cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

levél a felhős Encryptiából II.

2016. szeptember 14. - gordiuszblog


mérsékelten rövid híreinket olvashatják - információbiztonság a nagyvilágból

"A Google és a civil jogvédő szervezetek aggodalmukat fejezték ki.."
Origo

"A Google reklámokat a hirdetők és a felhasználók is szeretik"
ITcafé


reklámszűrő, mint reklámszerver

Az AdBlock az egyik első reklámszűréssel foglalkozó bedolgozó megoldás volt az internetböngészőkben. Azonban néhány évvel ezelőtt trónfosztás áldozatává vált. Aki nem hosts fájlokkal bűvészkedik, az jelenleg a uBlock Origin-t használja. A uBlock Origin még nem tart ott üzleti modelljében, ahol az AdBlock már igen: ilyesmi gyakran megesik - egy szolgáltatás bevezetésénél a termék még jó, tartós, ingyenes, átlátható.., aztán már nem az és jön a következő márkanév alatt ugyanaz a termék, talán ugyan attól a kockázati tőkebefektetőtől. A régi brand-et meg eltartják azok a nagyszámú márkafétisiszta fogyasztók, akik már „megtanulták” hogy hogyan kell és/vagy azt, hogy az a „jó”.
Az AdBlock majdnem pont egy évvel ezelőtt kezdte megkérdőjelezni saját létjogosultságát és párbeszédbe kezdett az elfogadható reklámozásról.
Sajnos az AdBlock reklámszerverként kíván üzemelni a továbbiakban, azaz a letiltott reklámfelületeket újraértékesíti.


a portugálok körbekerítik a felhőket

A portugál MeoCloud október 15-től már csak határokon belül szolgáltat. Egészen Norvégiáig kell léghajóznunk, hogy megoldást találjunk?

- cloud.elkjop.no
5 GB ingyenes tárhely, természetes hűtés a szervereknek, httpS használata, webes interfész, mert Linux kliens az nincs, viszont Android meg van.

- ocloud.de
Korábban nagyon szimpatikussá tette az 1 GB méretkorlát, mára már a német oCloud elveszítette ezt a diszkrét báját: 3 GB méretig tárolhatunk itt adatokat, Android app elérhető a szinkronizációhoz, Linux kliens akad: repozitóriumos owncloud-kliens. A webfelület az elvárható maximum: felhős égbolt design.

- woelkli.com
Svájcban továbbra is dübörög a felhőinformatika! A korábban bemutatott 1oo MB [megabájt] tárhelyet biztosító mydrive.ch méltó ellenfeleként a kacsás Wölkli esetében 5oo MB-ig érhet a takarónk! A második és harmadik helyezett a jól megszokhatott és megbízható owncloud szinkronizációs klienseit használja [és klónjait: nextcloud, ocloud]

- degoo.com
A különböző informatikai eszközök között pörgetett fájloknak akár 1 GB tárhely is bőségesen elegendő lehet, de a Degoo 1oo GB-ot ad, cserébe nincs Linux szinkron, viszont van Windows, OSX és Android kliens.

- hubic.com
Az OVH SAS szárnyai alatt működő francia hubiC 25 GB tárhelyet biztosít béta Linux klienssel.

- mega.nz
A Mega időközben egy ázsiai konzorcium fennhatósága alá került, de ettől függetlenül a szolgáltatási feltételek továbbra is az első számú felhőszolgáltatóvá teszik, bár Kim Dotcom már nem ilyen bizakodó.


feltámad a DropMocks, vagy mégse

Talán eljött a pillanat, lejárt a gyászidőszak, a korábban elhullott DropMocks újjászületett? Egy hasonlóan egyszerű képmegosztó szolgáltatás indult el Mfile néven:
- online fotógaléria
- drag&drop
- csak feltöltöm és már indulok is..
- nincs regisztráció, csak egy link
- mfile.io

"..a vén hálófoltozó egykedvűen végezte munkáját.."
John Caldwell

Annak ellenére, hogy az Opera böngésző hibrid VPN megoldása letarolni készül a piacot, vannak még versenytársak, akik a klasszikus modellben szolgáltatnak titkosított kommunikációs csatornát:

- openvpn.net
Az OpenVPN Android-os applikációjával 2 GB forgalmi korláttal használhatjuk a PrivateTunnel ingyenes szolgáltatását.

- hide.me
A hide.me VPN szintén havi 2 GB-ot ígér ingyenesen, a PrivateTunnel forgalmi keretével kiegészülve már meg is van egy átlagos havi mobilinternet keret és a maradékon internetbankolhatunk.

- Sajnos úgy tűnik, a VyprVPN hozzáférésünket már csak leporolva tudjuk hasznosítani, a szolgáltatás kilépett az ingyenes szegmensből.


kémeink jelentették - Minden, amit leír felhasználható Ön ellen!

Gondolt már arra a nyájas Olvasó, hogy miért van az, hogy a nagyobb online hírportálok cikkei tele vannak helyesírási hibával és elgépeléssel? Pedig dolgozik dedikált nyelvi lektor ezeken a helyeken. A megoldás az, hogy a helyesírásellenőrző használatát mellőzik. Mert ők tudják, alufóliasisakban kell írni.. A nagyobb szerkesztőségekben a szövegszerkesztő nem húzza alá pirossal a hibákat. Mi lehet ennek az oka? Ez egy globális összeesküvés, nem szabad helyesírásellenőrzőt használni, mert kémkedik utánunk. Minden egyes leírt mondatot vagy akár jelszót távoli szerverek felé továbbít, nem helyben ellenőriz! Beszéljenek a számok:

- a Mozilla Firefox-hoz letölthető helyesírás add-on 716 KB
- az Ispell 1.8 MB
- a magyar szókincs 2.8 MB-os szövegfájlban fér el
- a 86.ooo-s szótárfájl mérete 1.2 MB
- és piros csík egyik fájlban sincs..
Mert ezek nem add-on-ok, nem szavak, nem gyűjtemények és nem szótárak. Ezek bizony kémkedő kliensszoftverek!

R-GO: jobb óvatosnak lenni.. [ez persze csak egy tréfa]


grátisz-bónusz

A build.promt nevű fájl tartalmazza egy Androidos eszköz modellszámát. Ha egy un. root-olt eszközön akár a Root Explorer nevezetű applikációval megkeressük ezt a fájlt a system könyvtárban, módosíthatjuk. Ha az egyedi típusazonosítót átírjuk valami kommersz termék nevére: iphone/windows, akkor elvegyülhetünk a tömegben.
A honlapoknak általában az alábbi két sor ad át információt, mellyel azonosítható az eszköz:
- ro.product.model=tartós
- ro.product.brand=tej


Csak elsőre, másodjára és harmadjára tűnik nagy varázslatnak egy saját adattároló felhő. Mi is készíthetünk. Nem az összeeszkábálás a nehéz, hanem talán az, hogy találjunk egy helyet, ahol 7/24 órában mehet a saját felhőnk környezettudatosan, energiahatékonyan, például egy Raspberry Pi nevű eszközön, ami egy Ubuntu Core-t futtat. Csak be kell pötyögni még pár sort: apt-get install openssh-server apache2 php5 mysql-server.. owncloud.. íme egy tisztességes leírás: Honkydoo, logout | 2014 - ownCloud telepítése Ubuntu alá


Biztos, ami biztos, hordozható eszközön hamisítsunk user agent-et! Ez ugyan az a kommersz csoportba vegyülés, mint a fenti Build.prop-téma. Ha nincs kedvünk külső erőforrást igénybe venni [Random Agent Spoofer], akkor a Mozilla Firefox-ban új fület nyitva gépeljük be: about:config. Belépve a menübe keressünk rá general.useragent.override bejegyzésre és hamisítsuk meg, írjuk át például valami hasonlóra:

Godzilla/9.0 (Windows NT 11.9; OMG64; rv:55.0) Axolotl/20160914 Firefox/61.0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr111705247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása