cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

crypto-botok, a jövő cracker serege

2016. november 25. - gordiuszblog

KERESÉS: ALKALMAS JÁRMŰ
KERESÉS: ALKALMAS ÖLTÖZÉK
MÉRET: MEGFELELŐ
Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra.

múlt | kereső-bot

Kezdetben voltak a segítőkész kereső-botok, amik átfésülték a webet, hogy mi hol van, mi hol lett új tartalom és közreműködésükkel a különböző keresőoldalakon megtalálhattunk bármit.
Ezek a botok az interneten létező kis programkódsorok, melyek pókként szövik be a hálózatot.

knerten.png

jelen | referral spam-bot

A Google Analytics felhasználókat bosszantó un. spam-botok a forgalmi adatokat befolyásolják, illetve a weboldalak kapacitását minimálisan, de feleslegesen foglalják le. Így néz ki egy csapat spam-bot:

abc.xyz
advokateg.xyz
alfabot.xyz
arendovalka.xyz
begalka.xyz
bezlimitko.xyz
biteg.xyz
boltalko.xyz
brateg.xyz
buketeg.xyz
bukleteg.xyz
ɢoogle.com [hamis domain]
secret.ɢoogle.com
thenextweb.com
website-speed-check.site

Fenti forrásmédiumok például az 510566204.141763764* Google ID ügyfél-azonosító alapján ismerhetőek fel az analitikában. Ezek a botok ártatlannak tűnő forgalomelterelést végeznek azokon a weboldalakon, melyeket megtalálnak.

A Stijlbreuk [Aron van der Valk, Jeroen Peerbolte, Tim van Wankum, Werner Bastianen] egy holland cég. Szép feketelistát vezetnek a referral spam-botokról.
A referrerspamblocker.com oldalon segítséget nyújtanak a bajba jutott webadminoknak. Hiszen ki tudna magától ilyen syntax-ot írni:

.*compliance-brian\.xyz|.*compliance-andrew\.xyz|.*buketeg\.xyz|.*bukleteg\.xyz

A Stijlbreuk ígérete szerint nem tárolnak el semmilyen adatot abban az esetben, ha hozzáférést adunk [step-by-step] az un. API-juknak. Annyi történik, hogy a kampányforrás-szűrők közé bekerül 3o+ feltétel, minek hatására attól kezdve eltűnnek a statisztikából a fenti spam-botok. Meglátogatják a honlapunkat, próbálkoznak, de legalább nem látjuk a fals forgalmat. Ha ennél is tovább mennénk, például Apache alatt a .htaccess-nek kell nekiesnünk.

viperprobedroid-4oopx.png

És máris új lidércnyomással kellett szembenézniük: Skynet, a gépeket vezérlő komputer két terminátort küldött vissza az időben.

jövő | cracker automatikák

A kézműves hackereket, sokat tapasztalt penetrációs szakembereket is utoléri a mesterséges intelligencia forradalma. Az informatikai rendszerek sérülékenységeit már nem ember, hanem gép keresi, automatikusan. A crypto-botok nem csak szervert, hanem személyi számítógépet, mobilt és kávéfőzőt is tömegesen tudnak majd megszólítani [ping], hogy háttéradatbázisukból az azonosított rendszer összes ismert hibáját és hiányosságát [frissítés] kihasználva önvezérelt post-exploit műveletekkel fertőzzék meg a sebezhető számítógépeket.
Ma még csak DDoS-botnet, Bitcoin bánya, cryptolock.. holnap ki tudja? Gombnyomásra indíthatóak el a XiongMai védtelen eszközei.

Ami talán meglepő lehet, hogy a jövő nincs túlságosan távol. Ha akár hétköznapi módon is rákeresünk az alábbi feltört e-mailcímek egyikére, találhatunk néhány automatikusan megfertőzött weboldalt, melyek természetesen folyamatosan tűnnek majd el a keresési listákról:

"admin@retinacreamtretinoin.com"
"nina.zadnikova.94@mail.ru"
"merladrbasel@rambler.ru"
"proninairina646@gmail.com"
"VictoriaBrowndt@gmx.com"

Ebben az esetben, az e-mailcímekkel ugyan ártalmatlanul inaktív, de kiterjesztett jogosultsággal rendelkező adminisztrátor felhasználókat hoztak létre a cracker-botok egy tartalomkezelő keretrendszeren belül.

A legutóbbi Joomla frissítést félvállról vevő webmesterekből szerencsére nincs sok, de mindig lesz olyan, aki valamilyen oknál fogva az általa menedzselt ~2o+ szolgáltatás egyikét nem frissíti és egy bot néhány perc alatt 1ooo sebezhetőséget próbál ki egy szerveren. A Joomla! kritikus besorolású sérülékenysége a 3.6.4-es frissítéssel foltozható be.

sentinel_matrix_5oopx.png

illusztrációk:
- Knerten
- Szonda [imperial viper probe droid] - A Birodalom visszavág
- Sentinel [search and destroy unit] - Mátrix, Újratöltve

idézetek:
- Terminátor

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4511995124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása