cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

az internet meghódítása

2016. február 12. - gordiuszblog


A csináld magad - DIY jegyében azoknak a szellemi szabadfoglalkozásúaknak vagy vállalkozó kedvű kézműveseknek, kismamáknak, családi kisvállalkozásoknak, iskolai projekteknek, vagy azoknak az alkalmi számítógéphasználóknak, akik valamilyen okból webes portfólió elkészítését látják szükségesnek.
Ha egyszerre kell szellemi szabadfoglalkozású kismamának lenni, aki családi vállalkozásba kezd a kézműveskedés közben és belevág a webes portfólió elkészítésébe, így már az iskolai projektmunka mellett nincs ideje vagy ereje webmesterré is változni, vagy azt bérelni.

Egy igazán felkészült hálóhelytartónak tisztában kell lennie néhány alapfogalommal:

- e-mail: elektronikus mechanizmussal íródott levél
- FTP: fájltovábbító program
- HTM: honlaptartalom
- IP-cím, irritáló probléma, a számítógépek azonosítására szolgál
- PHP: programozós honlap
- PNG: páratlan grafika, azaz képfájl
- SSL: sehol sem látszik
- URL: magyarul rövidített link, olasz kifejezés a honlapcímre - Ungherese Reducere Link
- WWW: angol szleng, tükörfordításban MMM, jelentése mogorva medve mosolya - a hálózat veszélyeire figyelmeztet

Az internet meghódítása a tartalomlétrehozásról szól [konteó, angolul content]. Mint ahogyan egy üzletnek van kirakata, ahol az árusított termékeket bemutatja, úgy az interneten az áruba bocsájtani kívánt tartalom egy honlapon mutatható be.
A tartalomból van többféle: szöveg, kép, hang, mozgókép, egyéb tudás és ezek a kategóriák is tovább boncolgathatóak, hasonlóképpen, mint a művészeti ágaknál.

ha belevágnánk az internet meghódításába, szükségünk van:

- tárhelyre és
- tartalomra


tárhely

 

A tárhely az a távol eső számítógép, amit feltűnősködésből fakadóan webszervernek is szokás nevezni és rá van elmentve a honlap tartalma, amit egy kékkel írt, aláhúzott linken keresztül lehet elérni, az internetböngészővel.

gyerekbarat.png
Alapvetően egy honlap szövegből és képanyagból áll, például egy kézműves termék fotója és mellette az ára szövegként, valamint egy telefonszám vagy e-mailcím. Ennek a célnak a megvalósítására tökéletesen alkalmas a pen.io oldal, ahol kép és szöveg pakolható egymás alá, levédhető jelszóval és az egyedi URL-ünk publikálható bárhol.

6oso.png
A fenti, egyszerű cél a padlet.com segítségével szintén kivitelezhető. A pen.io-hoz hasonlóan valamiféle on-line jegyzetelő szolgáltatásnak kitalált webapplikáció keretein belül már nem csak vertikálisan, hanem horizontálisan is terjeszkedhetünk - azaz kicsit szabadabban pakolászhatjuk a szöveges és képi elemeket.

12eso.png
A Cseh Köztársaság Endora nevű szolgáltatója ingyenes aldomain regisztrációt kínál, azaz elhelyezhetjük náluk a weboldalunkat és kapunk egy internetes címet, amin bárhonnan elérhetik. Az endora.cz tárhelyszolgáltató kínálatában tizennégyféle ingyenes címvégződésből válogathatunk, pld.:
- valami.maweb.eu
- valami.mablog.eu
- valami.4fan.cz..
Az Endora jelenleg egy idézetet helyez el a honlapunk alján, például Mark Twain-től, de reklámcsíkunkra dobhat furcsább dolgokat is a gép:

„Proti hluposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá!“ Jan Werich

18aso.png

A római ilbello.com németországi szerverei alkalmasak lehetnek weboldalunk un. host-olására. Az ingyenes tárhelyszolgáltató esetében reklámmentes felületen helyezhetőek el az épülő honlap elemei, de a pilótavizsgás Joomla alaprendszer mellett több motorból is választhatunk - valami.ilbello.com URL-címet regisztrálva. Tartós és pillanatnyilag reklámmentes szolgáltatás, ingyen. Érdemes leküzdeni az apró problémákat:
- régiókorlátozás: a proxy4free.com oldalon több ország helyi szerverein keresztül végezhető el a regisztráció, melyet követően már nem lesz probléma az FTP-kapcsolat során.
- codice fiscale: mások mellett a codicefiscale.com oldalon van lehetőségünk legenerálni a szükséges kódot, de számtalan nyilvánosan elérhető karaktersorból is válogathatunk, ha nem akarunk Vito Corleone néven hódítani.

További „free hosting” szolgáltató közül is válogathatunk internetszerte.


tartalom

 

gyerekbarat.png
Az internet legnépszerűbb, szabad felhasználású szöveges tartalma az un. Lorem ipsum:

„Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer a dolor vitae velit ornare venenatis id et ligula. Duis vestibulum ullamcorper dolor ullamcorper porta. Nam diam quam, tincidunt ut tincidunt vel, lacinia sit amet massa. Sed tincidunt consectetur magna eget dapibus.. „

Mindenki szívesen olvassa, sok helyen feltűnik és megnyugtató hatású irodalmi alkotás.

korhatar_nelkuli.png
A Lorem ipsum modernebb kivitele a Kalevala, mely kicsit jobban megdolgoztatja a lehet kissé fásult olvasó lelki világát:

„..Vaan kuitenki kaikitenki la'un hiihin laulajoille,
la'un hiihin, latvan taitoin, oksat karsin, tien osoitin.
Siitäpä nyt tie menevi, ura uusi urkenevi
laajemmille laulajoille, runsahammille runoille,
nuorisossa nousevassa, kansassa kasuavassa..”

6oso.png
Képeink elméletileg a tárhelyünkül szolgáló távoli számítógépen is helyet kaphatnak, de gyakori, hogy az ingyenes megoldásoknál korlátozott méretű a feltölthető médiaelem.
Illusztrációk elhelyezésére alkalmas például az imgur.com oldal, a például termékfotókra mutató hivatkozásokat [direkt link] beágyazhatjuk hálóhelyünkre. Az Imgur egyszerűen használható és többféle képmegjelenítést támogat.

12eso.png
Médiaelemek tárolására a Copy felhő megszűnése miatt már csak a Dropbox alkalmas. Itt egy regisztráció után akár 1.ooo darab képet vagy PDF-et is feltehetünk, de 1oo kisebb videó is tárolható ekkora tárhelyen. Az egyes fájlok önálló linket kapnak, ami az Imgur-hoz hasonlóan honlapba illeszthető direkt linkként, azaz megjelenik a kép/médiaelem az oldalunk felületén és nem csak egy egyszerű link látható - így könnyebben építhető fel a struktúra.

16oso.png
Honlapunkon akár megrendeléseket is fogadhatunk vagy kérdések is érkezhetnek hozzánk elektronikus mechanizmussal íródott levél útján. Ennek eszköze az un. űrlap, amit változatos motivációtól hajtva kitölthetnek robotok, de akár igazi ügyfelek is. Több ingyenes és esztétikus felhasználói felülettel rendelkező lehetőség közül választhatunk ebben az esetben is:

- JotForm
- NinjaForms
- TypeForm
- ContactForm
- GoogleDrive űrlap

18aso.png
Egy komoly weboldalon komoly forgalom zajlik. Komoly forgalom esetén értékes személyes és pénzügyi adatok is utazhatnak a hálózaton. Ezek megvédésére alkalmas az SSL tanúsítvány. A kommunikáció ebben az esetben kikényszerített HTTPS-en zajlik, titkosítva. Három hónapja indult az EFF, az internet jedijei által támogatott Let's Encrypt kezdeményezés, melynek keretében bárki használhat x-sign-nal megosztott biztonsági tanúsítványt. Csak két sort kell begépelnie, persze nem mindegy, hogy hova:
- sudo apt-get install lets-encrypt
- lets-encrypt valami.hu

 

illusztráció: Creative Commons Közkincs by Matthew, Perhelion, Ákos9702 - wikimedia.org

idézet: Elias Lönnrot

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr128385696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása