cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

fogalomtár: a tejben úszó prekogok disszonanciája

2016. január 08. - gordiuszblog


br_hammm.jpg
tegyünk rendet, tegyünk rá kísérletet az alábbi hasonlatokkal:

- sorozatfegyver, légpuska, lőfegyver, vadászpuska, önvédelmi gáz-riasztó fegyver, pisztoly, nyílpuska..
versus
- játékpisztoly

ebből bármi kisülhet:

- gyilkosság, tömegmészárlás..
vs.
- a vidarátor melletti járhatatlanná vált Lego-láp partján fekvő csíkos kanapé mögé szorult különítmény tűzgyors antilézerfegyverekkel tartja állásait a folyamatos párnabombázás alatt

az analógia mentén:

- nyilvános internet, Windows-os gépen a szomszéd wifi-je
vs.
- deepweb, darkweb, TOR, az internet sötét oldala, anonimitás..

két eshetőséggel számolhatunk:

- közösségi média, keresés alapú hirdetés, személyes adatok megalapozta felhasználói elégedettség fokozása, megfigyelhetőség, adatkészletezés..
vs.
- szabadság, biztonság


A deepweb unalmas: adatbázisok prüntyögnek és gépek csiporognak egymással - arrafelé nincsen semmi látnivaló.

A darkweb egy titkosított színtere a nyilvános internet hálózatoknak, mint a vállalati VPN vagy akár egy belső Intranet, de ideális esetben egy jelszóval védett webmail fiók sem átjáróház.
A TOR csak egy eszköz, mint a villamos vagy egy kés, hogy hová megyünk vagy mit eszünk, vegetáriánus éttermet választunk vagy egy sötét sikátort; mindenkinek a saját döntése.

br_hammmm.jpg


Az "internet sötét oldala" a hálózatnak csupán egy szelete, mint egy város zűrös környéke, balhés játékos egy csapatban, összeférhetetlen munkatárs, tíz közül egy záptojás a dobozban..
Csak úgy, mint a hagyományos, „nyílt” és publikus neten, itt is, ott is akadnak egészen elvetemült tartalmak.

Tegyük fel, hogy létezik olyan ember, aki bezárja maga mögött a bejárati ajtót, ha hazaér vagy akár elmegy otthonról, lehalkítja a hangját, ha üvölthetnéke támad és függönyt használ az ablakain. Igen különleges jószág, például, ha kimegy az utcára, nem akaszt táblát a nyakába, hogy mindenkivel megossza: magányos és/vagy haldoklik, szenvedélybeteg vagy valamiért erősen vonzódik az irodai kapocskiszedőkhöz, aznap nem fürdött, utál takarítani, egészségtelen streetfood-on él, C. C. Catch-re ébred.. Emberünk titokban szeretné tartani, hogy 50 éves létére, ha nem kapocskiszedőkről álmodozik, akkor a Csillámpónik c. mese epizódjait nézné hajnalig, harckocsis mamuszban. Sokunknak vannak furcsa szokásaik, amelyeket nem szeretnénk megosztani másokkal, - nem csak azért nem, mert esetenként aggasztóak – könnyen megeshet, hogy magunk előtt is csak a kognitív disszonancia kényelmes lepedőjével takarózunk. Az emberi élet gyarló részletei digitális adattá válnak a számítógéphasználat során, melyek elraktározhatóak, elemezhetőek, visszakereshetőek. Kereséseink kiemelt részletei új megvilágításba helyezhetőek - kapcsolati hálónk, fájljaink, online vásárlásaink, weboldal-látogatásaink, kommunikációnk.. elhomályosítására alkalmas a TOR hálózat és a TOR böngésző asztali, illetve mobil változata [orWall, orBot].
Vannak rossz szándékú emberek, akik tilosban járnak, de a gépi algoritmus nem eléggé fejlett - a teljhatalmú tejben-vajban fürdő prekogok elemzése/látomása, okozhat fals pozitív riasztást is.

pre.jpg


Bármi elsülhet akár rosszul is: egy toboz például himbálózhat aranyra festve a karácsonyfán, de viasszal bekenve repülhet akár egy ház felé is, égő fáklyaként.

Ma már az internet is az ember egyik fontos élettere, mint a lakás, a munkahely, a közösség. Azzal a különbséggel, hogy amikor otthon vagyunk, dolgozunk vagy kukoricát csuhézunk víg citeraszó mellett, az interneten akkor is fent vagyunk - korábbi bejegyzésünk, egy Bombadil Toma létformáját érintő vitában esetleg eljuthat olyan feldolgozási szintig, hogy az algoritmus estére rossz szándékú, tilosban járó emberként jelöl meg minket. De kaphatunk babaápolási termékmintákat is postán, ha a keresési előzményeink alapján ezt dobja a gép.

ezeknek az adatoknak és metaadatoknak a szivárgása kiküszöbölhető - behúzható a függöny

br_szem.jpg

A TOR böngésző használatát védvonalként is értelmezhetjük digitális életünk során [ajtózár, függöny], hiszen:

- az otthoni személyi számítógépünkre rázárjuk az ajtót, ha elmegyünk
- a gépre felhasználónévvel és jelszóval lépünk be
- ha nem Linux fut a gépünkön, akkor keményebb feladatok elé állít minket az élet, de például használunk vírusirtó szoftvert
- az operációsrendszerünk és a szoftvereink automatikusan frissülnek
- és a böngészőnk TOR: a gonosz szkriptek lefutását a NoScript akadályozza meg, a Flash amúgy sincs telepítve, a követés tiltva van a cookie-kkal egyetemben, nem készül böngészési előzmény, JavaScript/JAR/Jar-JarBinks blokkova, a médialejátszást mi engedélyezzük..
- ezek mellett elővigyázatosan használjuk az internetet, a személyes adatainkra vigyázunk

azaz törekszünk a szabadságra és a biztonságra

br_kinek_a_pap.jpg br_kinek_a_papne.jpg

 

kinek a pap, kinek a papné - kapocskiszedő, prekog..

 

 

illusztráció: Szárnyas fejvadász, Különvélemény | redlist

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr18250568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása