cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

a vándorló token

2016. január 18. - gordiuszblog

 

A.D. 2o2o

A 2o2o-as év az informatikai újságírói hivatás mélypontja. A szerkesztőségekben, a szakma utolsó, legkitartóbb képviselői már a nyomtató mellett ülnek, monitoruk kifelé fordítva, a szerkesztőségi rendszerben csak Author szerepkörrel léphetnek be, a Publisher jogosultság már ki sincs osztva. Csak a mesterség megmaradt, csekély számú tagjai próbálják visszaszerezni az olvasói bizalmat. Mindenki más, igyekezett időben átképezni magát: pékké, jogvédővé, egészségügyi szakdolgozóvá.. Ebben az évben már keveseket lelkesítettek az informatika legújabb fejlesztései, az újabb processzorok, a kisebb és gyorsabb tárhelyek, hatalmasra duzzadt teljesítményű memóriák – sajnos még karácsonykor sem.
A nagy hárdver gyártók mindent kipróbáltak. És mindent újra, volt aki nem változtatott a sorrenden és egymást követve próbálta újra és újra eladni az azonos trendeket, de akadtak, akik az informatikai újságírói szakma segítségével sikeresen belevittek egy kis játékot és nem tűnt fel elsőre, hogy a divatmárkákhoz hasonlóan ugyan azokat pörgetik: most a kockás, ősszel a csíkos, télen a férfias nő, nyáron pedig a nőies férfi az ideál.
A hordozható eszközök piaca is igyekezett megújulást és technikai fejlődést imitálni: kicsi kijelző jó, nagy kijelző jó, átlátszó kijelző jó, kerek, táblás, szögletes, lyukas, töltött, mogyorós.. - majd újra, ugyanebben a sorrendben..
A tervezett elavulás fejlesztés már képes volt 7 nap alatt öngyulladást előidéző termékeket kreálni, így rövid időre felgyorsulhatott a trendek diktálása és a fogyasztás ösztönzése, mígnem a csalódott fogyasztókat már nem lehetett lázba hozni újabb processzormagokkal, miniatürizált, organikus arany-szilícium telepekkel.
A kijelző gyártó ipar is eljátszotta minden ütőkártyáját: az összehajtható, lepedőnyi kijelzők már porszívózni is tudtak, lementek tojásért és azonosították a csirke DNS-ét: a „gömbívű, szagos DolbyLED Ultra-Q xFull SmartHD 512K” kijelző elnevezéseknél tartottak, rezgőmotoros fotel kiegészítőkkel. És ekkor robbant a bomba hír: a kijelzőgyártó kartell a thepiratebay.moon weboldallal titkos szövetségben, a kalózfilmeket 512K-ra konvertálta fel, hátha akkor fogynak majd a monitorok.
A fogyasztók elpártoltak - a fair trade megoldásokat keresik, a kialakult, hitelességét vesztett helyzet leginkább az informatikai újságírókat sújtotta. Az igényes, saját élmény alapú összehasonlító cikkek nem találtak közönségre, sajnos már a robotújságíró bot-ok is színvonalasabb ASCII-art táblázatokat voltak képesek készíteni a mesterséges intelligencia fejlesztéseknek köszönhetően, de azokat is csak a gyártók olvasták, akik egy idő után felhagyva korábbi neuromarketing alapú stratégiájukkal, átálltak a tömegtermelésre és/vagy az újságírókkal, valamint a marketingesekkel a Marson bányásztattak nyersanyagot..

Az új hárdverek nélküli utópisztikus világban egy magyar szabadalom, a Kryptoken©®°C indult el világhódító útjára..

 token3.png

Kryptoken

Egy számítógépet nem az egyedi architektúra vagy az operációs rendszer határoz meg, hanem az ember és az ember adatai teszik az egyes fémhalmazokat személyessé – legyen az hordozható vagy asztali eszköz.
Egy átlagos számítógépfelhasználó négy dolog alapján ismeri fel a „saját” számítógépét, megszokott környezetét:

- beállítások
- adatok
- kommunikációs csatornák
- programok

A területek között van átjárás, hiszen a beállításhoz tartozik az asztali háttérkép, ami képfájlként adatnak minősíthető, illetve nem hagyományos, telepítést nem igénylő online szoftverek hozzáférése autentikációt igényelhet, így válva kommunikációs csatornává, mivel nem csak az e-mail, a felhő, a chat, a munkahelyi VPN kapui nyílnak meg felhasználói név és jelszó hatására, hanem egyes webalkalmazások is.

A Kryptoken projekt fejlesztése ezen az összefüggésen indult el, az Active Directory autorizációs/autentikációs logikáját mintául véve. A hibrid eszköz 2-3-4 lépcsős biometrikus azonosítással XML3 leíróban tartalmazza a személyes beállításokat, a Serpent-Whirlpool SHA-2048 titkosítással védett kulcsok a különböző webes szolgáltatásokba történő automatikus bejelentkezést teszik lehetővé – így könnyítve meg a kommunikációs csatornák kényelmes és biztonságos használatát. Szintén védett csatornán épül ki kapcsolat a felhőkben tárolt adatokhoz, fájlokhoz, melyek asztali parancsikonjait a beállítások hozzák létre. A többek mellett kommunikációt, médiafogyasztást és irodai szoftvereken történő munkavégzést lehetővé tévő programok webapplikáció-csomagok formájában, az internethálózaton keresztül, felhős környezetben érhetőek el.

token1.png


elkészül az egymilliárdodik Kryptoken

A borús, 2o2o-as évet követően egyértelművé vált, hogy sem hárdver, sem erre épülő szoftver szinten nem lehet érdeklődésre méltót felmutatni a teljesítményfokozás területén. Az emberek nem vágytak újabb erőművekre, felhozták a pincéből a régi számítógépeket, nagyon örültek a C64-es játékoknak, bőven elvoltak a WordPad-del és a helyi közösségek 3210-es Snake bajnokságokat szerveztek.

token4.png
biometrikus hitelesítő-, adat- és memóriacsipek az USB csatlakozós ultrahordozható Kryptoken panelen

A fragmentált hardverplatformú Android mobil operációs rendszer mintájára, a Kryptoken eszközfüggetlenül futtatható, több processzor családot támogatva az x86-tól az ARM-ig. Az akár sörnyitásra is alkalmas, fütyülős kulcstartó mellé akasztható kis eszköz az elavultnak számító, de leginkább elterjedt USB 1.0-s és USB 2.0-ás portot használva csatlakozik az internethálózatra bármilyen számítógépnek látszó eszközön, általános driver-mintázatok segítségével, a nyílt forráskódú UNIX-Linux modell szerint azonosítva és futtatókörnyezetet biztosítva hangkártyának, LAN-nak, képi megjelenítésnek.. Klasszikus operációs rendszerre nincs szükség, csak úgy, mint hagyományos szoftverekre sem – a Kryptoken egy nem írható memóriából működtetett egyedi keretrendszert futtat, a beégetett kernelmemória alapú környezet ellenáll a vírustámadásoknak, frissítést nem igényel.
Az emberek bárhová mennek, a különböző informatikai eszközöket vékonykliensként átértelmezve, mintegy terminálként használva azokat, mindig a saját környezetüket látják a monitorképen, saját anyanyelvükön, saját fájljaikat elérve és azonnal, biztonságosan kommunikálva működtethetik a rendelkezésre álló infrastruktúrát, a Kryptoken csatlakoztatásával.

token5.png 

A Kryptoken hatására Magyarország informatikai nagyhatalommá vált, Szaúd-Arábiához hasonlóan alanyi, állampolgári jogon jár a fizetés, a lakás, a tengerparti nyaraló, a szociális ellátórendszer és a hibrid autó is. Nyolc környező ország területeit béreljük 200 évre, három tengerpartunk van.

token6.png 

2o21-re megjelenik a prémium kategóriás Kryptoken sorozat Autoken néven, egy ázsiai gyártó kínálatában: apró kijelzővel, GPS-szel, kamerával, választható színben, gyorsabb memóriával..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr588282658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása