cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

kiállítás és hakni?

2017. augusztus 09. - gordiuszblog

- Ne szólj szám, nem fáj fejem.
Mrs. Lipton

Minden adatbázis ellopható.
Weboldal, számítógép feltörhető, ember zsarolható, megvehető, átverhető. A szerencsések eljátszhatják, hogy feltörték őket így pénz is, társadalmi státus is, káposzta, kecske..
Amikor 138 ezres aláírásgyűjtés indul valami szent őrültség nevében, ellenében, akkor az ott megadott személyes adataink, nem meglepő módon azonosítanak minket. Az, hogy hol és miért adtuk meg ezeket, majd hitelesítettük aláírásunkkal, az egy határozott vélemény valami mellett' vagy ellenében.
Amikor elvadul a helyzet, leegyszerűsödik a világ és csak az marad a kérdés, hogy velünk vagy ellenünk - egy listán szereplő határozott vélemény egyértelműen determinálhatja akár a szakmai jövőnket is. Például ezért nem csapkodja térdét a kibervédelem együtt az utazóközönséggel. Mert nincs ingyen ebéd. Csak néhány cella vagyunk egy táblázatban, ami könnyebben kereshető, mint petabytenyi videófolyam.

Amikor egy észszerű és szükségszerű digitális kezdeményezés indul útjára, annak örülhetnénk. Ha észtek lennénk. De nem vagyunk észtek.

Ha ez a digitális kezdeményezés, nomen est'.. digitális, akkor könnyebben hekkelhető ember vagy gép terhére, mint egy aláírásgyűjtés. De előfordulhat, hogy az adatbázison már most opciós vásárlási jog van. Melyik szoftvercég ne örülne az ingyenpénz korában egy kockázatitőke-injekciónak?
Kilencezer határozott vélemény..
Kiszámíthatatlan erőterekben sodródunk. Akad rá példa, hogy valaki 17 évvel ezelőtt még szerette az NKOTB-t, de ma már pont kevéssé sem. Előfordulhat, a kezdeti lelkesedésnél is lehettünk volna óvatosabbak.

Ha egy művészeti kezdeményezés mögött láthatóan nincs pénz, akkor azt üzletileg kifizetődő lehet beáldozni. Sok évnyi látszólagos nélkülözés után jól eshet némi, amúgy megérdemelt, közvetlen elismerés. Csakhogy, akik ebben a legendakörben hisznek, azokat könnyű befolyásolni. Akik azt gondolják, hogy most akkor elmondhatom, kimondhatom, de csak két szót szabad mondani, azt, hogy: Elégedett vagyok! - és még árnyalni is csak Hahotás tisztelettudással lehet, vizuális kultúrába ültetve - csalódni fognak, így a hasonló kezdeményezések hitelességét kockáztatja az, aki a fősodorban bukik meg ideológiailag.
Közel ezer ember nem feltétlenül azért áll egy kezdeményezés mellé, mert örök akkut és ingyen wifit jelent, hanem mert épp hisz benne - lehet csak körtünet. Ez egy inkubátor program. Viszont nem az alkotók vannak az inkubátorban, hanem fordítva, ők katalizálják a projektet. Egy ilyen jellegű kiállítás szakmailag nulla haszonnal jár, nem az eljövendő század Photoshop artista gagman-jei születnek itt meg, pusztán „csak” a gondolkodás ünnepe.
Ideálisnak kevéssé nevezhető esetben nem versenyzőket árulunk el, hanem támogatókat.
Na tessék, újabb majd ezer aktív másképp gondolkodó adatai egy LibreOffice Calc-fülön.

Emlékezzünk a pillangó effektusra. Ha apró, elsőre jelentéktelennek tűnő információszilánk kezdi ki az elképzelni hivatott igazságot, akkor lehet, ideje elbizonytalanodnunk a szivárogtatott valóságban. Már az első szilánknál. De, ha figyelmetlenek lennénk, az utána következő jelek már aggodalommal tölthetnek el. Nincs új a Nap alatt, ez is csak észrevétlen, ártatlannak tűnő jelenségek vektora [Srđa Popović].

De akkor mi marad nekünk? Kiber bízhatunk? Passzív-agresszív anarchia a demokrácia helyett?

megmerettetett-5.jpg

anamorfózis: ha piros hó esik, a dinnyeföldön felborul a borona és elgurul a korona

Persze minden csak nézőpont kérdése.

Sokan szeretnénk, ha művészeti kezdeményezés nem válna- súlytalanná, maradna némi vér a pucájában. Digitális civil kezdeményezés pediglen -átjáróházzá adathalászoknak, akik ráadásul nem is szakmabeliek, hanem befektetők. Szeptemberben kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8412730608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása