cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

boldogok-e a sajtkészítők?

az informatika nagy problémái - nemes egyszerűségük, horderejük és bravúros megoldásuk

2017. február 23. - gordiuszblog

boci.jpg

Az informatika világának küzdelmes hétköznapjait középpontba állító hírekben olyan dolgokról olvashatunk nap nap után, hogy:

- az internetre kötött háztartási eszközök sebezhetővé teszik a felhasználókat, mert a gyártók nem fordítanak kellő figyelmet a szoftveres védelemre [IOT]

azaz a termelékenységi hatékonyság a biztonsági szabványok kidolgozásának rovására megy, mintha a kávéfőző felrobbanhatna, a csapból folyó elektromos árammal keveredő víz vagy a fűtőrendszerből a légtérbe jutó gáz hétköznapi veszélyforrás lehetne

- a zsarolóvírusok kórházakat, nagyvállalatokat tesznek a földdel egyenlővé

szerencsére emberrablást, váltságdíjat, csak a kalandfilmekben láthatunk - emellett sajnos nem túl kedvező az ország ransomware ellátottsága, ritka, mint a magyar narancs, a szakmai fórumokon is a hónap dolgozója, aki véletlenül belefut ilyesmibe - "Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?!"

- a gyári jelszó, router esetében ördögtől való, mindenképpen meg kell változtatni, különben nagy baj történhet

analóg probléma a fenti IOT-vel, ha mindenkinek ugyan az a lakáskulcsa, nyugodtan nyitva lehet hagyni az ajtókat, csak például mindenki ott térne nyugovóra, ahol épp elfárad

- a weboldalakat elosztott szolgáltatásmegtagadásos c. támadások érik, minek hatására nem lesznek elérhetőek, mert a hirtelen nagy mennyiségű mesterséges látogatót nem tudják kiszolgálni [DDoS]

mint például amikor egy darab lufiárust küldenek be ezer gyerek közé - gyorsan elfogy a szufla, de egy óvodás csoport könnyedén legyűr akár egy meggondolatlan fagylaltost is

fagyi.jpg

- a baj leggyakrabban e-mail útján érkezik, nem szabad rákattintani semmire, ami egy kicsit is fura

- bárcsak kiflivé változtathatnánk a szivárgó személyes adatainkat, az interneten mindenki pénzt keres ezeken, csak mi nem

- ha nem frissítünk, az olyan, mintha nem fürdenénk - utat engedünk a bacilusok elszaporodásának

- a béna jelszó, magunkról kiállított szegénységi bizonyítvány

De vajon ezek, az informatika iparágának leginkább fejtörést okozó dolgok mennyire befolyásolják egy átlagember életét? Aki x éve ugyan az előtt a számítógép/operációs rendszer előtt ül és ugyan azt csinálja? A többség életére milyen hatással vannak ezek a nagy gondok?
Például a sajtkészítők problémái nem lehet, hogy hasonlóan befolyásolják a mindennapjainkat? Csak nekik rosszabb a marketingjük. A sajtkészítő ágazat háttérbe szorul, mert a sajtot érteni véljük.
A tej ára, a penész, a Hold távolsága.. Vajon a sajtkészítők problémái nem hírértékűek?

sajt.jpg

A világ fejlődik, de vajon mennyire érdekes esemény, hogy valami processzornak már nem 1, hanem 8 magja van? Érdemes volt a köztes időben 15o cikket megírni és néhányat elolvasni erről az izgalmas részterületről? Csak azért, hogy reklámokat nézhessünk?
Ebben az iparágban, tűnhet úgy, sok pénz cserél gazdát, így megéri sokak figyelmét rajta tartani a vérkeringésen. Gyártani a natív hirdetéseket és el-el sütni a bázzvördöket: a technika felfoghatatlan ütemben fejlődik, számtalan újdonság, aki nem digitális, az dinoszaurusz, iparági becslések, hacker háború, veszély, ellenség..

Az informatika olyan, mint egy szappanopera. Nehéz lejönni róla, de, ha egy év múlva újra elkezdünk foglalkozni vele, lényegében ugyanott tart, semmi rendkívüliről nem maradunk le.

Régen volt belföld, külföld, gazdaság és tudomány a hírkategóriák világában, no meg persze foci. Ma már a jól értékesíthető Tech-kategória is a portfólió tartozéka, részletesen olvashatunk a techcégek szerelmi életéről, mint a celebritások mindennapi bukdácsolásáról. Esküvők/fúziók, megcsalások/licenc elbitorlás, gyermekáldás/új termék, közérzet/részvényárfolyam.. a napi hírfogyasztási penitencia része lett, hogy a technológiai szektor milyen problémákkal birkózik.

De nekünk: sajtkészítőknek, kiflisütő pékeknek mi közünk ehhez?
Mi vagyunk a piac, a szappanopera nézőközönsége, aki a gyerekekhez hasonlóan a havi rendszerességgel felbukkanó új, ugyanolyan animációs film által kiváltott vágy hevében hercegnős iskolatáska, -bögre, -rugdalózó után epekedünk, de sajnos egy felnőtt esetében ez a flow általában a hónap végét kényelmetlenné tévő kiadás.

Sok közünk nincs hozzá, nem is túl izgalmas, sőt inkább bonyolult, mint bulvár. Befolyásunk sincs a folyamatokra, a legfelkapottabb fenti néhány problématerület, lényegében hidegen hagyhatja az olvasóközönséget, mert mindössze szakmai vita, érzéki örömöt talán csak az üzemeltetőknek, rendszergazdáknak okoz, mint sajtkészítőknek az üsttej savfoka.

bacsi.jpg

mi az, amit tehetünk, kell-e, fájni fog?

- az IOT lényegében csak a reklámokban létező terület idehaza, mint a virtuális valóság vagy a robotok - nincs teendőnk

- a zsarolóvírusokkal kapcsolatosan bátran lehet közönyös az életszemléletünk, gyakorisága a 4G-vel közeledő zongorához hasonlatos

- a router-ünk gyári jelszavát nem világméretű összeesküvés miatt érdemes például megváltoztatni, hanem azért, mert különben egy utcai padon ülő középiskolás is képes illegális tartalmat rakni a számítógépünkre

- a DDoS szintén belső poén, nem sok vizet zavar a hétköznapokban, ha valamilyen gyakran látogatott oldal nem működik, majd működik másnap, nem dől össze a világ

- az e-mail-ek esetén sajnos résen kell lennünk: a „gépi fordítás”-ról felismerhető kártékony küldemények üzleti sikerének kihasználása vajon mibe kerülne egy magyar anyanyelvű kompjúteres bűnözőnek? Semmibe. Mint ahogyan az is csak egy fél napos meló, hogy például az Ügyfélkapu karbantartása miatti erős adóbevallási motivációtól óvatlanokat egy keresőkampánnyal vagy kazalszámra aratható e-mail címlistával terelje valaki hamisított weboldalra, ahol is egy kiterjesztett azonosítást követően megszabadítson az adónktól, a bankkártyacsaláshoz hasonlatosan.

Aki idáig eljutott a posztban - már sajnos abba a célcsoportba tartozik, akik tucatnyi regisztrációval, több eszközön, komolyan használják az internetet, apokrif forrásokból is letöltenek néhanapján, így fontos lehet az egyedi jelszó, a személyes adatok védelme és az alkalmazott szoftverek frissítése is.

Bár már tudjuk, nem árt jól átlátni a szituációkat és összekötni az összefüggéseket, de van, amikor a legnagyobb jóindulattal sem vagyunk előrébb:

graf4.png

- egyedi jelszó > nem frissített honlap > oldaltörés > személyes adat szivárgás
- nem egyedi jelszó > IOT törés > DDoS

Az informatika vs. sajtkészítés összevetését „nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire”. A legtöbb fenyegetés messze elkerül minket, nagyobb a füstje, mint a lángja, de néhány esetben beavatkozhatunk, megmozdulhatunk - persze fel sem kell állnunk a fotelből..

 

idézetek: A tanú, Brian élete
illusztrációk: New York Public Library's Digital Collections

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112282525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása