cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

farkas és róka a kibertérben

2015. július 01. - gordiuszblog


A gyerekmesék negatív figurája általában a róka vagy a farkas, akik valamilyen igazságtalan és gonosz dologgal próbálnak borsot törni a jószándékú hős orra alá. A végén persze győz a jó és a megérdemelt jutalom mellett a rossz elnyeri méltó büntetését:

- eltörik a gerincük
- telepakolják őket kővel
- vízbefojtás
- megégnek
- bezárják, például a Fővárosi Állat- és Növénykert- Varázshegy- Pálmaház- Akvárium- Holnemvolt Parkba

melto_jutalom.jpg


A farkassal és a rókával rokonlélek gonosz mostoha, vasorrú bába, Mehemed, királynő, török császár, mérges mackó, fogfájós egér.. szintén elég rosszul járnak, ha összeakadnak egy példamutató erkölcshőssel.
Természetesen akadnak kivételek, akik megbánják bűnüket vagy rákényszerülnek, ha például Ezüstmackóval kerülnek szembe és nem akarnak felakasztva megfagyni.

Mi lesz a rókával és a farkassal, ha valahogy sikerül kereket oldaniuk vagy leülték, amit le kellett? Sajnos ott folytatják, ahol abbahagyták. Napjainkban a kibertérben.

cyber bullying vs. social engineering

Az internetes zaklatás hatására a gyerekeket, kamaszokat olyan trauma érheti, amibe bele is halhatnak és, ha mégsem, végigkíséri őket az életükön.

A pszichológiai manipuláció alkalmával a felnőttet kirúghatják és, ha mégsem, elmarasztalhatják őket a munkahelyükön, anyagi veszteséggel járhat, ami nem feltétlenül csak a napi plusz 12 db. BKV jegy árában jelentkezik, ha száműzik a gyarmatokra, hanem az okozott kár megtérítésében is.

A felnőttek nem értik mi zajlik a kibertérben, hogyan lehet ott zaklatni egy óvatlanul megosztott képpel, videóval, hogy milyen agyafúrt trükkök vannak az elcsalásra, ami már lehet, a második lépcsőfok, egy kompromittáló bejegyzés miatt kényszerű választás, amit jaj, csak ez meg az meg ne tudjon.

A gyerekek sem értik, hogy mi az a fajta cselszövés, miért okoz problémát telefonon megsajnálni egy régiós admin kollégát és hozzáférést adni a reaktorturbina vezérlőszerveréhez. Nem is érdekli őket.

A felnőttek pont ugyan azokat a hibákat követik el, mint a gyerekek, csak utóbbiak többet veszíthetnek.

ne állj szóba idegennel

A kibertérben, önmagukat elemükben érző gyerek vagy felnőtt áldozatok egy 5 éves logikáját követik. Ha az idegen bajban van, segítenek, mert a segítség fontosabb, mint az óvatosság.
- elveszett a macskám, fél szemű, nem talál haza, gyere keressük meg kapsz pónit, fagyit..
- sajnos vállalatunk zászlóshajóját aljas támadás érte a konkurenciától, most akkor egyeztessük a jelszavakat, vezérigazgató úr hálás, nagyvonalú..

A pénz és az akár 15 másodpercnyi hírnév is csábító.
- neked van a legszebb énekhangod, hátraszaltód, gombfocipasszod, te egy igazi tehetség vagy, más, mint a többi..
- örököltél, megnyerted, kiválasztottak, de tudod, a papírmunka, vám, tranzakciós díjak..

Egy ismerős feltört vagy hamisított kommunikációs csatornájáról érkező szokatlan üzenet nem biztos, hogy tőle jött. Hívd fel, ez a kétfaktoros azonosítás.

ne ossz meg

Ne küldj olyan képet, tartalmat, ami, ha szembejönne veled egy ismerősöddel kapcsolatban megbotránkoznál, kiközösítenéd, kinevetnéd. Olyat, ami annyira kínos, hogy te is azonnal továbbküldenéd másoknak. A megosztás a kitörölhetetlenség egyik forrása, mindennek nyoma marad, évekig. Egészen furcsa dolgok okoznak örömet egyes portálok közösségének.

mellékhatások

A gyógyszerek mellett hosszú lista van, hogy mi bajunk lehet tőlük és a különböző új bajok ellenszérumai további mellékhatásokat eredményezhetnek. Mindez az internethasználat esetében is így van.

[10 közül legfeljebb 1]
- hányinger, hányás, gyomor- és hasi fájdalom, hasmenés
[100 közül legfeljebb 1]:
- szorongás, nyugtalanság/izgatottság
- zavartság és dezorientáltság, alvászavarok [főként álmatlanság], reszketés
- kiszáradás [dehidráció]
- rossz közérzet [főként gyengeség vagy fáradtság], fájdalmak, pl. hát-, mellkasi, medence- és végtagfájdalom, verejtékezés
[1000 közül legfeljebb 1]
- érzelmi labilitás, depresszió [amely nagyon ritkán önkárosításhoz vezet, úgymint öngyilkossági gondolatok vagy öngyilkossági kísérlet], hallucináció
- kórosan gyors szívverés, ájulás
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
- ínfájdalom és índuzzanat [íngyulladás], izomgörcs, izomrángás, izomgyengeség
[10 000 közül legfeljebb 1]
- meghasonulás érzése [mintha az illető nem önmaga lenne], elmebetegség [amely önkárosításhoz vezethet, úgymint öngyilkossági gondolatok, vagy öngyilkossági kísérletek]

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr467589526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása