cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

kétségbeesetten keresem 使い捨て

2015. június 19. - gordiuszblog


A magyar technológiai és tudományos sajtóban valamint a kisszámú blogoszféra területén havonta 3-4ooo cikk jelenik meg az on-line médiumban. Ezek nagy számban fordítások, de vannak olyan szakújságírók, akik örömmel mélyülnek el egy-egy témában, csökkentve ezzel a termelékenységet.

 antenna_toll_2.png

A napi hírekben régóta jelen van a bulvármédiából származó un. "kattintó mágnes" technika, amikor egy nagyon vonzó, több eseten drámai cím és pár soros bevezető lead mögött nincs tartalom. Ezek a hirdetési találatokból eredő mikrotranzakciós bevételek érdekében készülhetnek, valahogy így:

- „megdöbbent a piac..”
- „egy valóban hasznos..”
- „kihagyhatatlan..”
- „brutális..”
- „5 tipp arra, hogy..”  [ez egy klasszikus, fürdőruhától párkapcsolati tanácsadásig minden témában felbukkanó címtípus]
- „a legfontosabb..”
- „nem fogod elhinni..”
- „nem vicc..”
- „kiderült..”
- „erről tudnia kell..”
- „3 pofonegyszerű..”
- „bár a/az .. előnyeit senki sem vitatja..”
- „minden eddiginél..”
- indiai-angol nevű IT szakértő szerint.. [szorosan az IT területhez kötődik]
- „10 év múlva több mint..”
- „mégiscsak igaz.."
- „bréking..
- ..

A nagyszámú publikáció követése lehetetlen és időigényes feladat, azonban rengeteg jó írás van és a szaksajtó, természetéből adódóan szinte megkerülhetetlen ahhoz, hogy új szolgáltatásokról értesüljenek az ezek iránt érdeklődő kevesek. A kevesek, talán még mindig többen vannak, mint a bőséggel ellátott új mobiltelefonokról értesülni vágyók. Utóbbiak legalább annyian lehetnek, mint a magyar technológiai és tudományos újságírói szakma képviselői. Szalmaszálnyi a határ a szakmai hír és a reklám között és kerítés sincs közöttük.
A hírek követése például arra jó, hogy cikket írjuk a hírek követéséről, de hasznos újdonságok megismerésére is bőven van esély.

A web az új operációs rendszer. A klienseken futó Windows vagy Linux [Android] egyre inkább hárdver már, mint szoftver. Csak hidak, kell rájuk valami „driver” vagy „firmware”, amivel elérjük az internetet. A hagyományos, telepített szoftverek átköltöztek az internetre, „on-line”-nak web x.o-nak hívják őket. Mindenre találunk megfelelő internetes alkalmazást, melyet a böngészőn keresztül érünk el: képszerkesztő, tárhely, irodai célszoftver, kommunikációs protokollok, antivírus, titkosító, képgaléria.. bármi megtalálható.

 napszemdzso_2.png

A szaksajtó hírei között fel-fel bukkan pár olyan szolgáltatás, amire talán nem is keresnénk és mégis nagyszerű távlatokat nyit a számítógép-használat területén:

- helyesiras.mta.hu
- quack.space
- file.pizza
- paperjet.com
- app.tutanota.de
- hungaricana.hu
- qwant.com
..

Ha valakinek mindez nem elegendő, akkor sajnos el kell merülnie a keresőmotorok világába, ami majdnem ugyan annyira időigényes feladat, mint a szaksajtó követése.


keressünk keywords alapján

Adott egy szolgáltatás, a példa a japán sute.jp, mely eldobható e-mailcímeket kínál. Ha megnézzük a weboldal forráskódját [Ctrl+U], annak is az elejét, régi vágású oldalról lévén szó, az un. keywords-tegnél megtalálhatjuk azokat a kereső kifejezéseket, melyekre a sute.jp találatot szeretne kapni a különböző keresőmotorok listáin.
Esetünkben ez: 使い捨て,メールアドレス,捨てアド,24時間,無料,簡単

Bármennyire is furcsának tűnik, ez az eredmény, ezt a karaktersort kerestük! Hogy mit jelent? Annak kevés jelentősége van, de valószínűleg a „24” felbukkanása alapján egy 24 órás eldobható e-mail szolgáltatás terminusainak felsorolása japánul - szerencsére nem angolul, mert az elterelné a találati eredményeket.
A talán hiragana szótagjelekre keresve megtaláljuk a sute.jp szolgáltatását nyújtó konkurenciáit:

- renraku.in
- harakirimail.com
- m.kuku.lu
..

Szépek, főleg a Harakirimail és működnek, újabb három URL-lel gazdagodhat a „Titkos könyvjelzőnk”.
A példának felhozott eldobható e-mailcím funkció nem csak az anonim létformák mindennapjait könnyíti meg, hasznos lehet például regisztrációnál is, csak úgy, mint az on-line SMS fogadás, mely szintén az azonosítás megnehezítése és a későbbi reklámszennyezés elkerülése érdekében bizonyulhat jó választásnak, akár a kétlépcsős azonosítás területén is.


hogy van minangkabautiul, hogy piréz?

A Google szolgáltatásai nagyon hasznosak lehetnek bizonyos élethelyzetekben. Ha óvatosan és mértékkel használjuk őket, csak úgy, mint a TOR-t vagy akár az alkoholt vízparton.
Ha magyarul keresünk egy szolgáltatásra, ugyan úgy elönt minket a reklámszemét, mintha angol nyelven keresnénk, akár tengerentúli tartományban lévőnek tűnő számítógépről is próbálkoznánk.

- translate.google.com

A fordítószolgáltatás segítségével a világ bármely nyelvén, így területén kereshetünk ingyen webhost-ot, webmail-t, felhőt.. vagy on-line szolgáltatást nyújtó webes applikációként működő szoftvert.
Egyértelmű túlkínálat van Japánban, Kína környékén, Lettországban, de Észtország, India és Indonézia is jó kiindulási pont. Lehetséges például, hogy Nepálnak vagy a Hegyi-Karabah Köztársaságnak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy webes applikációkat fejlesszen, de talán a Zöld-foki Köztársaságban ráérnek és érdemes ellátogatni oda virtuálisan.

saint-martin_2.png
Saint-Martin a világ egyik legjobb helye lehet, ha egy koktél a zászló

keressünk máshol, más nyelven bármit, amire csak szükségünk van:

- free hosting
- 免费托管
- 無料ホスティング
- tasuta hosting
- nemokamas hostingas
- मुफ़्त होस्टिंग
- ఉచిత హోస్టింగ్

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr247558070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása