cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

hagyományos telefon fabrikálása okostelefonból

2016. február 01. - gordiuszblog


Az Android egy remek dolog, erről már volt szó, arról is, hogy egy okostelefon funkcionalitásának elhanyagolható hányada a telefónia. Most arról lesz szó, hogy hogyan lehet egy okostelefon képességeit oly módon finomítani, hogy egy klasszikus, hagyományos készülék tulajdonságaival ruházzuk fel, azaz tudjunk vele tisztességesen telefonálni és SMS-t küldeni.

„Melyik az alja, melyik a teteje? Hátulja? Eleje? Nem lehet vele telefonálni. Nem lehet vele SMS-t írni. Lemerül csak folyton-folyvást. Bezzeg..!”

fonfabrika_1.png

 

Akadnak emberek, akiket teljes mértékben hidegen hagyott a technológia változása. Vannak emberek, akik 60 évesek, sőt olyanok is, akik 80. Ők nem célcsoport, velük nem törődik senki. Telefonálnak ők is és előfordul olyan is, aki SMS-t ír. Sajnos elfogyóban vannak a régi, fizikai gombokkal rendelkező készülékek [de még mindig 5x több ilyet használunk]. Egész egyszerűen elkezdett bomlani az anyaguk: borítás, belsőség. Van amelyik hét, sőt tíz évet is kibírt 2-3 akkumulátorcserével és igencsak hozzánőtt a tulajdonosa szívéhez.


Miért kellene lebutítani egy okostelefont?
Lehet hogy nem tesz jót a lelki egészségnek?

 

fonfabrika_2.png

Van olyan embertípus, amelyik találkozásnál, vesz egy nagy levegőt és stabil 1o percig bír beszélni a semmiről -  az aktív hallgatóságot igényli, a tulajdonképpeni csendet.
Mások láttak már olyat, hogy séta közben- vagy asztalnál, akár randevú alkalmával mindkét fél a telefonját masszírozza.
Azok, akik régen a walkman és a sötét napszemüveg elszigetelő távolságtartásától is megbotránkoztak, most a metrón, arcukon kék fénytől megrészegült élőhalott hordákat vizionálnak.
Sokan a külvilágot igyekeznek kizárni azzal, hogy magukat rendkívül elfoglalt Telefonnyomkodónak tettetik. Mások az identitáskrízist próbálják meg így feldolgozni. Nagy segítség, ha egy ennyire elterjedt társadalmi klisével takarózhatunk.

fonfabrika_3.png

Az első példa már egyfajta tünet. Az, hogy valaki nem vagy nehezen tud különbséget tenni fontos és lényegtelen-, illetve különleges és hétköznapi között már a közösségi média és a hordozható eszközök használatának következménye. Egy viszonylagos ingerszegény környezetből egy hétféle kommunikációs platformmal becsatornázott 24 órán át online létben keveredni embert próbáló helyzet. Hiszen látjuk, hogy az ingerek folyamatosak, ezért egy idő múlva kezd zavaróvá válni, hogy létünket talán kevéssé gyakran demonstráljuk - erre jó alkalom egy szelfi, egy cipővásárlás eltitkolhatatlan ténye vagy egy idézet megosztása. A tulajdonképpen érdektelen és súlytalan dolgok kommunikálása lassan átszivárog a ritkuló, hagyományos interakciókba, amikor két ember egymással szemben áll, metakommunikál, beszél. Nem vesszük figyelembe viszont, hogy például 1oo partner esetén a napi száz ingerület emberenként csak egy, nem kell, hogy kiborítson minket, ha épp nem tudunk tengerparton csücsörítős fotót posztolni lezuhanó Zeppelin-léghajó előtt.

Lehet az is gond, félreértés, hogy az egész érintőképernyős mobilozásnak nincs előzménye, talán ez a baja egyeseknek. A gombos mobilt, a néhai bunkofont, legalább megelőzte a kvarcjáték és a vonalas telefon vagy akár a morze, amin lehetett nyomkodni és akkor kattogott és jött a nagy történés. A kvarcjátéknál voltak egyértelmű célok, például elkerülni a cápát vagy nem beleesni a gödörbe, hasonlóan egyértelmű a távkapcsoló - a telefont újdonságként fogadók pedig már nincsenek köztünk. Most meg, mintha mindenki valami teljes mértékben elragadót morzsolgatna a japa-zsákjában, ráadásul Bluetooth headset-en magában motyog, ami mantrázásnak is értékelhető, de katatón állapotnak is beillik.

fonfabrika_4.png

Egy okostelefont kényszerből használó ember általában három dolog miatt dohog és maximum két hónapig, utána kialakul a barátság:

- hívás - fura
- SMS - fura
- akku - fel kell tölteni

Az érintőképernyő kezelése elsőre tényleg szokatlan lehet mert a dimenziókhoz [mélység és kattanás] szokott kéz elbizonytalanodik. Ilyenkor hívunk fel naponta 5 olyan embert, akik ugyan örülnek, de nem akartuk őket. Az új technológiával ismerkedők, az átmeneti időszakon például az alábbi applikációkkal segíthetőek át:

tarcs.png
Drupe - http://apkleecher.com/?id=mobi.drupe.app

A Drupe egy híváskezelő, leánykori nevén tárcsázó. Azért jó, mert nem maszatolni és bökdösni kell benne, mint a gyakorlott kéznek is elrettentő alapértelmezett Androidos applikációban, hanem egyértelmű gesztus szükséges a hívásindításhoz. Egy személy nevét tartalmazó golyócskát kell odahúzni a hívásindítást szimbolizáló ikonra.

Ha az érintőképernyő furcsa, akkor Androidon gépelni egyenesen lidérces. Egy 1o”-os tableten kiválóan használható Klaus Weidner Hacker's Keyboard nevű applikációja ami teljes billentyűzetet kínál, még Tab-unk is lehet. De okostelefonon nincs hely, csak 6 éves ujjaknak.

bill_o.png
Stará klávesnice - http://apkleecher.com/?id=ssw.android.keyboardold

A klaviatúra app méltatlanul és érthetetlenül teljesít kissé alul a Google Play-es letöltő botok versenyén. Saymon aka Martin Švéda érintőkijelzőre fejlesztett hagyományos, nyomógombos telefonoknál megszokott billentyűzetet. Korai okostelefonoknál már láthattunk hasonlót. Az applikáció Nokia 611o-et idéző emblémája félrevezető, szép kialakításban használható a jól megszokott ABC|DEF|GHI..

bill.png
Egy ilyen billentyűzettel már sokkal kényelmesebb gépelni, mert megszoktuk, elférnek az ujjaink és a korábbi sebességgel születhetnek meg kezünk alatt a karaktersorok, például SMS-írás alkalmával.

somos.png
Textra - http://apkleecher.com/?id=com.textra

A Textra üzenetküldő képes együttműködni a Drupe hívásindítóval. Felhasználói felülete nem sokban különbözik az Android okostelefonos operációs rendszer beépített üzenetküldőjétől, csak egyszerűen nem ronda, átláthatóbb és egy kicsit több helyet mutat a szövegíráshoz, ami kis képernyő esetén ergonómiailag kedvezőbb lehet.

Androidon az SMS-küldés olyan, mintha chat-elnénk - ez arra való, hogy több üzenetet küldjünk és magasabb legyen a mobilszámlánk. Aki most kezd okostelefont használni, annak nehezen tudjuk majd elmesélni ezt az átverésfajtát, lévén a „chat” sem mozgat majd meg túl sok asszociációt. Viszont a folyamatosan, a háttérben saját pecsenyéjüket sütögető applikációk lehetnek beszédtéma és tehetünk is ellenük.

greee.png
Greenify - http://apkleecher.com/?id=com.oasisfeng.greenify

Például a Greenify elnevezésű hibernálóprogrammal, ami a folyton lemerülő akkumulátor kímélésére hivatott, de kordában tarthatóak vele a feleslegesen futó programok is. Az okostelefon harmadik problémája a hívásindítás és hívásfogadás nehézkessége és a gépelés szinte lehetetlen kiváltsága után az üzemidő. A hibernáló applikáció mindenkit kilő ["kényszerített leállítás" automatizálása], akiről így határozunk, mint egy jó folyamatmenedzselő, amire nagy szükség van az Android esetében, így takarítva meg energiát.

Aki a régi, szép dolgokat kedveli, vagy legalábbis emulálná, annak a Nixie-csöves vagy Vacuum Fluorescent asztali, éjjeli ébresztő órákat igyekszik idézni az „Énórám” nevű app, ami abban segít, hogy megbarátkozzunk új készülékünkkel és szemet szúrjon sokoldalúsága.
http://apkleecher.com/?id=com.apalon.myclockfree

csorr.png

Offline és mindenféle Google-fióktól, gyanúsan hangzó szinkronizálástól, problémákat magában rejtő helymeghatározástól mentes emlékeztető és naptár applikáció a szintén nagyon egyszerű - „amit akarsz, azt kapod” elven fejlesztett SplenDO.
http://apkleecher.com/?id=com.splendapps.splendo

todor.png
Az okostelefonok alapesetben nem jelzik ki az elveszett hívásokat, korábban érkezett üzeneteket, emlékeztetőket, amelyekről lemaradtunk. Csak egy tábla néma csokoládéként ücsörögnek az asztalon – a képernyő fekete marad. A NoLed eseményjelző alkalmazással ezen változtathatunk és ugyan úgy, hozzáérés nélkül látni fogjuk, ha történt valami, mint a régi telefonunk képernyőjén
http://apkleecher.com/?id=com.led.notify

noled_6.png
A Nokia 621o Opposite nevű játékát sajnos nem pótolhatja semmi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr588345044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása