beszerzett Android applikációkat a Virustotal közreműködésével ellenőrizhetjük a telepítést megelőzően, majd adatkábellel vagy a microSD kártyáról telepíthetjük fel a készülékünkre.
Az így telepített programokat igény és jogosultság szerint egyenként kell majd kiengednünk a tűzfalunkon.

„Nehéz terepen folytasd az előrenyomulást, ha bekerítenek, folyamodj hadicselhez, végveszélyben küzdj!”

 

idézetek: Szun-ce ping-fa

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr347959770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása