cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

kommunikációbiztosítás I. rész

2016. október 08. - gordiuszblog

 

A létfenntartást követő motiváció a fajfenntartás. Ez utóbbi egyik eszköze, az, hogy létezésünk fontosságát és hasznosságát kommunikációs eszközökkel hirdetjük. A kommunikáció belső inger, azonban elfojtással vagy külső ingerekkel befolyásolni lehet. A létezés tehát hasonló eszközökkel szüntethető meg, mint a kommunikáció. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy létezésünket még nem fenyegeti veszély, koncentrálhatunk a kommunikációnk biztosítására.

Az elektronikus kommunikáció megszokott formái szerver jelszavak és pecsétes meghatalmazás birtokában töredék idő alatt szüntethetőek meg. Azok a megszokott fórumok, ahol addig családunkkal, ügyfeleinkkel, közösségünkkel érintkeztünk, egy csapásra válhatnak áthatolhatatlan akadályokká például felmondás vagy műszaki hiba miatt is. Példák:

  • meghibásodás egy e-mailszolgáltatónál
  • tönkremegy egy merevlemez, felhő
  • feltörték a weboldalunkat, nem érjük el a CMS-t

Az informatikában a redundancia azt jelenti, hogy valami miatt nem bízunk meg 1 db. eszközben, így ugyan arra a feladatra 2 db. eszközt használunk párhuzamosan. Ilyen például egy szerverben/NAS-ban két merevlemez, melyek tartalma egymás tükörképei. A kommunikációbiztosításnak is csak ennyi a lényege, a redundáns párhuzamosság.

levelezés

A céges leveleink a @gyar.hu címre futnak be és innen is küldjük el őket munkaidőben. Nélkülözhetetlenséget színlelve az otthoni számítógépünkre is van lehetőségünk megkapni a leveleinket. Például IMAP hozzáférést igénylünk és Thunderbird levelezőprogrammal szinkronizáljuk a bejövő és a kimenő leveleinket is otthonunkban. Ha megszűnik a @gyar.hu szerver, ezzel a módszerrel az otthoni gépünkön minden levelünk meglesz, ha legalább naponta egyszer bekapcsoltuk, lehetőséget biztosítva a szinkronizációnak. Ezzel megőriztük kimenő és bejövő levelezésünket a @gyar.hu-s szolgáltatástól függetlenül.

A @gyar.hu-s e-mailünket át is irányíthatjuk. Azt kell mondjam, erre a legmegfelelőbb megoldásnak a Google [Alphabet?] gMail szolgáltatása tűnik. Ezzel a módszerrel a későbbi levélküldést tudjuk hitelesíteni. Ugyanis ennél a szolgáltatónál az átirányítást előzőleg igazolni kell, esetünkben a @gyar.hu-s címre érkező kóddal. A módszerrel azt érjük el, hogy @gmail.com-os levelünkbe bekerül a „behalf of”, azaz meghatalmazásával kitétel, mely azok között, akik egy kicsit is forró talajon dolgoznak, némileg megbízhatóbb kommunikációt jelent. Nem egy PGP-szint, de ebben az esetben a tengerentúli harmadik fél nagyobb biztosítékot jelent a semminél. Az átirányítással akkor is folytathatjuk korábbi kimenő levelezésünket, ha a @gyar.hu-s szervert lekapcsolták és egy kicsit Hillary Clintonnak érezhetjük magukat.

adattárolás

Néhányszor elsült már ezen a blogon, hogy mentsünk. Ha meghibásodik az adattárolónk, gépünk mondja fel a szolgálatot - megszakad a kapcsolatunk egy archívummal vagy adattárházzal, melyből éppen dolgoztunk és további információkra lenne szükségünk életünk fő művének elkészítéséhez, akkor ezt az adatbázist, adatot mentsük el, legyen hozzáférésünk redundáns párhuzamossággal. Ha az abban foglalt adatokra részben vagy egészben szükségünk van és a mentés pillanatában jogosultságunk is. Egy munkahelyi géppel vagy egy online médiatárral műszaki hiba miatt is bármikor megszakadhat a kapcsolatunk. Nagyon rossz érzés az addigi munkánkat elveszíteni - ha mondjuk a fájlszerver fontosabb anyagai nincsenek meg például pendrályvon.. - pont annyira, mint privát életünkben akár a fényképeinket. Mentsünk! A degoo és a mega összességében 15o GB tárterületet kínál. Az utóbbi zéró toleranciát ígér ugyan, de legbiztosabb, ha adatainkat a munkahelyen megszokott mappastruktúra szerint minden esetben TrueCrypt-tel titkosított konténerekben tároljuk a felhőszervereken.

domain

Azé a hatalom, akinél a jelszó. Vagy a pecsétes meghatalmazás.. Egy jelszó birtokában bárki, távolról is eljárhat más nevében, mint a személyiséglopás alkalmával. Egy webszerver elfoglalása esetén az internetes címén [URL] egyik pillanatról a másikra lehet eltüntetni minden tartalmat. Amikor egy honlapot feltörnek, a webszerver tartalmát módosítják, például átírják a kezdőoldalt valami meghökkentőre. Egy webszerver tartalma pár napig még elérhető, „emlékeznek rá” például a keresőszolgáltató vagy az adatforgalom-csökkentő szerverei, de léteznek dedikált archívumok is. Ha elveszítünk egy szervert, akár egy távoli, karibi országban lévőt, hurrikán idején és a redundáns párja is kikerül a felügyeletünk alól, akkor a domain-t még átirányíthatjuk, mert a domain szolgáltató egy harmadik szereplő. Ebben az esetben ~48 órás átfutási idő alatt visszanyertük a kommunikációs platformot, azaz, aki beüti a régi internetes címet, az az új címre fog jutni. De a megmaradt, szövetséges fórumokon akár terjeszteni is tudjuk az új, szamizdat elérhetőségeket.

jelszavak

Vészterhes időkben az informatikus információi [és nem a szaktudása] felértékelődnek, egy csapásra a legfontosabb munkatárs lehet a jelszavakon ücsörgő kolléga, de a népszerűség kérészéletű.
A trezorokba helyezett jelszavak általában soha nem kerülnek felhasználásra. Egyszerű bűvésztrükkel gondoskodhatunk a kommunikációs tömegpusztító fegyverek megfelelőbb tárolásáról. A lebukás veszélye csekély. Inkább adjunk mindenkinek egy karaktert a jelszóból és legyen egy vidám csoportkép a sorrend. A jelszó megváltoztatható, ennek örülhetünk is, néha meg nem..

fórumok

Előrelátó hozzáállás, ha a kommunikációs fórumok hierarchikus felépítése esetén több alternatív, egyenrangú kommunikációs csomópontot is kialakítunk. Így abban az esetben, ha a hálózat bármilyen okból sérül, van lehetőség a beavatkozásra - a katasztrófavédelem többszörösen biztosított, alternatív kommunikációs rendszereinek mintájára.

Fenti sztenderd módszerek informatikai úton meghiúsíthatóak. Mindenre van ellenszer, de most itt erről nem lesz szó. Annál inkább arról, hogy, ha meghiúsítanák a fent részletezett kommunikációbiztosítást, akkor erre hogyan lehet felkészülni. Ellencsapás az ellencsapás ellen:

A kommunikációbiztosítás második része a sötét, gonosz és mostoha árnyékinformatikával folytatódik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1011781049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Neutron 2016.10.09. 12:00:42

Bocsánat, belekötök egy olyan részletbe, ami a poszt témája szempontjából teljesen lényegtelen: a "létfenntartás" párja nem a "fajfenntartás", hanem a "szaporodás".
süti beállítások módosítása