cogito, ergo incognito

cogito, ergo incognito | gordiusz

adatforgalom-csökkentéstől az ingyen internetig

eladod a lelkedet néhány rongyos megabájtért?

2016. szeptember 29. - gordiuszblog


Amikor betöltünk egy weboldalt, az internetszolgáltatónk [ISP] kap egy kérést, hogy mit szeretnénk, megkeresi és elküldi az oldalt tartalmazó adatcsomagokat a számítógépünkre:

ember > ISP > weboldal > ember

Amikor adatforgalom-csökkentő funkciót veszünk igénybe, akár az Opera böngésző Turbo fokozatát, akár a Google Chrome legújabb fejlesztését, akkor egy szereplővel több lesz az egyenletben:

ember > ISP > weboldal > Opera/Google > ember

Azaz, az internetböngészőt fejlesztő cég közbeékelődik a forgalomba, megkapja a kérést és a saját szerveréről elégíti ki, amin minden össze van zsugorítva, hogy kevesebb adatforgalom terhelje a felhasználó mobilinternet előfizetését.
Tehát nem az eredeti honlap webszerverének statikus elemei kerülnek elénk, hanem azok egy változata, melyet indexált a harmadik fél.

A folyamat érintheti az un. netsemlegesség fogalmát is, miszerint mindenfajta adatforgalomnak korlátozás nélkül, azonos sebességű elérést kell biztosítani a hálózaton, nem jöhet lassabban egy nagy méretű ISO, mint egy chat-beszélgetés válasza. Eddig a saját szolgáltatások gyorsabb elérését és a konkurencia lassítását leginkább a PannonGSM vagy a Westel tudta volna befolyásolni, például bizonyos chat szolgáltatók protokolljának letiltásával, hogy mondjuk jobban pörögjön az SMS, mert ott nagyobb az árrés.
Ha újabb szereplő lép be az adatcsomagok mozgatásába, ez újabb esélyt jelent.

 

mitm_1_65o.png


Faust és Mefisztó párharca

„akár 5o százalékkal kevesebb adatforgalmazás / 67 százalékkal kevesebb / 9o százalékkal kevesebb adat”

milyen áron?

- felhasználó IP-címe
- interneteléréshez használ eszköz azonosítása [build.prop]
- céloldal webcíme
- időbélyeg tárolása
- egyedileg azonosítható forgalom monitorozása
- későbbiekben esélyesen betöltött weboldalak darabjainak letöltése a háttérben
- személyre szabott hirdetések
- videótömörítés, bitráta csökkentés, pufferelés
A meglátogatott lapok áthaladnak egy saját kiszolgálón.

Tehát az adatainkkal fizetünk, semmi újdonság - nincs itt semmi látnivaló.

mitm_2_65o.png


ingyen internet

A következő lépcsőfok az, ha egy fejlesztőcég [Google, Facebook..], mint internetszolgáltató lép fel. De hibrid ISP, ugyanis a reklámokat és tartalmakat így már teljes, saját hálózaton szűrni képes internetszolgáltatóként abszolút tartalomipari piacbefolyásoló [Instant Articles vs. hírfolyam szelektáló algoritmus, elnökválasztás..].

Kíváncsiak vagyunk a Google Internetére? Vagy a Facebook Internetére?
Ingyen, akár légballonokból szórják, akár műholdakról sugározzák?
Igen, manapság sokan. A digitális világot mindenfajta forrástipológia és -kritika nélkül szemlélik, majd ha valami megtetszik belőle, azt nem egy ember vagy egy szerkesztőség izzadta ki magából, hanem: „a Facebook-on olvastam”.. Sajtóterméknek hitelességet kialakítani vagy márkát építeni egy kiadónak így nehézkes.

Minél kevesebb a szereplő, annál könnyebb egy irányba tartani:

ember <> Facebook/Opera/Google

Az internet hatalmas, de, ha Andromeda operációs rendszert futtató Pixel telefonunkon szemléljük Alphabet Zeppelinek árnyékában, akkor - lehet humánus, de - egyféle vélemény jut el hozzánk, talán csak a világ egy kicsiny szelete, hogy nehogy felizgassuk magunkat valamin. Ezt a tartalmat lehet, már propagandának fogják hívni és elfogyhatnak a kiskapuk.

Természetesen most is megvan az esély arra, hogy egyoldalú kommunikációval szembesüljünk, plakátokon, a munkahelyünkre vezető úton osztogatott újságok vagy kedvenc tévéadónk esetében. De van alternatíva. Viszont, ha valaki beül az internetforgalmunk közepébe és válogat-kínálgat, lassítgat-gyorsítgat, kicsinyítget-nagyítgat és azt ígéri félreáll-félrenéz, ha épp HTTPS-en biztonságos weboldalt nyitnánk meg és átutalnánk a rezsit - lehet, hogy jó nekünk, mert gyorsabb lesz az internet, kevesebb a számla és az akkumulátor is tovább tart, de?

közbeékelődéses támadás [Wikipédia]:.. man-in-the-middle attack) során a két fél közötti kommunikációt kompromittálja egy támadó úgy, hogy a kommunikációs csatornát (tipikusan valamilyen számítógépes hálózatot) eltérít..A sikeres közbeékelődéses támadáshoz a támadónak hozzá kell férnie a kommunikációs csatornához, képesnek kell lennie lehallgatni a rajta küldött üzeneteket..

A bejegyzés trackback címe:

https://gordiusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8611752077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása