cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

nyelvújítás: okostelefon, közösségi média

2015. október 11. - gordiuszblog

„Amelyik hadvezér tehetséges, és fejedelme nem tartja pórázon, az győz.”

 Az Android, az okostelefon, a tablet - a világ egyik legjobb találmánya. Az „okostelefon”  viszont egy kevéssé jól sikerült elnevezés. Gyorsan itt az elején cseréljük is le, mivel egy Androidos eszköz funkcionalitásának jelentéktelen része a telefónia - a kézi készülék egy teljes értékű számítógép, csak kényelmetlen kezelni. Olyan ez, mint, amikor nem találjuk a helyünket egy fotelben munka közben, tesszük a súlypontot ide, lábunkat amoda, billentyűzetet asztalra, ölünkbe vagy inkább nyitunk egy Onboard billentyűzetet és próbáljuk eltalálni az egérrel. Androidon gépelni tudni különleges és irigylésre méltó kiváltság. Kényelmetlen kezelni egy Androidos eszközt, de számítógép és nem telefon - az, meg, hogy okos, az relatív [számító..?]. Bátran újítsunk nyelvet, több elterjedt karaktersorból építkezhetünk: tab, note, lap, pc, book, smart, virtual, computer, web, net, phone, mobil, portable, handy, cell, personal, digital..
Nem erről szólna a bejegyzés, gyorsan dönteni kell, hordozható számítógép: lifephone, mert nem csupán eszköz, de mindenünk rajta van? Valami StarTrek-es? Karfiol, mivel a notebook és a laptop sem egy jól eltalált kifejezés? Nehéz kérdés. De az információs és kommunikációs technológia területén van másik is, például a közösségi média. Az meg mi? Kizárólag csak egy márkanévként aposztrofálható? Facebook? Egyedi Band? Vkontakte? Közösségi média? Az a film, amit mindenki szeret? Vagy színielőadás? Sokol a menzán? Mi lenne a megfelelőbb, mit is csinálnak ott, lassan egészen sokan?
Hát, sajnos ez a bejegyzés már erről fog szólni.
Webkocsma? Netaula? Online zsúr, esetleg osztálytalálkozó, mert, amikor „ott” vagyunk, igyekszünk a legjobb formánkat mutatni, szépen felöltözve vagy ügyesen levetkőzve, mutogatjuk a családi fotókat, pörgetjük a slusszkulcsot? Igyekszünk jó benyomást kelteni vagy rosszat 20 éves kor előtt? Beszélgetünk, mesélünk, mi van velünk, mit láttunk, vettünk?
„Okostelefon”?
„Facebook”?

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr327959498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása