cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

adatzaj

2017. március 01. - gordiuszblog


Az információbiztonság nem csak az interneten szivárgó személyes adataink, preferenciáink csökkentésének megkísérlésével fokozható.
A profilozás, adatzaj létrehozásával is megnehezíthető.

példa:

Rengmjon felelős minisztériumi tisztségviselő. Komoly döntéseket hoz, nagy koncentrációt igénylő, pénzügyi vonzatú feladatainak elvégzésébe nem csúszhat hiba. Természetesen segítségre is számíthat, a központi belső elhárítás minden lépését figyeli. Rengmjon kiemelt káder, igazi internetkapcsolata is van a munkahelyén. Hősünk megbecsüli magát, hiszen hazájának egzotikus szokásai miatt, ha hibázna, nem bizalomvesztéssel, hanem légvédelmi rakétával kéne szembenéznie.
Azonban szívesen olvas apokrif forrásból származó tartalmakat is. Rengmjon szűk időbeosztása miatt a napi hírek feldolgozására RSS olvasót használ. Annak ellenére, hogy az RSS-sel hatékonyabb a hírfogyasztás, még így is túlságosan nagy a hírzaj, sok idő elmegy a nemzetközi helyzet fokozódásával.
Így RSS-olvasó szoftverébe un. szűrőket alkalmaz: amennyiben bizonyos szavak szerepelnek egy új hír címében, amik nem érdeklik őt, az automatikusan a kukába kerül.
Ezek a tiltólistás kulcsszavak általános esetben például így nézhetnek ki:

4g, 4k, 5g, 5k, airbnb, alcatel, amazon, apple, azure, biznisz, bréking, brit tudósok, broadcom, brutális, galaxy, gopro, gpu, gtx, huawei, iot, ios, iparági becslések, iphone, kiszivárgott, logmein, lte, macbook, mwc, netflix, netiq, nintendo, note 7, nvidia, önvezető, playstation, qualcomm, radeon, spotify, számos, uber, virtuális valóság, xbox, xiaomi, xperia, zsarolóvírus

city-wok-man_south-park.png

Viszont Rengmjonnak van egy különleges, titkos kulcsszava is, melyet a központi bizottság által jóváhagyott hírcsoportoknál alkalmaz:

1q2w3e

A minisztériumi dolgozók internethasználatát ellenőrző algoritmus példás hírfogyasztónak értékeli Rengmjont, hiszen folyamatosan követi az elvárt összes médiumot, azok összes alrovatát, a királyi család tagjainak közösségi életét, szakmai oldalakat, társintézmények honlapjait, kormányzati szervereket, ideológiai szamárvezetőket..

A ravasz Rengmjon a hírzaj szűrésére szolgáló technológiát adatzaj létrehozására használja fel. A nagyszámú meglátogatott kormánybarát szerver között szinte fel sem tűnik az 1 darab kakukktojás.

  • a központilag elvárt szerverekről érkező hírek között Rengmjon RSS-szűrője a random értelmetlen „1q2w3e” karaktersort keresi, ha nem találja, a hírek beérkeznek, de a kukába kerülnek
  • a kakukktojás pedig egy anonimizáló proxy szerver, melyen keresztül a ténylegesen fogyasztott tartalmak RSS-csatornái érkeznek be az olvasó programba

Akár ideológiailag, akár személyre szabott hirdetés, profilozás vagy adatbányászati elemzés.. szempontjából Rengmjon ~3o/1 arányban egy lojális honleány. A létrehozott adatzaj károsan befolyásolja az előre definiált adatpontok elemzését, az algoritmus fals negatív eredményre jut.

Technikailag az adatzaj létrehozható egy dedikált böngészővel is, például egy Chromium származékkal. Ha ezt a megoldást úgy használjuk, hogy elmentünk 4-5 sztenderd [fb, goo..] bejelentkezést a böngészőbe, még inkább automatizálhatjuk a targetálást.

Böngészésünk indikátorai kelendőek, hogy jobban megismerjenek-, érdemes-e pld. diétás kóla hirdetéssel traktálni minket, meginnánk-e, ki tudjuk-e fizetni..
De a simán csak barátságtalan eljárásként értékelhető személyre szabott hirdetés profilozás általi generálásán túl van egyéb más, visszaélésre is alkalmat biztosító adatkészletezési lehetőség a technológia mögött.
Az adatzaj arra lehet alkalmas, hogy blokkoljuk a feldolgozási kapacitást, illetve felhígítsuk a rólunk elemezhető információkat, üzletszerzési és demográfiai jellemzőket - magunk szabhassuk meg, hogy mit gondoljon rólunk, hová soroljon az algoritmus, a keresőszolgáltató, a munkahely, a közösségi média, az adatbrókerek, a rendszer.. - zavarkeltés csupán, elvegyülés a tömegben.

illusztráció: South Park, wikia.com - Tuong Lu Kim

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4512303067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása