cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

az ellentétek vonzzák a változatosságot, mely gyönyörködtet

2016. június 28. - gordiuszblog


Változatos tapasztalatok alapján tudjuk eldönteni, hogy mi a különbség egy pomelo és egy grapefruit között. Mire jó, mire nem, melyik jobb, szebb..
A megszerzett tudás az alapoktól épül és finomodik igény és szükséglet szerint – formálva a döntést, így képes egy parfümkészítő 2ooo aromát azonosítani vagy egy háziasszony két tojás közül kiválasztani a legmegfelelőbbet. De elveszni a részletekben nem túl hálás feladat, mert két autó közül mindkettőben meleg van, ha beszállunk és mindkettő elvisz a Balatonra.

virustotal.png
illusztráció: virustotal.com

A különböző felhasználói szintek más és más alapján azonosítanak és választanak például egy számítógéphez un. operációs rendszert is, mint egyéb más terméket. A szerencsés többség nem tudja felsorolni a Windows kiadásokat és nem tud elmormolni 1o Linux disztribúciót sem, ami így van rendjén.
Az átlagfelhasználót pont boldoggá teszi annyi, hogy az alkalmazott eszközön működik valami operációs rendszer féle, azon belül internetböngésző, azon belül pedig megnyílik az olvasni kívánt weboldal. A további információk teljesen feleslegesek, nem túl sokak érdeklődését lehet felkelteni efféle tudálékoskodással.

Ami ténylegesen érdeklődésre tarthat számot, az talán egy termék ára, működési ideje, mint tartósság, és például a biztonságossága. Ha mindezt túlreagáljuk, sajnos óhatatlanul beúszik a képbe pár egyéb részletkérdés is, ami például trabantnál a fogyasztás vagy a szín, babsajtos burritónál pedig a kalória, illetve a másnap. A számítógép operációs rendszerénél például, hogy mennyit beszél vissza, sokszor elromlik-e, szép-e, ha megszokjuk és beletanulunk, számíthatunk-e arra, hogy pár éven belül nem kell újra ilyen megerőltető tevékenységet folytatni.

asztal_xubuntu_14.png
az un. Xubuntu Linux Asztal képe: egyszerűen áttekinthető felület

 

sajnos nincs nálam apró - igen, olvastam azt a könyvet csak régen

Egy hétköznapi számítógép felhasználónak annyi kell, hogy legyen net. Az összes többi varázslatra csak mások szerint van szüksége, akik el akarnak neki adni valamit. Ez a hozzáállás a többségre jellemző és az első felhasználói réteg sajátja. Kerülik a részletkérdéseket, gyakran bólogatnak, informatikai kérdésekben életszemléletük közönyös. Ha egy tisztázó szándékú posztnak sikerül bevonzania az átlagfelhasználót - rövidnek kell lennie és egyszerűnek, hogy fenntartsa a minimális ráirányuló figyelmet. Például ilyen címmel nehéz lenne:

könnyed nyáresti téma - van-e különbség a windows és a linux között?

Nincs.

Egy nagymama, blogger, fogalmazó irodista, focista, pék, aki nem sorol fejből holmi disztribúciókat, alábbiak alapján dönthet:

1/7. unoka, szomszéd srác melyiket tudja ráerőltetni a régi gépre
Onnan megközelíteni a kérdést, hogy Windows-t vagy Linux-ot könnyebb-e telepíteni, vagy melyik ismeri fel a számítógép alkatrészeit, 2o16-ban rossz kiindulópont. Hiszen sikeres ember még életében nem telepített és állított be saját maga számítógépet. A Windows-t is és a Linux-ot is más installálja helyettünk.
[ez egyébként nem kozmoszteológiai gravitációshullámkémia - akinek már 2x sikerült, harmadjára is fog]

1:1

2. van-e rajta internet
Mindegy, hogy kék, narancssárga vagy piros pöttyel kell elindítani, az interneten az az adat is elérhető, ami a számítógép merevlemezén van és a legkülönfélébb szoftverek is használhatóak a böngészőn keresztül. Nem beszélve a legfontosabbról, ami miatt a monitor elé ülünk: hírek és kapcsolattartás.

1:1

3. legyen ingyen
Nos, itt a Linux abból a szempontból teljesít jobban, hogy a Windows esetében ugyan azért fizetni kell. Az átlagos otthoni felhasználó [és a haladó, valamint az intergalaktikus kernelhekkerek] számára nem értelmezhető, hogy azonos cél megvalósítása két variáció esetén egyiknél pénzbe kerüljön. Megemlíthető még, hogy a Windows esetén például a szövegszerkesztés is pénzbe kerül.

Windows - Linux: o:1

4. Mahjong vs. Pasziánsz
A felhasználó személyes igényét kielégítő egyedi program tud-e működni a kompjúteren.
Ezzel is minden rendben lesz, Windows-on és Linux-on is van internetböngésző, szövegszerkesztő, lehetőség egy fájl elmentésére és megkeresésére, zenehallgatásra, rajzolásra, kép- és filmnézésre egyaránt és természetesen Windows-on és Linux-on is van mahjong, pasziánsz és Steam.

1:1

5. kell-e foglalkozni a számítógép lelkével
Ha a szomszéd lány vagy fiú ügyes [2+ telepítés/élet] nem beszél vissza túl sűrűn a számítógép és nem kell beavatkoznunk vagy megkísérelnünk valami problémát elhárítani. Ezen történetek mindegyik szereplőjének az az érdeke, hogy adott régi vagy új konfigurációra leginkább passzoló operációs rendszer kerüljön, gyors legyen és évente maximum 2x kelljen hozzányúlni egy számítógéphez - azaz végezze a dolgát.

1:1

asztal_windows_7.png
az un. Windows 7 Asztal képe: egyszerűen áttekinthető felület, melyet sokan megszokhattak

 

6. szép-e?
Kinek a pap, kinek a papné - ez ízlés dolga, mint a műtrágya. A Windows felhasználói felülete van hogy egészen meg tud változni, talán előnyére, de, ha megszoktunk valamit, akkor ennek nem feltétlenül örülünk.
A Linux-nál felhasználói felületet választunk.
A fenti két képernyőképen látható, mindkét kiválasztott operációs rendszeren ugyan ott vannak a lényeges, gyakran használt elemek, a kezelésben sem mutatkoznak eltérések.

1:1

A felhasználói réteg következő szintjén felmerülhet még a biztonság kérdése, melyet, ha fontosnak tartunk, befolyásolhatja a döntésünket Windows és Linux között.

7. biztonságos legyen a számítógép, védett az adat és a felhasználó is
Abban az esetben, ha nem látogatunk túl gyakran apokrif weboldalakat, nem kattintunk mindenre, ami kék, nem dugdosunk számítógépünkbe mindenféle, parkolóban talált pendrályvokat és nem szeretjük el egy hekker csaját - Microsoft Windows termék választása alkalmával külön, freemium programmal oldható meg a számítógép védelme.
A Linux-nál elég szokott lenni egy bekapcsolt tűzfal is.
Mindkét operációs rendszer folyamatosan és automatikusan frissíti magát.
Megesik, hogy a frissített Windows személyes adatokat közvetít a felhasználóról és reklámokat jelenít meg az operációs rendszer felületén - hasonlóan a közösségi weboldalakhoz és a keresőszolgáltatóhoz.

Windows - Linux: o:1

Elhanyagolható különbségek a biztonság és a költségek területén.
Nehéz választani, a cél csak a döntés előkészítése: teljesen mindegy, hogy Windows-ra vagy Linux-ra esik a választásunk, nincs köztük olyan feloldhatatlan ellentét, mely a munkát vagy a hétköznapi tevékenységeket hátráltatná.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr668851924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása