cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

a pap, az újságíró és a képviselő együtt utazik egy repülőn

2017. augusztus 25. - gordiuszblog

Mert kaptak útlevelet. Ez annak köszönhető, hogy egyiküket talán nem sikerült megzsarolni. Fedett információszerzésben talált, kompromittálóan tiltott önkényuralmi jelképes fétisruhában történő bizarrul pózolás miatt.

raoul.jpg

Raoul

Mindenki másnak ott: a szoros emberfogás - a kormányzati megfigyelés!

Elég rossz ötlet a tömeges megfigyelés. Nem nagyon van eredménye az értetlenkedő statisztika szerint, de cserébe nagyon viszi a pénzt.
Informatikai területen, tömegesen kormányzati-megfigyelni olyan erőforrás-szétmorzsoló csoportokat lehet leginkább, akik a „Guglön olvasták, hogy..” vagy a „Fészbukon látták..”-összefüggésrendszernél ragadtak le az információs szupersztráda felvezető szakaszának első, ammóniaszagú pihenőjénél.
És vonatkozik ez körülbelül az összes hadszíntérre.
Őket meg a legtöbb esetben felesleges megfigyelni, készletezni, erre kár infrastruktúra, ezek az adatok megvásárolhatóak a piacon egy maréknyi dollárért [Apple, Facebook, Google, Microsoft..].

NSA pro-tipp: Nemzeti Szemlélet Adatközpont

Mert, aki nem akarja, hogy eredményesen, kompromittálhatóan megfigyeljék, több, az átlagemberek számára is lazán teljesíthető feltétel szerint éli mindennapjait, úm.:

- nem hentel kamikaze akció keretében idegen embereket az utcán
- nem netezget össze mindenféle károsszenvedélyest
- dolgozik és a fizetéséből él
- nem termeli ki 72 óra alatt egy afrikai ország GDP-jét
- ..

Nem megfigyelhetőnek lenni, nem csak abból áll, hogy nem csinálunk semmi említésre méltóan kormánypukkasztó dolgot. Manapság nem kell intergalaktikus kernel hekkernek lenni mindehhez, bárki kiguglizhatja egy dupla fröccs/cigaretta időintervallumban, hogy mi az a körülbelül négy eszköz, ami kicsit több mint elegendő védelmet biztosít számára, például az interneten.

Magyarországon óriási kultúrája van a más nevén, más országból szerződésnek. A napi hírekből pedig ömlik a how-to.

De az sem okoz túl nagy fejtörést, hogy név nélkül telefonálgassunk. Nem szükséges hozzá az, hogy személyes adatainkkal DNS-láncolva magunkat hatóságilag bekövethető telekom adatbázisokban szerepeljünk. Ki az aki egyáltalán használ SIM-kártyát? Például azok közül, akik egy minimum 13oo éves könyv szerint élik életüket?

De, ha mégis - a jogszabálymódosítást követően is van aktivált kártya a neten, csak úgy mint eddig. Van mobilbolt biztonsági kamerák perspektívájának perifériáján is. Ezeket a kártyákat egy évig használhatja az, aki a tilosban pecázgatna. Ez az idő nagyságrendileg 18o-szor több, mint amire feltétlenül szükség lehet.
Budapesten továbbra is simán összejöhet 4o dandárnyi SIM és nem egy ember nevén.

De, ha feltételezzük, hogy nincs bárki által, anonim módon hozzáférhető magyar szolgáltatói SIM, akkor:

észt CitySim, uniós kártya roaming díj nélkül, Lufthansa, VoIP, SIP, hajléktalan ember identitása, cserélt-, lopott kártya, Linphone, kicsi hering, NeoPhone, Ephone..

VoIP: nem kell mobilnet SIM, Budapesten mindenhol van ingyen internet. Szolgáltatói területtől függően másik applikáció teker 1 percet és csatlakozhatunk.

ralph.jpg

Ralph

Tehát nem kell pappá szenteltetnünk magunkat - akár a külső engedélyhez kötött kormányzati adatgyűjtés elkerülése végett, ami szerencsés, mert talán ez a legnehezebb út a siker felé.

Aki tilosban jár, az általában sejti mindezt. Csupán a radar feletti: összevisszakattintó snecik, TOR-on Flash-el megbukó-, nyitott/szivárgó IP-vel bolondozó-, csatolmány-fétisiszta-, kiberhigiénia tekintetében nemtörődöm.., önjelölt terroristák kiszúrására adódhat így esély mondjuk a kibertérben.
Hiszen a PGP 25 éves, az AES 15, Signal, Telegram, Wickr, Wire..

A tudomány jelen állása szerint az utcai arcfelismerő, elemző szoftver elbukik egy menő, '6o-as évek divatjának megfelelő napszemüvegen, sapkán, optikai illúziós sminken, szőrzeten [bocs, ez egy férfias műfaj, no meg a papi hivatás], valamint a biztonsági kamera teljesítményét pedig erősen befolyásolja a fényviszony és a távolság is.

Olyan korban élünk, amikor például egy központi titkosított távközlési megoldás korszerű és versenyképes fejlesztését: beidegződésekkel, rendszerengedélyekkel, szigetszerű kiszolgáltatottsággal, maga a túlszabályozott kormányzati környezet hátráltatja és a polgári eszköztár ingyen, egyszerűbb és modernebb alternatívaként jelenik meg a kommunikációbiztosításban. Ebből is adódóan a szigогúаn titkos interakciók színterein virágzik az árnyékinformatika.

Tömeges kormányzati megfigyelőrendszer kialakítása helyett, lehet, vissza kellene térni az alapokhoz, nagyobbrészt a klasszikus munkához és ennek a megfelelő finanszírozásához, hiszen az óriásplakátra tűzött célcsoport is ezzel a módszerrel operál, ami nem mellesleg olcsóbb is, mint petabyteokat pörgetni egy sportcsarnok méretű adatközpontban, ahol akár fotballozni is lehetne ehelyett.

A helyi hagyományőrző testedzőklub faliújságján 15 napig kint lévő személyes adataink hozzáférése eddig sem volt túlkorlátozva, csak úgy, mint az interneten elkövetett manővereink nyomai. A helyzet előmozdítása nem feltétlenül ebbe az irányba lesz XXI. századinak nevezhető. Történelemkönyvbe bekerülni ezzel nem lehet.

A kampánycélokra gyűjtögetés mellett, van azonban egy fenyegetés, mely elhárításának érdekében semmi sem drága.
A tudjuk kikről van most szó..

Az osztályharc egyre fokozódik. Akinek pedig valami vaj van a fején, hadd szarjon be egy kicsit a Szocialista Szellem Vasútján! „'”

megmerettetett-3.jpg

Hitetlen kolosszus, szemében állati düh, szájában piros síp,
Becstelen zászlaja alatt, mindent eltiporna, ami szép.
Kegyelmet nem ismerve ártatlan kaméleont kéken mészárolja le,
Hogy nindzsa csillagjait fegyverszíjon tárazhassa be.
A saját fajtáját sem kímélő nemzetáruló, hisz maga is gyíkember,
Tetovált, sehonnani bitang gender..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412778922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása