cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

# sudo apt-get reinstall Linux

2015. november 30. - gordiuszblog


A Linux sem stabilabb, mint a Windows.

x26.jpg
Vannak kifejezetten érthetetlen sikerű disztribúciók is, mint például a Debian.
A Linux is megtelik vackokkal, lefagy, nem hagyja magát megjavítani, sőt, öngyógyító képessége sincs még. Van, hogy visszabeszél, de összevissza, megjavítjuk, de nem érti, elromlik, beragad, bedöglik - kevés hozzá az átlagember. Ráadásul fórumokon kérdezni sok esetben olyan, mint orvoshoz menni: ködös, odavetett terminológiák a magaslatokból szemlélve a hétköznapi felhasználókat. Van, hogy „össze kell terminálozni a kezünket” a konzolban, de „a Linux a barátunk, csak megválogatja..”.


A Linux világa nem azért jó, mert az operációs rendszer szebb, jobb, gyorsabb, magasabbra ugrik, mint a Windows, hanem, mert a Linux világa egy közösség - sok esetben morózus arcokkal, de a programozók minimum nem kedvesek a szociális képességek területén - kontrollal, átláthatósággal - tehát azért jó, mert nem Windows. A Linux hetente, automatikusan lecseréli önmagát, az állandó frissítések [Ubuntu] néha zavaróak, a hozzáértőben is felmerülhet, hogy minek lecserélni hetente a kernelt [ami mi fán is teremhet] – de persze a Windows is frissít, csak nem feltétlenül olyan látványosan, engedélyt kérve, mint a Linux, sőt, a Windows nem csak fogad adatokat, hanem sajnos küld is, kontrollálhatatlanul, illetve a fogadott adatok között nem csak frissítés van a palettán, hanem reklámok is.

x17.jpg
De bizony a Linux-Unix ökoszisztémában is megesnek olyanok, hogy például szeretnénk egy tömörítőprogramot, letöltjük és tömörítve érkezik, amit ügye nehéz tömörítőprogram nélkül kibontani és telepíteni. Vagy például telepítve van valami, ami azért felel, hogy legyenek miniatűrök az asztalon, de nincsenek miniatűrök az Asztalon. A példánál ragadva a Debian 7 jellegzetessége, hogy a telepítő CD van beállítva, mint frissítési forrás [/etc/apt/sources.list], ami ügye már, mint médium nem létezik és a virtuális megfelelőjét ki is vesszük, ha végeztünk és arról hiába is próbálna frissíteni, lévén csak régi dolgokat találna rajta. Meg nem fut a wifi, meg nem jó a képfelbontás.. lehetnek zűrök, de olyan is előfordul, hogy minden szép és jó egyből és még „driver”-eket sem kell vadászni, mint a Windows esetében..

x7.jpg
Ujjgyakorlatnak vagy sétának egy zen kertben is felfogható 1-2 havonta egy újratelepítés és ezek az alkalmak kiegészíthetőek egy külön tárolt adathordozóra történő archiválással is. Jó, ha rutinná válnak a tevékenységek, erről volt már szó korábban.

hogyan költözik egy Linux?

x19.jpg
egy Linux újratelepítése esetén 3 db. speciális fájl fontos lehet

- /etc/fstab - a meghajtók automatikus felcsatolása [UUID-k!]
- /etc/default/grub - milyen operációs rendszer induljon el először
- /etc/hosts - milyen szerverek tartalmát nem szeretnénk beengedni a számítógépünkre

Ezeket a fájlokat elmentjük, majd lecseréljük az új rendszeren [sudo Thunar].

Aki a Dokumentumok, Képek, Letöltések, Videók nevű dedikált mappákba menti a fájljait, sikeres ember nem lehet. Ebből az alapvetésből kiindulva a mentésünk [/home] egy külső merevlemezen vagy külön partíción helyezkedik el, így csak..

x24.jpg
2 db. mappára kell figyelnünk a költözésnél

- Asztal
- Thunderbird [ha lokális levelezőt használunk webmail helyett]


Minden más kényelmes elérése parancsikonokkal [szimbolikus link] valósul majd meg.

x20.jpg
1 db. program speciális módon telepíthető az Asztalról, kicsomagolást követően

- TrueCrypt - privát adatok konténere

webről letölthető és a kicsomagolást követően telepíthető alapösszetevők

- TOR böngésző [kivételesen a helyi, /home/xy/Dokumentumok/ mappába kerül, hogy működjön a parancsikonja az Asztalról]
- LibreOffice 5 [sudo dpkg -i *.deb]
felhők:
- Dropbox
- Copy [a felhőklienseket szintén érdemes a Dokumentumok mappába telepíteni, de a szinkronizálandó fájlok maradhatnak a külső adathordozón vagy az elkülönített Dokumentumok partíción]
- Mega
- VirtualBox 5 - ha valaki esetleg Windows-t vagy Android-ot virtualizálna..

x21.jpg

hasznos alapprogramok lehetnek a mindennapi számítógéphasználat esetén és a beépített Ubuntu Szoftverközponton keresztül tudjuk telepíteni őket:

- Converseen - képek kötegelt átméretezése
- Gparted - partíciós tábla tologatása
- Geeqie - aki havonta megmozgat 1000 képfájlt, annak hasznos kiegészítő, mivel billentyűparanccsal lehet kiválogatni a jól sikerült fotókat, mint a Windows-os preparált sendTo mappa esetén
- KolourPaint - Paint, alapfunkciók
- restricted extras - néhány betűtípus és médiakonverziós elem
- QuiteRSS [rss.opml is hasznos lehet a költözésnél - fájlkiterjesztés el ne vesszen út közben]
- VLC - médialejátszó

x25.jpg

a terminál is kipróbálható, ha valaki hiányolná a Linux-os világ ősi Káin/Loki összetevőjét

- sudo apt-get install vnstat - internetes adatforgalom mérése
- sudo ufw enable - tűzfal bekapcsolása

Képszerkesztés, irodai csomagok használata és internetböngészés mellett teljesen felesleges több magos processzor és 4+ Gb RAM-mal szerelt új számítógép vásárlása. Egy 5 éves számítógép pont kicsit több, mint elég a Linux-nak is. Egy 4 Gb RAM-mal rendelkező számítógépen már virtualizálhatunk is egy Windows-t, ha egy régi játék vagy egy Photoshop a mindennapi számítógéphasználat része.
A telepítésről sok helyen olvashatunk lépésről-lépésre tutorial-okat. Az USB-ről futtatható, telepítés nélkül is kipróbálható telepítőcsomagok itt érhetőek el:

- x86-os Debian
- x86-os Xubuntu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr858127706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása